Різдво — сімейне тепле свято, яке українці вважають одним із найголовніших у році.
Чи хуртовина надворі, а чи зимовий дощ, у цей день більшість українців збирається у колі рідних і близьких за великим столом із різноманітними наїдками, святкуючи народження Ісуса Христа.
Великий піст закінчився. Тож господині метушаться, прагнучи зробити до великого свята оригінальні й смачні салати, закуски, м’ясо, десерти.
Проте «королевою» столу залишається традиційна обрядова кутя, яка обов’язково має бути на Святий Вечір та Різдво. Раніше її готували з пшениці та солодкої добавки: меду, маку, варення, горіхів чи сухофруктів.
Сучасні ж господині варять її з рису, перловки, булгуру, додаючи всяку-всячину: курагу, родзинки, кунжут, мигдаль, екзотичні сухофрукти та різні прянощі...
«Різдвяний вінок» на столі
А яке новорічне свято без різдвяного вінка? Та цього разу він буде не з ялинки, а з доступних усім продуктів. Візьміть 3-4 картоплини, вимийте та відваріть до готовності. Трохи остудіть, очистіть і натріть на тертушці з великими отворами.
На сковороді розігрійте олію. Очистіть цибулину, наріжте її кубиками, обсмажте в олії до золотистого кольору та з’єднайте з картоплею. Все ретельно перемішайте і трохи посоліть-поперчіть за смаком.
Дістаньте величеньку таріль, поставте у середину склянку, а навколо неї викладіть картоплю з цибулею, щільно притисніть ложкою і трохи змастіть майонезом.
Далі необхідно вимити, обсушити і нарізати гриби. Висипте їх на сковорідку в розігріту олію й обсмажте до готовності (можете використати і мариновані гриби). Викладіть їх наступним шаром, щільно притискаючи. Змастіть усе майонезом за смаком.
4 яйця відваріть, остудіть і очистіть. Натріть на крупній тертці або наріжте кубиками і викладайте зверху на гриби. Підсоліть і змастіть майонезом.
300 грамів курячого філе вимийте і зваріть до готовності. Коли воно трохи охолоне, наріжте тонкими смужечками або кубиками. Підсоліть і поперчіть за смаком і викладіть, змастивши майонезом.
100 грамів сиру натріть на тертушці та присипте ним зверху майбутній вінок і знову змастіть майонезом. Щільно притисніть, щоб салат добре тримав форму.
Вимийте кріп, як слід обсушіть і викладіть зверху так, щоб він повністю покрив салат. При бажанні його можна подрібнити і присипати зверху.
А тепер гайда прикрашати «Різдвяний вінок»: кукурудзою, гранатом, червоним чи жовтим перцем, огірком. То вже як вам заманеться. Повірте, це дуже смачно.
А «Серце ангела» куштували?
Ви, напевно, шукаєте такий рецептик, де не потрібно нічого варити і чистити? Чи не так? І цей кулінарний шедевр саме такий. До того ж, виконаний він у вигляді сердечка.
За рахунок прикраси — а це червона ікра — страва виглядає ошатно і яскраво. І хоч знадобиться лише 5 інгредієнтів, повірте, це буде дійсно особливий салатик.
300 грамів копченого курячого філе поріжте на дрібні шматочки. Але якщо ви не любите копченості, доведеться м’ясо курки все-таки заздалегідь відварити. Викладіть його у формі сердечка (чудово, якщо вдома є така форма) на велику таріль та змастіть майонезом.
«Серце ангела».
Велике зелене яблуко очистіть від шкірочки та натріть на тертушці і зробіть невелику майонезну сітку.
Далі займіться сиром. Візьміть найкращі сорти і також натріть на тертці, але на дрібній та намалюйте сіточку з майонезу. І, нарешті, найурочистіший момент: прикрасьте червоною ікрою.
Салат з яєчними млинцями і корейською морквою
Перед приготуванням відваріть 300 грамів курячої грудки в підсоленій воді до готовності. Дайте їй схолонути в тій же таки воді — тоді м’ясо не буде сухим. Наріжте кубиками або поділіть на волокна.
Одну цибулину очистіть, наріжте півкільцями і перекладіть у невелику ємність. Залийте її оцтом, окропом і відставте маринуватися.
Салат з корейською морквою.
Переходимо до приготування яєчних млинців. Розбийте в глибоку ємність три яйця, додайте дрібку солі і добре збийте все вінчиком. На сковороді розігрійте трохи рослинної олії і обсмажте на ній тонкі млинці з двох сторін до готовності. Має вийти 3-4 штуки.
Складіть яєчні млинці один на один і наріжте тонкою соломкою. У відповідну ємність покладiть 250 грамів моркви по-корейськи, курку, мариновану ріпчасту цибулю і млинці. Потім заправте все майонезом і ретельно перемішайте. Готовий салат перекладіть у салатницю і подавайте до столу!
Смачного!
М’ясо медом не зіпсуєш
Запечене м’ясо обов’язково має бути на різдвяному столі. Додавши у страву корицю чи імбир, можна отримати незабутній аромат, а невелика кількість меду надасть солодкуватого присмаку.
Отож займімося приготуванням маринаду: в гарячу воду (але не окріп) покладіть пів чайної ложки чорного перцю горошку, 1-2 лавровi листочки, паличку кориці, 3 столовi ложки солі, проваріть 3-4 хвилини й охолодіть.
2 цибулини і лимон наріжте великими кільцями, а 4 зубчики часнику — подрібнiть i додайте їх у маринад. Влийте 3 столові ложки яблучного оцту, столову ложку меду та 0,7 л мінеральної води. Отриманим маринадом залийте м’ясо і залиште в холодильнику на добу.
Запечене м’ясо.
Дістаньте м’ясо з маринаду, обсушіть його паперовим рушником і полийте гірчицею. Викладіть м’ясо у форму для випікання, полийте олією і невеликою кількістю маринаду, а потім посипте перцем і коріандром.
Випікайте м’ясо під кришкою або під фольгою в розігрітій до 200 градусів за Цельсієм духовці протягом години. Потім зніміть кришку, зменшіть температуру до 170°С і готуйте ще пів години, періодично поливаючи м’ясо соком, що виділився, і маринадом.
Запечене м’ясо викладіть на таріль, наріжте порційними шматочками і подавайте до столу з картопелькою, овочами і зеленню.
А яке ж свято без різдвяної випічки?
Кекси, штолени, зелтони пахнуть новорічно-різдвяною казкою — імбиром, прянощами та медом... Коли їх випікаєш, то на ці чарівні аромати на кухню збігаються не лише рідні, а й сусіди! Деякі кулінари розпочинають готувати їх ще на початку грудня, загортають пергаментом і дають «настоятися» цілий місяць.
За цей час вони набираються смаку й необхідної текстури. Проте чи можна утриматися від спокуси так довго? Адже всі ці різдвяні кекси настільки смачні, що ноги мимоволі самі несуть до заповітної схованки, а руки тягнуться, аби розгорнути пергамент та відрізати шматочок.
Штолен — це німецький класичний смаколик, який готують за 2-4 тижні до Різдва й витримують у прохолодному місці, щоб він набув свого традиційного приголомшливого смаку й аромату. При цьому він анітрохи не черствіє!
Зовнішній вигляд штолену — овальний батон, посипаний товстим шаром цукрової пудри — символізує новонародженого Ісуса, замотаного в пелюшки.
Отже, якщо вирішили приготувати цю смакоту, мінімум за день до випікання підготуйте 400 грамів сухофруктів. Це можуть бути темні чи світлі родзинки, в’ялена вишня, журавлина, персики, груші, фініки, інжир, чорнослив чи курага.
Ретельно помийте теплою водою, складіть у банку та залийте ароматним алкоголем (ром, коньяк, бренді, лікер або віскі), закрийте кришкою і поставте в холодильник настоятися. Наступного дня відкиньте начинку на сито, щоб стік зайвий алкоголь.
Для тіста візьміть 400 грамів жирного кисломолочного сиру та протріть його через сито або перебийте в блендері.
Штолен.
200 грамів горіхів підсмажте й подрібніть. 200 грамів вершкового масла кімнатної температури збийте з 250 грамами цукру та ваніліном, додайте 2 яйця.
Всипте спеції: по 0,5 чайної ложки кориці, коріандру, меленої гвоздики, мускатного горіха, імбиру, кардамону та по дрібці солі й меленого чорного перцю.
А ще — лимонний сік і цедру. Все це ретельно збийте міксером та додайте перетертий сир.
Всипте 3-4 столові ложки мигдального борошна або перемеленого мигдалю і знову збийте все до однорідності.
Тепер додайте обсмажені й трішки подрібнені горіхи, цукати й сухофрукти і перемішайте.
Просійте 600 грамів борошна, додайте 15 грамів розпушувача та замісіть тісто. Воно виходить м’яке, шовковисте й пухке.
Якщо маса трішки липне до рук, то необхідно «підпилити» борошном робочу поверхню і домісити тісто ще.
Розділіть його на 4 частини та розкачайте на овальні палянички завтовшки в 1 см. Овал складіть удвічі, загорнувши всередину.
Викладіть штолени на деко (для кожного кексу варто зробити окрему «формочку» з пергаменту) й змастіть його вершковим маслом.
Випікайте близько години в заздалегідь розігрітій до 180°С духовці. Якщо сильно буде рум’янитися верх, можна прикрити кекси фольгою.
Готовий, ще гарячий штолен рясно змастіть м’яким вершковим маслом та посипте товстим шаром цукрової пудри.
Остудіть і ретельно упакуйте в декілька шарів паперу для випічки. Приберіть у прохолодне місце на кілька тижнів. Немає часу чекати? То смакуйте вже зараз!
Христос рождається! Славімо його!