Поважний результат: на п’ятому етапі Кубка світу українські біатлоністи вибороли першу медаль

13.01.2022
Поважний результат: на п’ятому етапі Кубка світу українські біатлоністи вибороли першу медаль

Ексбілоруска Дар’я Блашко допомогла українській збірній відкрити лік нагородам на цьогорічному Кубку світу. (Фото з сайту xsport.ua.)

До виступів української біатлонної збірної в нинішньому сезоні прикута надзвичайно велика увага.

 

Команда вітчизняних біатлоністів та біатлоністок — одна з небагатьох, від якої Україна можна очікувати олімпійської медалі на зимових Іграх у Пекіні.

 

А початок сезону в «синьо-жовтих» відверто не вдався. Дивлячись на їхні посередні результати, уболівальники, наставники та функціонери почали з острахом думати про майбутню Олімпіаду. Однак поруч iз хвилюванням жевріє й медальна надія.


А те, що не все так безнадійно, як може здатися на перший погляд, свідчить виступ української одиночної естафети на п’ятому етапі Кубка світу, котрий відбувся в німецькому Обергофі. Дует у складі Артема Тищенка та Дар’ї Блашко завершив цей сингл-мікст на третьому місці.


«Якщо подивлюся на сьогоднішній результат — дуже поважаю цю бронзову медаль. Сьогодні була дуже важка гонка, тому що ситуація на стрільбищі мінялася кожну секунду. Сказав би, що це була хороша командна робота. Артем виглядав краще на трасі, але не дуже виходило так зi стрільбою. Даша добре працювала на стрільбищі, проте трохи не встигала на трасі», — оцінив здобуток українського тандему старший наставник чоловічої збірної України Юрай Санітра.


Однак, виказуючи захоплення результатом одного свого підопічного, словацький тренер бідкається щодо готовності іншого.

 

«Дмитро Підручний сьогодні — знову один iз кращих на трасі — програв тільки 40 секунд Тар’єю Бьо на лижні. Але зі стрільбою треба щось робити. Потрібно нам прийняти якесь радикальне рішення і зробити щось, щоб не було стільки промахів. Тому що фізично він добре готовий, але зi стрільбою, починаючи з Хохфільцена, не може упоратися», — таким був коментар Санітри щодо шести промахів капітана чоловічої збірної України в гонці переслідування в Обергофі.

 

Із такою стрільбою, в підсумку, Підручний завершив «персьют» на 38-й позиції, при тому що двоє його колег по команді — Богдан Цимбал та Антон Дудченко — фінішували на 23-му та 26-му місцях відповідно.


Так само проблемна стрільба не дає спокою й наставнику жіночої збірної України. Після гонки переслідування Урош Велепець відверто зізнався, що для прогресу його підопічним потрібно і добре стріляти, й добре бігти.


При цьому головною проблемою дівчат словенець називає перший рубіж.

 

«Нерви, а може, ще щось. Потрібно розбиратися. Але якщо добре проходиш стартовий рубіж, потім можна вже спокійно працювати», — зауважує Велепець.


Власне, як і у чоловіків, у гонці переслідування кращою позицією вітчизняних біатлоністок було місце в третьому десятку. Водночас у спринті двоє представників української збірної змогли заскочити до другого десятка (Валя Семеренко стала 13-ю, Цимбал — 19-м).

 

А традиційну змішану естафету, в якій Україну представляли Артем Прима, Дмитро Підручний, Валя Семеренко та Юлія Джима, синьо-жовта команда завершила десятою.


«Потрібно ще працювати й працювати», — підбив підсумок п’ятого етапу КС Антон Дудченко.