Ріденького бажаєте? Топ-3 рецепти смачних супів

20.01.2022
Ріденького бажаєте? Топ-3 рецепти смачних супів

Зимові свята та новорічні застілля вже позаду, а це означає, що настав час повертатися у форму та готуватися до весни.

 

Дехто сідає на сувору дієту — кефір та воду. Та голодувати — не вихід: організм втрачає важливі речовини, відтак погіршується настрій, з’являється депресія.

 

Тоді на допомогу прийдуть розвантажувальні дні та легкі страви, що добре засвоюються. Наприклад, супи.  

Курячий суп з яйцем і вермішеллю

Це легка, смачна, зігріваюча перша страва. Курку бажано для приготування використовувати домашню або фермерську — бульйон буде більш насичений. 

 

Варити супи досвідчені господині рекомендують на другому бульйоні, та якщо вам не хочеться заморочуватися — готуйте звичайним способом: просто залийте курятину (приблизно 400 г) водою і поставте на плиту, нехай закипає.


Перед тим, як закладати овочі, м’ясо повинно поваритися хвилин 10-15, але якщо ви любите більш наваристі супи — нехай бульйон покипить хвилин 30-40.

 

Однак нагадаємо, що страва на другому бульйоні легше засвоюється і не перевантажує шлунково-кишковий тракт та є більш дієтичною.


Допоки бульйон вариться, помийте і почистіть усі овочі: кілька картоплин, одну цибулину та морквину. Цибулю дрібно наріжте, а моркву натріть на тертушку. Обсмажте їх на рослинній олії кілька хвилин, помішуючи.


Картоплю наріжте кубиками, чим дрібніше — тим швидше звариться, і покладіть у бульйон. Слідом за картоплею висипте цибулево-морквяну засмажку.
Тим часом збийте пару яєць виделкою в мисочці та наріжте зелень.


Коли картопля буде майже готова — додайте трішки дрібної вермішелі, яка швидко вариться. Посоліть, поперчіть за смаком та додайте спеції.


А тепер тонкою цівкою влийте збиті яйця, висипте зелень і накрийте кришкою, щоб страва настоялася. Курячий суп готовий!

Суп iз фрикадельками

Суп iз фрикадельками — гарячий і ситний обід, а рецепт дуже простий. Варіантів приготування — хоч відбавляй: з м’ясним чи рибним фаршем, з картоплею чи рисом, на курячому бульйоні або й на воді, всі вони однаково смачні.


Отже, робимо фарш: для цього нам знадобиться  400 грамів курячого філе, цибулина та зубок часнику. М’ясо й цибулю пропустіть через м’ясорубку, часник вичавіть у часничниці. Вбийте  у фарш яйце, додайте коріандр, чорний мелений перець та сіль за смаком. Сформуйте з фаршу невеликі фрикадельки.


Другу цибулину дрібно поріжте, моркву натріть, змішайте все разом і висипте на розігріту сковорідку з рослинною олією обсмажуватися до золотистого кольору.


100 грамів рису залийте водою або бульйоном та поставте  на вогонь. Проваріть  5-7 хвилин, потім додайте дрібно порізані 4 картоплини  і спеції — горошки духмяного перцю, лавровий лист.


Через 15 хвилин посоліть суп та вкиньте  фрикадельки і варіть до готовності. Для апетитного кольору всипте ложку засмажки — цибулі з морквою. Наприкінці покладіть  зелень. Дайте супу настоятися 10 хвилин, подавайте  гарячим.

Раз пішла така гулянка — буде солянка

Традиційно м’ясна солянка готується на яловичому бульйоні з додаванням різних копченостей. На перший погляд, ця страва може здатися недешевим задоволенням, оскільки вимагає багато дорогих продуктів.

 

Але насправді в солянку потрібно всього по 100 або 200 г різних м’ясопродуктів, а смак її від цього виходить багатим і насиченим. Тому солянка навіть на велику сім’ю вийде не так і дорого.


Отже, перейдемо до справи: із 400 грамів яловичини, бажано, щоб була ще й кісточка, зваріть бульйон, додайте для аромату цибулину й лавровий листок.
Коли бульйон буде готовим, виймiть м’ясо, а бульйон процідіть.

 

Варене м’ясо відокремте від кісток і наріжте соломкою. Всі копченості, а ви можете взяти що завгодно: реберця, шинку, грудинку, ковбасу, сосиски, також наріжте соломкою.

 

М’ясні інгредієнти покладiть у бульйон і варіть 10 хвилин. Два солонi огірки очистіть від шкірки і подрібніть соломкою. Цибулину наріжте четвертинками кiлечок.


Тепер приготуйте заправку для нашої збірної м’ясної солянки. Для цього в сковороді розігрійте столову ложку олії і стільки ж вершкового масла. Викладіть цибулю в масло і обсмажте її 10 хвилин  на середньому вогні до м’якості. Потім додайте огірки і ще посмажте 10 хвилин.

 

Наприкінці додайте столову ложку томатної пасти, перемішайте й обсмажте ще 3 хвилини. Висипте заправку в солянку і варіть до готовності орієнтовно 15 хвилин.


Наприкінці додайте в солянку оливки разом із розсолом, подрібнену зелень, каперси. Поперчіть, посоліть за смаком і дайте настоятися страві 10-15 хвилин.

 

Але будьте акуратними з сіллю, бо деякі інгредієнти сже солоні. Подаючи солянку збірну м’ясну, в кожну тарілку покладіть скибочку лимона і додайте ложку сметани.
Смачного!