Сталевий «Буцефал»: в Україні налагодили серійне виробництво сучасного «броневика» БТР-4Е

24.02.2022
Сталевий «Буцефал»: в Україні налагодили серійне виробництво сучасного «броневика» БТР-4Е

БТР-4Е в Україні випускається вже серійно. Нові бойові машини регулярно надходять до підрозділів ВСУ. (Фото з відкритих джерел)

Тісна кооперація українських компаній, що спеціалізуються на випуску комплектуючих до військової техніки, дозволила налагодити виробництво сучасних бронетранспортерів БТР-4Е «Буцефал».

 

Від базового зразка ця технічна новинка відрізняється тим, що призначена не лише для транспортування особового складу, а й його вогневої підтримки у бою.

 

Машина здатна цілодобово виконувати завдання у зонах помірно-холодного клімату, а також має модель, призначену для підрозділів морської піхоти.


Як повідомив Національний промисловий портал, ДП «Завод імені Малишева» отримав від ДП «Харківське конструкторське бюро машинобудування імені Морозова» контракт на виготовлення корпусів для бронетехніки.

 

Загальна вартість угоди склала 12 млн 323 тис. 865 гривень. Очевидно, йдеться про державне замовлення Міноборони на виробництво 77 БТР-4 та машин, створених на базі цієї бойової моделі.


Аби виконати контракт, харківські зброярі підписали численні угоди з підприємствами, що постачатимуть для виробництва різні комплектуючі.

 

У списку підрядників наразі близько 70 вітчизняних компаній. Зокрема, ДП «Житомирський бронетанковий завод» уже приступив до виготовлення серійних корпусів для «броневиків» «Плавець» із покращеними водними характеристиками.

 

У свою чергу ТОВ «Хартрон — Плант» традиційно поставить свої унікальні системи управління вогнем, ТОВ «Телекард-прилад» — апаратуру внутрішнього зв’язку, ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» — корпуси для наземних моделей, «ТПК Промдизель» — поплавки для «морських».

 

У цьому списку є також дві іноземні фірми — німецька та із США. У рамках тісної кооперації вони вироблятимуть, відповідно, двигуни та коробки передач.  

 


Як «УМ» уже повідомляла, бронетранспортер БТР-4Е в Україні випускається вже серійно. Нові бойові машини регулярно надходять до підрозділів ВСУ.

 

Відповідний договір між Міноборони та харківським КБ імені Морозова був підписаний наприкінці 2020 року.