Тестикули Мосейчук: як ведуча «плюсів» пропагує проросійські тези в інтересах Коломойського

10.02.2022
Тестикули Мосейчук: як ведуча «плюсів» пропагує проросійські тези в інтересах Коломойського

Наталія Мосейчук, за твердженням медіаекспертів, працює в українському ефірі на російські інтереси. (Фото: 1+1)

Телеканал «1+1», що належить найбільшому і провладному олігархові Ігорю Коломойському, продовжує встановлювати антирекорди з маніпулювання інформацією, «вкидів», хамства та неприкритого цинізму. Яке подекуди межує зі здачею українських інтересів та переходом до риторики Російської Федерації.


Останній яскравий випадок: телеведуча «плюсів» Наталія Мосейчук заявила, що вважає відсутність представників партії «Європейська Солідарність» на програмах канала «1+1» свідченням того, що однопартійцям п’ятого президента України Петра Порошенка бракує мужності.

 

«Представників «Європейської Солідарності» ми завжди запрошуємо до ефірів. Але, очевидно, порох є, а тестикул немає. Видно, порох винуватий усе ж таки. Тому без них», — цитує Мосейчук сайт канала «1+1».


Але образлива риторика Наталії Мосейчук стосується не лише постаті п’ятого президента України, до якого має особисту антипатію власник телеканала «1+1».

 

Нещодавно канал звинуватили у просуванні антизахідних наративів в ефірі. Як написав у своєму телеграм-каналі голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, неприємний інцидент трапився в одній із передач за участю одіозної ведучої.

 

На запитання Наталії Мосейчук про «втому» від уваги Заходу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів: «Ви зараз створили тектонічний зсув у свідомості українців. Тому що до вашої фрази я постійно чув лише одне — про втому іноземних партнерів від України. Нарешті хтось почав говорити про втому України від партнерів!»


«Ішлося про втому від уваги західних партнерів на тлі їхніх постійних попереджень про напад Росії! На тлі втоми Коломойського та української влади від західних партнерів учора прибув сьомий літак із військовою допомогою від США», — наголосив Шабунін, нагадавши, що з 22 січня США відправили Україні вже сотні тонн амуніції.

 

«Так само постачання такої необхідної Україні протитанкової зброї почала Британія та інші західні партнери. Від уваги яких Коломойський та Зеленський відчувають втому», — зазначив Шабунін.


За словами голови ЦПК, Коломойський переконаний, що Європейський Союз і НАТО ніколи не приймуть Україну до свого складу: «Немає користі у витрачанні часу на порожні розмови. Тоді як Росія охоче візьме нас до нового Варшавського договору».

 

Олігарх стверджує, що Сполучені Штати просто використовують Україну, щоб послабити свого геополітичного суперника: «Війна проти Росії. До останнього українця».


«Пане міністре, може, ви просто помилилися в тій цитаті? Вся ваша попередня діяльність доводить, що це було застереження. Ну обмовилися — з усіма буває. Було б мудро про це сказати. Ви і без мене знаєте, що ваші слова побачать у всіх столицях наших західних партнерів (від уваги яких так втомився Коломойський.) Чи це була не помилка? І ВП змусив вас допомагати підсанкційному олігарху розганяти антизахідний наратив у час, коли допомога партнерів критично потрібна?» — підсумував Шабунін.


Раніше у розгоні тез Кремля команду Наталії Мосейчук звинуватив сайт Gazeta.ua, — «плюси» показали в ефірі колишню кандидатку в президенти Росії Ксенію Собчак, яка заявила про «компроміс» щодо статусу Криму.

 

«Я вважаю величезною геополітичною трагедією те, що трапилося між нашими братніми народами», — сказала Собчак, заявивши, що «ні Путін, ні наступний президент відмовитись від Криму не зможе».


«Тому що в Росії це, назвемо його приєднання, підтримує велика кількість росіян. І відмова від цього буде вважатися вкрай непопулярним заходом, таким політичним самогубством для будь-якого президента, не тільки для Путіна. І те ж саме для вашого президента, неважливо, будь то Порошенко, Зеленський, жоден з президентів не зможе піти на компроміс і сказати: ну добре, давайте поступимося Росії Кримом і ніби перегорнемо сторінку. Це теж буде схоже на політичне самогубство. Ми в глухому куті саме в цьому питанні. Ніхто не готовий іти на компроміс», — сказала Собчак.


Також Собчак поскаржилася, що на українському телебаченні «величезна кількість пропаганди проти Росії». «Я б мріяла побудувати розмову поза пропагандою, а саме з погляду професійного аналізу ситуації», — заявила вона.


«Як почати дивитися одне одному в очі... Як вибачити, як зрозуміти... Я вам дуже вдячна. І хто знає, можливо, ми побачимось і дійсно сядемо за круглий стіл і поговоримо», — у відповідь сказала ведуча ефіру Наталія Мосейчук.


Ці тези, за спостереженням журналістів сайту, спричинили справжній бум користувачів соціальних мереж.

 

«Давайте порадіємо, що ми всі з вами причетні до пропаганди проти Росії», — пише у фейсбуці група «Рагу.лі».

 

Інші користувачі додають: «Чекаю, коли у них Лариса Доліна почне у перер­вах виступати», «Собчак — така собі представниця «лібералістів Росії», весь її меседж звівся: «Крим, як Курили, повертати не будемо, бо ну як-то це так склалося», «Мосейчук легітимізує м…лів, вступає з ними у тупі дискусії», «Навіщо нам ця російська дурня та їхні наративи? Коломой-ТВ зовсім одуріли». При цьому «1+1» порівняли з прокремлівським телеканалом NewsOne, проти якого введено санкції.


Антизахідна спрямованість риторики пані Мосейчук дивовижно узгоджується з намаганням влаш­тувати «теплу ванну» для президента Володимира Зеленського, головним фактором перемоги якого на виборах 2019 року став канал Ігоря Коломойського «1+1».

 

Наприкінці листопада минулого року, під час чергової відкритої пресконференції Зеленського, Наталія Мосейчук втрутилася у перепалку президента Володимира Зеленського та головного редактора «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова.


«Я не можу підтримати цей тренд «мені соромно». І цей квест, коли лідери громадської думки починають говорити «мені соромно» в обличчя президенту», — заявила Мосейчук, коли Бутусов звинуватив президента у маніпуляції даними та наголосив, що «управління країною під час війни — це не «Квартал-95».


За свою риторику Наталія Мосейчук ставала об’єктом аналізу контролюючих структур. Так, незалежна медійна рада розглянула звернення громадської організації «Центр «Розвиток демократії» щодо телепередачі «Право на владу» на каналі «1+1».


Громадська організація у своєму зверненні вважала, що програма порушує професійні журналістські стандарти, законодавство у сфері медіа та маніпулює думкою глядачів «з боку телеканала «1+1» та ведучої Н. Мосейчук».

 

На думку автора звернення, в ­цьому випуску телепередачі були допущені порушення журналістських стандартів: балансу, достовірності, трапилися вияви дискримінації за політичною, статевою ознакою учасників передачі, а ведуча не вживала заходів щодо припинення таких порушень і навіть «особисто підтримувала учасників програми, які дозволяли собі подібні порушення».


Незалежна медійна рада, зокрема, вважає поведінку телеведучої Наталії Мосейчук упередженою щодо політичної сили «Європейська Солідарність», адже емоційні висловлювання ведучої (та деяких гостей передачі) в бік Ірини Геращенко стосувалися саме її належності до «Європейської Солідарності». При цьому ведуча реагувала емоційно й ігнорувала емоційні та провокативні висловлювання інших учасників токшоу.


«Упередженість журналіста за політичною ознакою є однією з форм порушення вимоги об’єктивного подання інформації. Також, зважаючи на характер висловів ведучої, було порушення професійного стандарту журналістики з відокремлення фактів від коментарів та оцінок. Адже ведуча вживала такі вислови, як «ви не обманюєте, ви брешете», «я художник, я так бачу» тощо, які вказують на упередженість, мають відносно образливий характер і заважають обговоренню питання по суті, позбавляючи глядачів потенційної можливості отримати додаткову інформацію», — повідомили у раді, додавши, що «1+1» показує відео з російського джерела, яке має пропагандистський характер.


А з такою риторикою, такими оцінками ведучої Мосейчук жодних тестикул у її гостей не вистачить. Навіть незважаючи на запрошення політичних опонентів у студію.