Такий язик до Брюсселя не доведе: що означає заява Пристайка про готовність України відмовитись від вступу до НАТО

17.02.2022
Такий язик до Брюсселя не доведе: що означає заява Пристайка про готовність України відмовитись від вступу до НАТО

На спільній пресконференції після зустрічі в Москві 15 лютого з Олафом Шольцом Володимир Путін укотре наполягав на своєму небажанні бачити Україну в НАТО в будь-якій історичній перспективі.

 

«Кажуть, що найближчими роками України не буде в НАТО, — зазначив Путін. — Що означає «говорять»? Ми з вами повинні розуміти, що означає «кажуть» у міждержавних відносинах.

 

«Кажуть, це не буде завтра. А коли? Післязавтра? А що це для нас змінює в історичній перспективі? Повністю нічого. Чи приймуть її, коли підготують до цього? Для нас це вже може бути пізно. Тому ми хочемо вирішити це питання зараз».

Схиляють до поступок?

І, певне, вирішують (чи зважують) не лише в Кремлі, а й у високих європейських кабінетах. Серед найпростіших рецептів — змусити Україну піти на поступки Москві і відмовитися від певних своїх наполягань.

 

Під час візиту до Москви для переговорів з Путіним канцлер Німеччини повідомив, що Володимир Зеленський пообіцяв йому предметне обговорення законодавчого надання Україною так званого «особливого статусу» непідконтрольним Києву територіям Донецької та Луганської областей. Про що Шольц повідомив на спільній пресконференції з президентом Росії.


«Добре, що президент Зеленський учора твердо пообіцяв, що в рамках тристоронньої контактної групи дуже скоро будуть усі передбачені законопроєкти: щодо статусу  східної України, змін до Конституції і підготовки виборів», — сказав він.

 

Шольц додав, що просив Зеленського наділити переговірників відповідним мандатом «для того, щоб досягнути прогресу».


Днем раніше на спільній пресконференції з Зеленським у Києві Шольц сказав: «Президент ще раз запевнив під час нашої розмови, що надасть законопроєкти щодо особливого статусу, зміни до Конституції та виборчого права».

 

Законопроєкти, про які говорить Шольц, передбачені Мінськими угодами. Втім Україна наполягає спершу на виконанні Росією безпекових частин домовленостей, а вже тоді на переході до політичних зі свого боку.


Яких ще поступок добилися від Зеленського Шольц, а кількома днями раніше — президент Франції Еммануель Макрон під час переговорів у Києві, українці не дізнаються або дізнаються останніми. Але шила в мішку не втаїш.

 

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю з журналістом ВВС Radio 5 Стівеном Ноланом припустив, що Україна може погодитися відмовитися від вступу до НАТО, якщо це допоможе запобігти війні з Росією.

 

На запитання, чи Київ розглядає можливість відкласти свої плани щодо членства в НАТО, незважаючи на те, що це прописано в українській Конституції, він відповів: «Ми могли б».


Згодом ведучий перепитав, чи справді посол мав на увазі, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО?

 

«Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції, — заявив він. — Я зараз частково йду проти головного документа, що ми маємо. Коли я кажу це, маю на увазі, що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно», — такою була відповідь посла.

Посла вимагають звільнити

Це перша подібна заява від українських офіційних осіб з часів Майдану. Досі ніхто з представників влади чи дипломатів не допускав відмови від курсу вступу до НАТО.

 

Західні ЗМІ ще її широко не коментують, але, без сумніву, ці слова українського дипломата були взяті до уваги у високих європейських політичних кабінетах та штаб-квартирі НАТО. А в Україні вони викликали шквал коментарів.


Речник МЗС України Олег Ніколенко в соцмережах, реагуючи на скандальне інтерв’ю дипломата, зауважив, що жодні рішення в зовнішній політиці нашої держави не можуть бути ухвалені всупереч Конституції України.

 

Міністерство закордонних справ України заявило, що слова посла у Великій Британії Вадима Пристайка вирвали з контексту, а відмова від членства у НАТО суперечить Конституції.

 

Вадим Пристайко також змушений виправдовуватися. Але його пояснення, зокрема в інтерв’ю «Радіо «Свобода» та «Європейській правді», звучать якось непереконливо.

 

Пристайко пояснив, що курс на НАТО залишиться у будь-якому випадку, але оскільки зараз Україна не є членом Альянсу, то в поточному моменті можливі компроміси.


П’ятий президент України та нардеп «Євросолідарності» Петро Порошенко заявив, що вимагає, аби президент Володимир Зеленський відкликав і звільнив посла України у Великій Британії.

 

«Вперше з часів Революції гідності офіційний представник України на міжнародній арені робить заяву про відмову від НАТО. Цим український посол показав, що шантаж і залякування Путіна України працюють. Після обурення суспільства простого спростування буде мало. Єдиний спосіб довести, що позиція Пристайка — це не позиція української влади і Зеленського, — негайно відкликати посла з Лондона і звільнити його з роботи. Якщо Пристайко пропонує Україні відмовитися від НАТО, то краще Україні запропонувати Зеленському відмовитися від такого посла», — зазначив Порошенко.


Можна з високою ймовірністю передбачити, що відставки не буде. Бо, скоріше за все, посол лише озвучив думку, яка виношується в адміністрації Зеленського в марних сподіваннях задобрити відмовою від членства НАТО Росію. Тим більше, що на такому рішенні наполягають і деякі високі західні візитери.


Пристайко є достатньо досвідченим дипломатом, щоб дозволити собі випадково озвучити якусь дурницю, яка віддзеркалює його особисті погляди, які, втім, йдуть урозріз з позицією владної команди, до якої він належить. Він очолював, хоч і короткий час, МЗС України. Та й зараз він є не лише «звичайним» послом.

 

У 2017 — 2019 роках був главою місії України в НАТО. Пристайко є членом політичної партії «Слуга народу», належить до найближчого оточення президента Зеленського. Зокрема, у травні 2019-го указом Президента України був призначений заступником глави адміністрації президента України.


Висловлене Пристайком припущення про можливу відмову України від членства в НАТО є можливим відображенням настроїв, а то й і планів, усередині адміністрації Зеленського.

 

І зроблена заява дипломата, скоріше за все, є не випадковою. Вона може бути сигналом про наміри як Кремлю, так і політикам Заходу.

 

А ще може бути таким собі пробним камінчиком для населення України: чи розійдуться від нього бурхливі хвилі, чи народне плесо залишиться спокійно дзеркальним.

 

Буде збурення — на заявника повішають усіх собак, залишиться спокійною — відкритий шлях для реалізації задуму.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до країн, які підписали Будапештський меморандум, та закликали довести, що договір не був звичайним обманом.

 

У тексті звернення йдеться, що майже 30 років тому п’ять ядерних країн зобов’язалися перед Україною поважати її територіальну цілісність та незалежність. Саме через надання країні гарантій безпеки, що вказується у Будапештському меморандумі, Київ добровільно відмовився від ракетно-ядерного потенціалу.


Експрезиденти нагадали, що тоді Україна була третьою у світі з ядерного потенціалу, перевершуючи навіть Велику Британію, Францію та Китай.

 

«Тепер Україна може згадувати урочисті обіцянки «великої четвірки» хіба що як знущання», — наголосили вони.

 

За словами президентів, якщо «сьогодні ми програємо», то в майбутньому більше жодна країна не відмовиться від ядерної зброї. Нині на кону світовий авторитет підписантів Будапештського меморандуму, безпека миру та доля України.