Вечірня зіронька встає: 7 січня більшість українців відзначають Різдво Христове

06.01.2022
Вечірня зіронька встає: 7 січня більшість українців відзначають Різдво Христове

Узагалі Різдво — це тихе сімейне свято, в якому стільки тепла, любові, щирості. (Фото з відкритих джерел)

Частина православного світу і греко-католики відзначатимуть 7 січня одне з головних християнських свят — Різдво Христове, що знаменує народження у Вифлеємі Ісуса Христа.

 

У свято відвідують богослужіння і говорять один одному при вітанні «Христос народився!» — «Славімо Його!».


За переказами, в мить народження Ісуса над печерою у Вифлеємі яскраво засяяла зірка. Пастухам і волхвам з околиць вона була орієнтиром, щоби прийти до Месії і принести йому подарунки.

 

Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі в країні. Але ангел попередив батьків новонародженого — Йосипа і Марію — і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.


Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення святкового куточка в хаті. Традиційно стіл в оселі застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна й покривають скатертиною, під яку кладуть по зубчику часнику, як оберіг від хвороб та злих сил.


На почесному місці в домі повинен стояти Дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай та добробут, і є оберегом роду. Також в Україні на Різдво прийнято ставити ляльковий вертеп.


Вечір 6 січня — напередодні Різдва — називають Святим або Навечір’ям Різдва Христового. Оскільки Різдву передує тривалий сорокаденний піст, на стіл ставлять 12 ще пісних страв, що символізують дванадцять апостолів. Усією сім’єю читають молитву.


Сідати за святковий стіл необхідно з появою першої зірки. Господар це робить першим, запалює різдвяну свічку й благословляє вечерю, після чого куштує кутю — головну різдвяну страву.

 

Також на столі обов’язково має стояти узвар. Після куті вже можна переходити до інших страв — риби, грибів, борщу, вареників, тушкованої капусти, картоплі.


Вважається, що на Різдво не можна одягати старий або брудний одяг, працювати по дому, полювати і рибалити, лаятися і сваритися, особливо за столом, відмовляти в допомозі.


У народі також давно помітили, що якщо на Різдво відлига, то весна буде тепла та рання. Якщо вдарить мороз, то холодно буде й на Водохреща. А безхмарне небо і яскравий місяць на ньому — до сильних морозів.


Узагалі Різдво — це тихе сімейне свято, в якому стільки тепла, любові, щирості. Ніяке інше свято не здатне настільки об’єднати людей. У цей день варто побути з рідними, з усіма ділитися радістю та побажаннями добра і щастя.


У Києві та в інших населених пунктах нашої країни на Різдво відбуватиметься чимало незабутніх та яскравих подій — будуть відкриті різдвяні містечка, діятимуть ярмарки, проходитимуть театралізовані дійства, виставки льодових скульптур. Усі ці дійства можна відвідати всією родиною в рідному для вас місті чи селі.