Так це ж маргарин! В Україні виявилось підробним 40% вершкового масла

10.02.2022
Так це ж маргарин! В Україні виявилось підробним 40% вершкового масла

Під брендом натурального масла в Україні часто продають звичайнісінький маргарин. (Фото з відкритих джерел)

Фахівці Спілки споживачів України недавно перевірили якість вершкового масла, що продається у популярних супермаркетах та на ринках столиці.

 

Озвучені ними результати навряд чи порадують любителів цього продукту, адже 40 відсотків відібраних зразків виявилися підробкою, тобто маргарином.

 

«Не пройшли перевірку масло вершкове несолене підприємства «Гомель-продукт» (83,5 % жирності), — повідомив виконавчий директор згаданої громадської організації Максим Несміянов, — а також масло «Білоруське» (82,5 %), масло несолене «Крестьянское» (72,5 %) та масло вершкове Екстра (83%).


Загалом подібний фальсифікат, яким грішать молокозаводи, останнім часом вилучається з торгових мереж цілими партіями. Але ситуація від цього, схоже, не змінюється.

 

Скажімо, минулого року Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів зафіксувала в магазинах та мережі громадського харчування майже тисячу порушень, пов’язаних з реалізацією недоброякісного масла.

 

З обігу було вилучено 13 тонн вершкової молочної продукції і прийнято 70 рішень про тимчасове припинення її виробництва. Але вже перші цьогорічні перевірки підтвердили тенденцію минулого періоду.

 

Фахівці обласної Держпродспоживслужби на прохання споживачів проінспектували ТОВ «Харківський молочний завод» і підтвердили наявність у їхній продукції вмісту немолочного жиру. Підприємство було оштрафовано на 32 тисячі 500 гривень.


Тим часом маніпуляції з якістю «б’ють» не лише по гаманцю, а й здоров’ю покупців. Як повідомила голова правління ГО «Споживча довіра» Олена Куликова, молокозаводи часто додають до вершкового масла пальмову, кокосову або соняшникову олію.

 

Такий продукт називається спредом. Він коштує дешевше і може бути навіть корисним для певних категорій населення. Але річ у тім, що виробники задля зниження собівартості вдаються і до неприпустимих підробок.

 

«Фальсифікувати масло якісними рослинними жирами не завжди вигідно, — каже пані Куликова. — Тому фальсифікат роблять із відхідних жирів тваринного походження. Це все переробляється, і вже ці нові жири, які промисловість наша створює, потрапляють до масла. Тут уже йдеться про безпеку. Навіть лабораторії не завжди можуть визначити походження таких інгредієнтів. Яку шкоду вони завдають організму, ніхто не знає».


Трапляються у вершковій продукції нерідко й антибіотики. Якщо людина часто вживає таке масло, вона стає нечутливою до цих препаратів і матиме проблеми в разі хвороби.