Коли ноги у «вузлах і візерунках»: що провокує варикоз і чим він загрожує

03.02.2022
Коли ноги у «вузлах і візерунках»: що провокує варикоз і чим він загрожує

Якщо вени на ногах починають вас турбувати — порадьтеся з лікарем. (Фото з сайту daily-med.com.ua.)

Коли ми говоримо про варикоз, то насамперед пов’язуємо це з не дуже привабливим естетичним виглядом.

 

Ще б пак: набряклі, випуклі вени на ногах, часто з «вузлами», доповнені «зірочками» й сіточками… Перше бажання — приховати таку картину під одягом.

 

Але річ у тім, що проблема не обмежується лише зовнішніми нюансами.

 

Варикозні вени докучають хронічним болем у ногах, втомлюваністю, судомами, що посилюються вночі.

 

Як уберегтися від такої «напасті» і чи можна кардинально позбутися хвороби?

«Лакмусовим папірцем» може стати вагітність

Варикозні вени небезпечні для здоров’я. Адже йдеться про хронічну венозну недостатність. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до набряку стоп і гомілок, потемніння шкіри, запалення і навіть трофічних виразок — якщо йдеться про задавнені випадки.


Дослівно латиною варикоз означає «вузол», а проявляється збільшенням довжини та форми вен, утворенням патологічних вузлів.

 

Лікарі-флебологи (фахівці, що займаються здоров’ям судин) наголошують: хвороба здатна ушкодити вени в будь-якій ділянці тіла, та найчастіше — на ногах, адже там найбільші навантаження.

 

Варикозні вени можна виявити одразу: вони мають вигляд набряклих вузлуватих мотузок. Така судина перестає виконувати свої функції, і її слід негайно лікувати.


Набряки свідчать про проблеми з венозними клапанами — кров застоюється у венах, під дією тиску вони перекручуються (стають вузлуватими) і збільшуються. Часто розширення вен лікарі виявляють під час вагітності. У групі ризику також люди з генетичною схильністю до варикозу, гормональними змінами, зайвою вагою.

І частіше піднімайтесь на носочках

Як свідчить медична статистика, хронічні захворювання нижніх кінцівок і вен найбільше поширені серед жінок.

 

Ускладнення разом із супровідними недугами (дерматит, целюліт, кровотеча, тромбоз і трофічні виразки) часто призводять до тривалої втрати працездатності, іноді навіть спричиняють інвалідність. Фахівці-флебологи вирізняють кілька причин виникнення варикозу, розібратися в якими може лише судинний хірург.


«Попередити розвиток хвороби допоможе активний спосіб життя: виконуйте фізичні вправи, плавайте, більше ходіть, менше сидіть, — радить Лариса Олексієнко, фахівець із судинних захворювань.

 

— Активніше працюйте м’язами гомілки, бажано більше тримати ноги у горизонтальному положенні, ніж у вертикальному. Стежте за своєю вагою — додаткове навантаження на ноги спричинює проблеми з судинами».


Коли «візерунки» на ногах — це лише косметична проблема, лікарі рекомендують носити спеціальні еластичні колготи. Аби попередити недугу, пані Лариса радить уникати роботи, яка вимагає тривалого перебування на ногах, а домашні справи рекомендує виконувати сидячи, поклавши прямі ноги на стілець.

 

«Не сидіть довго в одній позі — рухатися потрібно щопівгодини, — застерігає лікарка. — Вживайте менше солі, яка спричиняє набряки. Також робіть регулярну гімнастику для поліпшення кровообігу в ногах: ставайте на носочки, відриваючи п’яту від підлоги, — це дуже корисна вправа. Ще можна купити машинку з функцією гідромасажу. Зробивши з її допомогою масаж, відчуєте легкість у втомлених ногах».

Уникайте солоного і пийте чай із шипшини

Аби попередити проблеми з венами, а також полегшити стан, коли варикоз уже набирає обертів, лікарі радять уникати гострих, солоних і копчених страв. Натомість варто їсти більше овочів і фруктів. До речі, є думка, що найменше схильні до варикозу люди, які не їдять м’яса.


З рослинних продуктів варто віддавати перевагу листовому салату, зелені, моркві, волоським горіхам. З олій найкорисніша оливкова. Дуже помічний часник, бо очищує і зміцнює стінки судин.


Звісно, обмеження в харчуванні не означає, що доведеться сісти на жорстку дієту. Навпаки — список дозволених продуктів розмаїтий. Зміцнити вени допоможуть такі смачні й корисні страви, як овочеві рагу, салати з городини, страви з морських продуктів, яловича печінка, яєчні жовтки, горох, квасоля.

 

З напоїв лікарі рекомендують компоти, зелений чай, настій шипшини, фруктові й овочеві соки, морс. А ось від м’ясних бульйонів, борошняних виробів і солодощів, кави та алкоголю бажано відмовитися. Допоможіть своєму організму правильним, здоровим харчуванням — і він відповість взаємністю.

ДО РЕЧІ


* Зміцнити вени можна з допомогою настою шишок хмелю. Столову ложку трави слід залити склянкою окропу і потримати на водяній бані 15 хвилин. Настій пити тричі на день упродовж шести тижнів.


* Щодня відпочивайте 15–20 хвилин, поклавши ноги на подушку чи інше підвищення. У такому положенні дивіться телевізор, читайте. Під час сну ноги також мають бути на підвищенні.


* Не носіть вузьких штанів, тісного взуття — вони стискають вени ніг, порушують циркуляцію крові.


* Обливайте ноги прохолодною водою. Несильним струменем із шланга «пройдіться» від пальців до п’ят, після цього вгору по гомілці до колінної впадини. Теплої пори року корисно ходити по воді, високо піднімаючи ноги.

ВИХІД Є!


Методів лікування варикозного розширення вен нині багато: хірургічне видалення хворих судин, лазеротерапія, склеротерапія («склеювання» проблемних вен), народна медицина. Ще недавно все зводилось до найбільш кардинального — видалення вен.

 

Проте хворобу таким чином вдавалося усунути лише частково, а замість «рельєфів» пацієнту після операції доводилося ховати під штанами шрами. Нині операції проводять більш лагідними методами, а саме втручання є ще й ефективною профілактикою тромбозу.