У Великому Глибочку на Тернопільщині громада відмовилась розмістити у себе підрозділ тероборони

20.01.2022
У Великому Глибочку на Тернопільщині громада відмовилась розмістити у себе підрозділ тероборони

У Великому Глибочку планували розмістити два підрозділи територіальної оборони ЗСУ. (bilecka-gromada.gov.ua)

Громада села Великий Глибочок (Білецька ОТГ Тернопільщини) відмовила у розміщенні на своїй території підрозділу територіальної оборони.

 

Цей неприємний факт зараз емоційно обговорюють в області на різних рівнях.

 

А голова ГО «Тернопільський обласний штаб сприяння територіальній обороні України» Володимир Грицина навіть оприлюднив з цього приводу заяву, адресовану Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань, керівникам Тернопільських обласних державної адміністрації і ради та засобам масової інформації.


Від імені членів ГО «Тернопільський обласний штаб сприяння Територіальній обороні України» Володимир Грицина просить «перевірити на законність та надати правову оцінку діям окремих представників Білецької ОТГ Тернопільської області (с. Великий Глибочок)».

 

Передусім — щодо законності збору підписів учасників відповідного опитування, яке проводилося у селі, бо, за наявною в активіста інформацією, частина підписантів фізично не могла це зробити, оскільки перебуває за межами населеного пункту. А також — щодо «умисної бездіяльності голови Білецької ОТГ Д. В. Малика».

 

«Прошу підтримати ЗСУ та адекватних громадян! Якщо на ці події не відреагує влада області та компетентні структури безпеки, це може бути прецедентом загрози національній безпеці!» — написав Володимир Грицина на сторінці Територіальної оборони України у соцмережі «Фейсбук».


У Великому Глибочку планували розмістити два підрозділи територіальної оборони Збройних сил України — управління бригади і батальйон Тернопільського району загальною чисельністю до 120 осіб. До Білецької громади з цього приводу звернулися ще у вересні.

 

Відтак командир бригади територіальної оборони Тернопільської області Євген Фоменко особисто виступив на сесії Білецької сільської ради, роз’яснивши усе депутатам та відповівши на їхні запитання. А в грудні військові отримали відмову — громада, мовляв, не хоче, бо це може бути небезпечно, а наявні приміщення можна використати більш доцільно...


Підрозділ військ тероборони розмістять у селі Ступки сусідньої Байковецької ОТГ, де депутати підтримали таке рішення одноголосно.

 

А тим часом Тернопільська бригада територіальної оборони провела вишкіл для партизанських формувань у рамках підготовки формувань національного спротиву.