Путіна гуртом легше бити: в Україні набирає обертів створення територіальної оборони

06.01.2022

Воєнний шантаж, який Росія розпочала на українському кордоні ще навесні  минулого року, цього тижня перейшов у чергову фазу.

 

За даними Головного управління розвідки України, противник посилив свої армійські корпуси в районі Донецька та Луганська «додатковим особовим складом та засобами вогневого ураження».

 

Крім цього, окупанти вздовж лінії зіткнення розгорнули нові елементи систем розвідки та збільшили кількість снайперських пар.

 

Під керівництвом офіцерів ЗС РФ тут постійно проводяться тренування на предмет управління артилерійським вогнем з уточнених цілей для обстрілу позицій підрозділів Об’єднаних сил.


Активність окупантів змусила ЗСУ шукати нові форми оборони. З 1 січня цього року набрав чинності Закон «Про основи національного спротиву», який, на думку військових, «докорінно змінить підхід до національної безпеки».

 

Цей документ уперше за роки війни детально описує алгоритм дій на той випадок, якщо в Кремлі вирішать реалізувати свій план iз захоплення інших регіонів України.

 

Зокрема, в кожному обласному центрі вже зараз створюють військові частини Сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчі формування територіальних громад.

 

Різниця між ними полягає в тому, що до лав перших братимуть тих, хто вже служив у війську (рядових за контрактом та офіцерів  за призовом).

 

А в добровольці можуть записатися також громадяни, які не мають армійського досвіду. Усі вони пройдуть необхідну підготовку, складуть присягу і підпишуть контракт.


Командувачем сил територіальної оборони було призначено генерала Юрія Галушкіна. Побратими його називають бо­йовим командиром, який має високий авторитет серед десантників. У підпорядкуванні цього воєначальника буде чимале військо.


«Ми вчимося чинити національний спротив уже восьмий рік, — прокоментував ситуацію міністр оборони Олексій Резников. — Ми маємо розуміння територіальної оборони. Більш ніж 200 тисяч громадян добровільно зголосилися бути в резерві і є військовозобов’я­заними».

 

Він також додав, що в разі потреби розгортання батальйонів територіальної оборони відбуватиметься згідно із законом, з використанням відповідних резервів та озброєнь.


Гарантується зарплата, медична допомога і повноцінний соціально-правовий захист.


Як відомо, окрім закону про національний спротив, президент підписав і закон про збільшення чисельності Збройних сил України. Головнокомандувач ЗСУ генерал-майор Валерій Залужний цей факт вважає вирішальним у ході затяжної агресії РФ.

 

«З огляду на досвід початку російсько-української війни відзначу: якби в нас тоді була ефективна система територіальної оборони, якби противник знав, що на кожному кроці його чекатиме опір, ситуація була б іншою, — сказав він. — Тому сьогодні в нас просто немає іншого виходу, ніж будувати всеохоплюючу оборону».