Вареники-смаженики і корзинки з дитинства: ситні рецепти від Наталії Колодонос із Черкащини

27.01.2022
Вареники-смаженики і корзинки з дитинства: ситні рецепти від Наталії Колодонос із Черкащини

Наталія Колодонос.

«Кулінарія — моє хобі з самого дитинства. Пам’ятаю, змалку любила спостерігати за бабусею. А вона вставала вдосвіта, о 4-й ранку, і заходжувалася вчиняти хліб, пекти пиріжки, варити перші страви, — розповідає Наталія Колодонос, кулінарка з села Павлівщина Драбівського району на Черкащині. — У мами також перейняла деякі хитрощі приготування їжі».


Та головним учителем для Наталії стали кулінарні книги з яскравими «смачними» картинками. Тож iще дівчам вона вчилася готувати, щось експериментувала, отримувала досвід. «Першою стравою був борщ. Звичайнісінький український  борщ. Його ми приготували разом з братом, перечитавши купу літератури з рецептами. Мама прийшла з роботи, а тут — обід готовий. Не знаю, яким він був на смак, але всі казали, що смачно».


Нині смачними екпериментами пані Наталія тішить свою родину — чоловіка Юрія, сина Максима і донечку Даринку. При цьому господиня ще й встигає вести свою сторінку у фейсбуці «Смачно у Наталки», де ділиться рецептами. А їх Наталія знає чимало. Частенько жінка готує піцу, пиріжки, торти. Та найбільше уся рідня чекає, коли ж Наталія наварить вареників із «секретом».

Вареники-смаженики

Напевно, кожна господиня має свій рецепт вареників: на кефірі, сироватці, на заварному тісті, на пару. Та чи готували ви вареники у сковороді? Саме так «смажить» їх Наталія Колодонос.

 

«Готується дуже швидко  і без мороки. Не потрібно з каструлями тягатися, чекати допоки вода закипить, марлю в’язати... А головне — смачно, бо вареники виходять, як пух»,— запевняє господиня. Звісно, «смажені» вареники — то жарт, бо насправді вони в сковорідці варяться.


Отже, для приготування вам знадобиться: 500 мл кефіру, дрiбка солі, чайна ложка солі, борошно (приблизно 1 кілограм). Замішуємо тісто: у теплий кефір додайте сіль, потім борошно з содою, усе перемішайте. Борошно додавайте в 3-4 заходи.

 

«Соду додавайте тільки в борошно, — наголошує Наталія, — а не в кефір, бо не будуть такими пухкими». Тісто має бути м’яке, не забите.

Вареники.


Приготуйте начинку. Яку — то вже на ваш смак, навіть із сиром можуть бути і солодкі, і солоні...


А тепер виліпіть варенички і починаємо «смажити». На дно порожньої чистої сковорідки покладіть марлю, склавши її учетверо. «Її не треба в’язати, просто покладіть і все, — радить господиня.


Залийте 100-150 г води у сковорідку, складіть туди наші варенички, накрийте кришкою і варіть 5 хвилин. 

 

«Оскільки вода у сковорідці швидко википає, влийте ще. Мені, аби зварити всі вареники, знадобився літр. Повірте, такі варенички готуються дуже швидко, а мороки — мінімум».

Зрази картопляні з м’ясом

Цю страву в родині Колодоносів люблять усі — і чоловік, і діти. Картопляні зрази з м’ясцем, підсмажені до золотистої шкірочки. Ммм... Смакота! Тож Наталія частенько готує домочадцям їхню улюблену страву.


Для приготування знадобиться: 1 кг картоплі, 100 г твердого сиру, 4-5 столових ложок борошна, 1 яйце (щоб зрази не розпалися), 30 грамів масла, спеції, сіль — за смаком.


І головне — фарш для начинки. Його ви можете зробити самі зі свинини, а можете купити готовий. Його знадобиться 500 грамів. Для фаршу підготуйте 1 морквину та 1 велику цибулину. А ще спеції, часник за смаком, 2 яйця, 30 грамів панірувальних сухарів та 2 ложки молока.

Зрази з м’ясом.


Спочатку готуємо тісто. Для цього зваріть картоплю в підсоленій воді, воду злийте, зробіть пюре, додайте масло, спеції, тертий сир, борошно і перемішайте. Тісто готове.

 

Воно не має бути рідким, а таким, як на пиріжки, щоб можна було покласти начинку, приготуванням якої зараз і займемося. Цибулину дрібно наріжте, морквину натріть на тертушці, викладіть на сковорідку й трішки присмажте.

 

Потім додайте фарш зi спеціями, накрийте кришкою і смажте хвилин 20 до готовності. Все, наша начинка готова, тож переходимо до виліплення зраз.


«Я вмочаю  руку у воду, беру потрібну кількість тіста та розплескую його у долоні. Всередину накладаю начинку й зліплюю у потрібну форму. Все. Зраза готова. Далі обмочую її у яйцi та паніровочних сухарях», — описує процес приготування господиня.


Сухарі можна використати магазинні, проте, якщо не полінуєтеся, можна приготувати й самим, підсушивши хліб у духовці і перемоловши його на блендері. Для кляру зіб’ємо 2 яйця з 2 ложками молока, дрiбкою солі.


Покладіть «викупані» в яєчній суміші зрази на розпечену сковорідку з олією та смажте з обох боків. «Виходить дуже смачно, — каже Наталія. — Зверху хрустка скоринка, всередині — присмак сиру і м’ясо. Вам сподобається».

Барон Сальтисон

«Ця страва — неймовірно смачна, чимось нагадує домашню ковбасу, втім і повозитися з нею доведеться... Та я завжди роблю її до святкового столу, бо всім дуже смакує», — каже господиня.


Отже, для приготування знадобиться свиняча рулька і пару ніжок. Налаш­туйтеся, що м’ясо варитиметься довго, годин 5, як на холодець. Перед тим його добре вимийте, перекладіть у каструлю, залийте водою, покладіть цибулину, порізану на кружальця морквинку, лавровий лист та поставте на невеликий вогонь. Коли м’ясо звариться, дайте йому охолонути. Обережно відділіть його від кісток та зріжте шкіру.

Сальтисон.


Мясо поріжте на шматочки, поперчіть, посоліть, додайте зелень, часник та кружальця моркви з бульйону. Тепер візьміть глибоченьку ємність, застеліть її харчовою плівкою, розкладіть шкіру, зверху м’ясо із зеленню та залийте юшкою. До слова, її буде небагато. Якщо сумніваєтеся, що може не захолонути, додайте 1 чайну ложку желатину.


Усе замотайте краями харчової плівки, зверху покладіть прес, приміром, пачку рису, і відправте на всю ніч у холодильник. На ранок буде вам смакота з гірчичкою чи хроном, лишень від плівки відділіть.

Квашені яблука цілий рік

«Цей рецепт, — каже Наталія Колодонос, — мій власний і перевірений, бо готую такі яблучка щороку. Квашу у великій 12-літровій емальованій каструлі, але, повірте, яблучка розлітаються на раз-два. Тож коли закінчуються — знову квашу, навіть узимку». До того ж вони дуже корисні завдяки бактеріям квашення!

Квашені яблука.


Спосіб приготування, запевняє господиня, дуже простий. Потрібно закип’ятити 8 літрів води, повністю її остудити, додати 1,5 склянки цукру (склянка — 250 мл) та склянку без гірки солі.

 

Все перемішати, або й просто нехай постоїть, щоб розтало. А тим часом добре вимийте яблука (можна брати будь-яких сортів, головне, щоб м’які, але найкраще — сніжний кальвіль), складіть їх у каструльку й залийте юшкою. Зверху постеліть чисту серветку і поставте гніт. Це може бути звичайнісінька тарілка, а зверху банка з водою.

 

«У холодний погріб не несіть, — говорить кулінарна, — ліпше поставте, де тепленько. І через 1,5 місяця будете їсти смачні квашені яблука».

Корзинки із кремом

Ці корзинки — смакота з далекого дитинства. «У дитинстві такі продавали в кулінарії, і я дивилась на прилавок магазину й мріяла, щоб мама накупила мені цілу гору таких корзинок з білковим кремом. Але тепер я готую їх своїм дітям. Тому раджу всім господинькам і самим спробувати, адже жодну магазинну випічку не можна навіть порівняти з домашньою.


Для тіста знадобиться: 150 г масла, 30 г цукру, 1 яйце, пів чайної ложки розпушувача, дрiбка солі,  ваніль, 250 г борошна.


Масло кімнатної температури змішайте  з яйцем, сіллю, цукром, ваніллю. Додайте в два етапи  борошно, розпушувач та замісіть м’якеньке, не дуже круте тісто й розподіліть його у формочки для кексів.

 

Якщо ви бачите, що тісто піднімається, візьміть чарку й придавіть його донизу. Випікайте 20 хвилин при температурі 2200 С. Проте це час орієнтовний, дивіться, в кого яка духовка.

Корзинки з дитинства.


Для заварного крему збийте 2 білки  в піну до стійких піків i відставте убік.  Далі варимо сироп зі 140 г цукру, 45 г води, дрiбки лимонної кислоти. Змішайте цукор та лимонну кислоту з водою і поставте варитися на вогонь.

 

Масу необхідно довести до кипіння, але пильнуйте, коли почне загусати — значить, сироп готовий. Загалом варимо 6-7 хвилин, потім маленькою цівкою вливаємо до збитих білків і ще збиваємо хвилин 5. Усе, крем готовий. Його можна використовувати у тортах, рулетах та іншій випічці.


І останній найсмачніший етап — скласти нашу корзинку. Для цього по­кладіть на дно варення, повидло чи згущене молоко і заповніть із кулінарного шприца кремом.
Спечіть, не пожалуєте!
Смачного!