Без «Залізного купола»: чому Ізраїль відмовився продати Україні свою систему ПВО

17.02.2022
Без «Залізного купола»: чому Ізраїль відмовився продати Україні свою систему ПВО

Ізраїль злякався Росії і відмовився продати Україні свою систему протиповітряної оборони. (Фото: GETTY IMAGES)

Допоки Путін продовжує гратися «в солдатиків», Сполучені Штати не бачать ознак деескалації на українсько-російському кордоні, заявив президент США Джо Байден у своєму зверненні щодо безпекової кризи навколо України.

 

«Міністр оборони Росії повідомив сьогодні про те, що деякі військові частини залишили свої позиції (поблизу українського кордону. — Ред.) і відходять до місць постійної дислокації. Насправді наші аналітики вказують, що російські збройні сили зберігають позиції, які загрожують Україні. 150 тисяч військових перебувають на території Росії та в Білорусі вздовж кордону України. Вторгнення, я вважаю, як і раніше, можливе, тому я запропонував усім американцям на території України залишити межі цієї країни. От чому ми тимчасово перевели своє посольство із Києва до Львова», — відзначив президент США.


Тим часом 16-17 лютого відбувається зустріч міністрів національної оборони країн НАТО, яку в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі проводить генеральний секретар Єнс Столтенберг.

 

Обговорюється ситуація у східній частині Європи, зокрема діяльність Росії вздовж кордонів НАТО та її наслідки для євроатлантичної безпеки. Це перша за довгий час зустріч з Грузією та Україною на рівні міністрів оборони.


Натомість Ізраїль злякався Росії і відмовився продати Україні свою систему протиповітряної оборони.

 

 

«Ізраїль наклав вето на продаж Україні системи протиповітряної оборони Iron Dome («Залізний купол»), побоюючись реакції Росії, повідомила газета «Джерусалем Пост».

 

Нагадаємо, торік українці звернулися до влади США з проханням купити систему, але Ізраїль заблокував транзакцію. Можливості системи оборони, продемонстровані під час війни в Газі в 2021 році, викликали інтерес України, йдеться у звіті Ізраїлю.


Хоча міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ще минулого тижня заявляв, що наша країна прагне тіснішої співпраці з Ізраїлем у галузі протиповітряної оборони, побоюючись російського вторгнення.

 

У звіті ізраїльського громадського телебачення Kan йдеться, що Україна контактувала з Ізраїлем та США щодо системи протиракетної оборони «Залізний купол» та інших технологій попередження про ракети та кіберзахисту.


Оскільки «Залізний купол» є спільним ізраїльсько-американським проєктом, продаж третій стороні не може відбутися без згоди обох країн. Згідно з повідомленням, під час неформальних переговорів ізраїльтяни дали зрозуміти американській адміністрації, що не погодяться передати Києву комплекс «Залізний купол».

 

Ізраїль боявся, що це зашкодить відносинам з Росією, особливо у світлі участі Росії в конфлікті в Сирії. Сполучені Штати були змушені утриматися від передачі систем під впливом Ізраїлю.

 

За даними ізраїльських ЗМІ, вподовж останніх місяців українці зверталися безпосередньо до уряду Ізраїлю та просили чиновників схвалити продаж. Але наштовхнулись на рішучу відмову.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдиний гарант збереження державності - зброя неядерного стримування.