«Зелене» перезавантаження: телеканал «Рада» за бюджетні гроші виступає проти України

03.02.2022
«Зелене» перезавантаження: телеканал «Рада» за бюджетні гроші виступає проти України

Працівники «Ради» не лише ображають світових лідерів, а й щиро ненавидять все українське. (Фото з сайту segodnya.ua.)

Черговий скандал із «прозеленським» оновленим телеканалом «Рада» збурив українську громадськість.

 

Працівниця канала Поліна Шишкіна заявила, що ненавидить українську мову.

 

«Я ненавиджу українську мову... Прапор? До речі, такий собі, могли б дизайн інший зробити, нормальний, тому що це п***», — каже дівчина, відповідаючи на запитання хлопця з камерою.


Після широкого розголосу дівчина записала відео з вибаченням — причому... українською мовою.

 

«Шишкіна заявила, що вона донька учасника АТО і не мала права говорити такі слова, «особливо з огляду на нашу геополітичну ситуацію». Втім унаслідок скандалу канал «Рада» все одно звільнив Шишкіну», — повідомляє телеграм-канал «Київ INFO».


«Вважаю, що це було неправильно... Я, як мінімум, не мала на це права. Повністю усвідомлюю свою помилку і закликаю не повторювати її», — сказала дівчина. Як зазначається, дівчина починала свою кар’єру на «1+1», потім понад рік працювала на телеканалі Live.


«Активіст Сергій Стерненко розповів, що на сторінці Шишкіної у соцмережі зазначено: дівчина обіймає посаду асистентки головного редактора на державному каналі Рада. Раніше вона працювала на проросійському каналі UkrLive, який належав Нестору Шуфричу», — пише сайт «24 канала».


Таким чином канал «Рада» продовжив серію епічних помилок, які надовго запам’яталися його глядачам.

 

«11 січня в ефірі телеканала «Рада» фото спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з’явилося поряд із написом «Раптово помер». Напис стосувався президента Європарламенту Давида Сассолі, але на екрані це виглядало так, ніби йдеться про смерть Стефанчука. Річ у тім, що спікер захворів на коронавірус, і багато хто подумав, що його не стало через хворобу».


Після цього спікер на своїй сторінці у фейсбуці повідомив про своє благополучне «воскресіння» та опублікував пісню гурту «Чайф» «Не поспішай ти нас ховати».

 

Стефанчук зазначив, що це адресовано телеканалу «Рада». Ще раніше під час трансляції доповіді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля співробітниця телеканала заглушила главу уряду дитячою лічилкою про зайчика.


«Поки Денис Шмигаль офіційним тоном озвучував цифри, на тлі жіночий голос вимовив: «Вийняли і засунули наново, давайте спробуємо». Згодом голос порахував до шістнадцяти. Раз, два, три, чотири, п’ять, вийшов зайчик погулять. Потім жіночий голос сказав, що ймовірно «йде велика затримка». На цьому тлі було чутно, як Денис Шмигаль продовжує засідання», — уточнює «24 канал».


При цьому, як зазначають ЗМІ, парламентському телеканалу «Рада» значно збільшили бюджетне фінансування.

 

Видання Apnews повідомляє, що в 2022 році обсяг фінансування парламентського телеканала «Рада» зріс у 7 разів. Так, якщо ще минулими роками витрати на ЗМІ становили близько 50 млн грн, то цього року на нього планують витратити вже 378 млн грн.

 

«При цьому кількість працівників станом на початок та кінець минулого року була незмінною — 78 осіб. Їм із початку року нарахували зарплати на загальну суму 22,6 млн грн. Тобто щороку було нараховано в середньому по 290 тисяч гривень, що становить близько 26 тисяч гривень на місяць на кожного працівника», — пише видання.


Але новий державний рупор, який дорого коштує платникам податків, відзначається не стільки непрофесійністю, скільки антиукраїнською позицією. Що виглядає особливо тривожно на тлі загострення протистояння з державою-агресором — Російською Федерацією.


Сказане стосується, зокрема, кадрового потенціалу «Ради».

 

«Серед ведучих «Ради» — журналісти з медведчуківських ЗМІ, — стверджує «24 канал». — Із оприлюдненого проморолика оновленого телеканала стає зрозуміло, що там працюватимуть колишні ведучі «112 Україна» Вадим Колодійчук та Анастасія Красницька, ексведучий ZIK Назар Довгий, ведучий канала Live Максим Зборовський, Лариса Богданова та Наталія Андрощук».


Але найодіозніший серед них — політтехнолог Володимир Петров, навколо особи якого спалахував уже не один скандал. Петров, як переконує в розмові з DW головред «Детектор медіа», давно працює на владу.

 

«Їм віддали прайм, і вони почали з першого дня займатись тим, для чого все це було організовано: мочити Ахметова та інших ворогів Банкової. Очевидно, що тепер функція канала — не висвітлювати роботу парламенту, а піарити владу та просувати її порядок денний», — каже Довженко.


«Коли команда президента Зеленського вирішила «модернізувати» канал «Рада», одразу дві речі яскраво свідчили про її справжні наміри. Ролик, що починався з критики опозиції, та залучення Володимира Петрова. В інфопросторі Петров відомий насамперед як «чорний політтехнолог». Тобто людина, яка працює не з піаром політиків, а з чорним піаром проти їхніх опонентів. Чи, як пояснює сам маестро, «я ніколи не веду кандидатів, щоб вони виграли. Якщо консультую політика, то я консультую тільки як уї* конкурента», — пише сайт «Детектор медіа».


Видання стверджує, що методи роботи медіакілера доволі жорсткі.

 

«Під час однієї з акцій 2013 року виник термін «тітушка». За іншу його досі судять. Та й від ефіру канала «Рада» ведучого відсторонили (хоча й ненадовго) вже на другий день, коли він порівняв Ангелу Меркель зі свинею, — пише «Детектор медіа».

 

— Власне, всю свою публічну репутацію чорного політтехнолога Володимир Петров заробив між 2009 та 2014 роками. Це був золотий період його творчості, коли разом із колегами Олексієм Дурнєвим, Олександром Барабошком та іншими він влаштовував скандал за скандалом. Вони поводилися як щось середнє між гопниками та рокзірками. Власне, такими були й методи Петрова. Не тонкі вишукані маніпуляції, а одразу...».


Така ситуація спричинила невдоволення політичних противників пропрезидентських сил.

 

«Опозиція звинувачує Банкову в спробі «захопити «Раду» в рейдерський спосіб» і «перетворити канал на джерело пропаганди». Фракції «Голос», «Батьківщина» і ОПЗЖ нарікають на незбалансованість ефіру та його узурпацію провладною «Слугою народу», а «Європейська солідарність» навіть підготувала лист до Ради Європи «щодо порушення владою Зеленського зобов’язань України щодо роздержавлення медіа». За результатами наради керівників фракцій щодо канала в «Слузі народу» визнали «певні порушення» і запропонували ввести квотний принцип ефірного часу для різних політсил у залежності від їх величини», — зазначає «Дойче Велле».


«Усе інше, що там хотіли — провокації, які скандали зробити і так далі, — перетворити це в найгірші часи умовно пропагандистських каналів, це неможливо, і так не має бути, крапка, — цитує голову фракції «Голос» Ярослава Железняка сайт «5 канала». — І тим часом — перевіряти, як і на що були витрачені кошти».


«Коли 404 мільйони гривень виділили, і невідомо кому, а ми вже знаємо, де купувалась ця техніка. Ви будете шоковані, сказала співголова «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Помилка друзів президента

Студія «Квартал 95» — вихідцем якої є чинний український президент Володимир Зеленський, що, за словами учасників студії, досі контролює контент і навіть не видалився зі службових чатів — через новий серіал потрапила в мовний скандал. У стрічці під назвою «Дикі» побачили пропаганду «русского міра».


Як стверджує сайт «24 канала», у серіалі герої спілкуються російською. Крім того, офіційна документація, написи на дверях чиновників, книги та титри також мовою окупанта.

 

«Серіал просто пахне «русским міром». Стаття 23 закону про мову, яка набула чинності ще 16 липня 2021 року, зобов’язує телеканали демонструвати фільми винятково дер­жавною мовою», — нагадують активісти групи «Відсіч».