Виборча трагікомедія: в Італії не знайшли гідного нового президента, тому залишили попереднього

03.02.2022
Виборча трагікомедія: в Італії не знайшли гідного нового президента, тому залишили попереднього

Серджіо Маттарела.

Італію цілий тиждень лихоманило від президентських вибо­рів.

 

Семирічний термін повноважень чинного президента, 80-річного Серджіо Маттарели, сплив, і цей заслужений та шанований політик, колишній суддя Верховного суду Італії у новорічному зверненні по­прощався з народом та повідомив, що збирається повернутися на Сицилію, звідки він родом, та там у спокої доживати віку.


Італією править парламент та уряд, а першою особою в країні вважається прем’єр-міністр. Але в президента також достатньо повноважень. Зокрема, він призначає главу уряду та оголошує дострокові вибори.

 

Але головне, що в Італії президент є арбітром між різноманітними, часто ворогуючими політичними силами. Відомо, що в цій країні уряди та прем’єри змінюються мало не щороку.

 

А президент у періоди таких політичних криз виступає гарантом стабільності, посередником між партіями. Бо ж є незмінним на своїй посаді впродовж семи років.


Проте до цієї посади ставляться як до церемоніальної і главу держави обирають у парламенті. Спільно, депутати і сенатори, а також представники регіонів. Разом — 1 тис. 9 вибор­ників.

 

Виборникам не пропонують конкретного кандидата чи кандидатів. Вони самі записують у бюлетені прізвище особи, яку вважають гідною обійняти посаду президента. Але самодіяльності також немає, бо різні політичні групи висувають свого кандидата, зазвичай відому в країні політичну фігуру.


Тож вибори розпочалися у понеділок, 24 січня, і обернулися тижневим виборчим марафоном. Відомо, що на президентську посаду претендували кілька колишніх прем’єр-міністрів, зокрема і 85-річний (!) Сильвіо Берлусконі, а також значно молодші Маттео Сальвіні та Джузеппе Конте. Втім лідером виборчих перегонів вважався чинний прем’єр Маріо Драгі.


Маріо Драгі — центрист. І він не приховував, що не проти пересісти з хиткого прем’єрського крісла у стабільне президентське на сім років. Але проти такого його бажання ополчилися не лише його політичні противники, а й... найвідданіші прибічники.

 

Рiч у тiм, що Драгі був призначений главою уряду 13 лютого 2021 року після кількох років суцільної політичної кризи, впродовж якої чергові уряди очолювали чергові популісти-нездари. І за неповний рік продемонстрував чудові результати. Країна почала виходити з економічно-політичної кризи.

 

Як наслідок — його попередні та останні досягнення... стали перепоною на шляху до президентського крісла. І вороги, і друзі Драгі вирішили, що краще для країни буде, якщо він і далі очолюватиме уряд.


Відтак у першому турі більшість виборників, прицінюючись, вкинули в урни порожні бюлетені. У наступних ситуація була не кращою — жодна з пропонованих кандидатур не набирала потрібних для обрання 505 голосів виборників.

 

Тож після семи турів без результату провідні політичні сили відрядили до «відставного» Серджіо Маттарели делегацію, яка «впала йому в ноги» і вмовила залишитися президентом ще на один термін. Мабуть, уже довічний...

 

Вже у восьмому турі за Маттарелу віддали голоси 759 виборників при 505 необхідних для обрання. Головуючий оголосив результат під гучну овацію самих голосуючих та полегшене зітхання італійців перед телевізорами...