«Європа мовчала...»

17.02.2022

Упродовж віків Україна завжди була ключовою країною для безпеки Європи.

 

Це добре розуміли польські королі, московські царі, османські султани.

 

На жаль, сьогоднішні керманичі європейських країн та США цього не розуміють.


У Хотинській битві українські козаки гетьмана Сагайдачного врятували Європу від турецького загарбання. У 1659 р. після переможної Конотопської битви над московитами Річ Посполита на своєму сеймі не затвердила Гадяцьких статей гетьмана Виговського, за якими мала утворитися єдина дер­жава з українців, поляків та литовців, і цим прирекла себе на загибель — тоді Польщу поділили між кількома імперіями.

 

Україна ж втратила свою автономію, натомість Московія зміцніла і привласнила собі історію України, згодом назвавшись Росією, стала імперією та загрозою всій Європі.
Внаслідок багатовікового бездер­жав’я Україна втратила свою еліту і стала донором для чужих держав.


Роль України добре розумів Ленін, тому й зробив усе, щоб не випустити її з обіймів Росії. У 1918—1921 рр. дер­жави Антанти не допомогли УНР, а, навпаки, допомагали Росії, тим самим виплекавши для себе непримиренного, злобного противника — СРСР, який разом із гітлерівською Німеччиною почав Другу світову війну. 30 червня 1941 р. Гітлер не визнав проголошену у Львові незалежну Українську державу.

 

У 1945 р. прем’єр-міністр Великобританії Черчилль та президент США Рузвельт, знаючи, що саме Сталін разом із Гітлером розпочали світову війну, погодились на окупацію та встановлення комуністичного режиму у Східній Європі, тоді як УПА далі вела нерівну боротьбу з німецькими та московськими окупантами і сподівалась на допомогу США та Англії, але марно.

 

Штати, маючи атомну бомбу, все ж пішли на поступки СРСР, тим самим зміцнили його, і це була велика помилка.


У наш час гаранти Будапештського меморандуму — США, Велика Британія, Франція, Росія, Китай — дозволили Росії, члену постійної Ради Безпеки ООН, порушити цей меморандум. Росія нахабно окупувала Крим, частину Донбасу та посягає на безпеку Європи.


Керівництво НАТО і ЄС повинні зрозуміти, що Україна є ключовою державою в безпеці Європи, яка вже восьмий рік збройно протистоїть Росії, на що не здатна жодна інша країна цього континенту, навіть Німеччина, тому що українці завжди були вправними воїнами і добре знають усю підступність росіян.

 

Натомість Німеччина дозволила будувати новий газопровід по Балтійському морю, чим іще більше підсилила Росію в економічному плані і тим самим зрадила Україну.


Польща та країни Балтики на собі пізнали всю людиноненависницьку, шовіністичну сутність Росії, тож усіляко допомагають Україні і не проти її входження до лав НАТО та ЄС, тому що розуміють можливості України у зміцненні цих європейських структур.

 

Свого часу добре розуміли можливості України й президенти Росії Горбачов та Єльцин, які ніяк не хотіли незалежності нашої країни. Не може погодитись із цим і президент Путін, який чудово усвідомлює, що без України йому не вдасться відродити Російську імперію і загрожувати єдності Європи, її безпеці.


Московія-Росія, будучи спадкоємицею Золотої Орди, успадкувала від неї загарбницький ген і не може жити без окупації чужих земель. Російські царі, генсеки, президенти завжди мріяли і мріють про світове панування. Багатовікове виховання московитів у шовіністично-імперському дусі продовжується і зараз, тому змінити цю тенденцію може тільки повний крах Росії, як це сталося в 1945 р. з нацистською Німеччиною.


У наш час українська влада має сприяти любителям «русского міра», його пропагандистам безплатно, навіть з «підйомними», організувати їхній виїзд в улюблену ними Росію, щоб вони там будували «русскій мір». Для телеканала «НАШ» і його новоявленої «зірки» Мураєва Україна чужа і непотрібна, тож скатертиною дорога до північного сусіда.

 

І. ШІМАНЧУК
Рівне
Коли Україна в нерівній борьбі
Вся сходила кров’ю і слізьми стікала
І дружної помочі ждала собі,
Європа мовчала...
Олександр Олесь