Нова хвиля прийшла — захисту нема: більшість українців досі не зробили жодного щеплення від коронавірусу

03.02.2022

Безпечність українців не перестає дивувати: на тлі щоденного катастрофічного зростання числа хворих із коронавірусом більша частина співгромадян не зробила жодного щеплення.

 

Не переконує навіть те, що, згідно зi статистикою, померти від ковіду невакциновані мають у 10 разів більше шансів, аніж щеплені.


За добу 1 лютого в Україні зафіксовано нових 35 тис. 14 підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей — ­4 тис. 190, медпрацівників — 940).

 

Наразі добовий показник захворюваності посідає друге місце серед найбільших за весь час пандемії з березня 2020 року.


За майже два роки в Україні, за даними МОЗ, захворіло понадт 4 млн українців, а понад 100 тис. — померло.

 

У світі майже 380 млн людей хворіли чи хворіють, а померло від коронавірусу близько 6 мільйонів.


На сьогодні понад 350 тисяч українців зробили бустерне щеплення проти короназарази. У застосунку «Дія» вже з’явилися COVID-сертифікати, які це засвідчують.

 

Новим цифровим документом можна користуватися як усередині країни під час введення карантинних обмежень, так і за кордоном.

 

Український COVID-сертифікат після бустерної дози буде чинним в Україні з дня вакцинації, а в країнах, які входять до Довірчої мережі, — з 14-го дня від дати щеплення.


Сертифікат генерується за умови будь-якої з дозволених схем поєднання вакцин, визнаних в Україні. Для бустерної дози рекомендовано надавати перевагу м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty.


Окрім COVID-сертифіката, українці, які отримали бустер, зможуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Документ видається за місцем щеплення чи в сімейного лікаря та буде чинний 270 днів.