РФ розміщує на окупованих територіях десятки одиниць військової техніки

03.02.2022
РФ розміщує на окупованих територіях десятки одиниць військової техніки

Російську техніку постійно фіксують на окупованих територіях. (Фото Міноборони РФ)

Упродовж доби першого дня лютого з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано два порушення режиму припинення вогню.

 

У напрямку Мар’їнки та Пісків окупанти відкривали вогонь iз ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

 

Вранці наступного дня російські збройні формування обстріляли КПВВ «Гнутове» на Донеччині.


Тим часом Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ посилює заходи щодо запобігання зниженню укомплектованості особовим складом з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів.

 

Зокрема, з другої половини січня збільшено кількість агітаційних команд від підрозділів противника для проведення ре­крутингових заходів серед населення тимчасово окупованої території в Донецькій та Луганській областях.


Водночас представники військових комісаріатів російських окупаційних адміністрацій активізували роботу з приписним складом щодо вступу на військову службу за контрактом та серед колишніх військовослужбовців окупаційних військ — для поновлення їх на військовій службі.

 

Контроль проведення зазначених заходів здійснюють представники командування Південного військового округу ЗС РФ, які прибули на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях для перевірки стану комплектування особовим складом з’єднань і частин 1 та 2 АК.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомила про чергові факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань РФ на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

 

Наприкінці січня додатково виявлено та зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 70 одиниць військової техніки збройних формувань РФ з порушенням Мінських домовленостей.

 

ДЕКЛАРАЦІЯ


Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді 1 лютого підписав указ про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності України.

 

Документ із формулюваннями «вжити в установленому порядку заходів» та «забезпечити підготовку та внести на розгляд Верховної Ради України» декларує збільшення виплат усім військовим до рівня не нижче трьох мінімальних зарплат, розробку концепції забезпечення військових житлом, збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тисяч осіб.

 

Один із заявлених очікуваних законопроєктів — «щодо запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року».