Ще більше податків, ще більше штрафів: як скандальний ресурсний закон 5600 вдарить по українцях

06.01.2022
Ще більше податків, ще більше штрафів: як скандальний ресурсний закон 5600 вдарить по українцях

«Забувши» видати клієнтові чек, підприємець може позбутися значної частини денної виручки. (Фото з сайту eimg.pravda.com.)

Уже кілька днів в Україні діють норми скандального ресурсного закону 5600, який буцімто був спрямований проти олігархів, але насправді містить норми, що вплинуть на всіх без винятку українців.

 

Скажімо, тих, хто продає чи купує житло, надає послуги іншим людям чи просто споживає їх.

Податкова: пийте якісне...

Один із напрямів закону — боротьба зі шкідливими звичками українців: новий документ підвищує всі ставки акцизів на алкоголь на 5%. 

 

Таким чином перед виробником або експортером постає питання: перекласти ці відсотки на гаманець покупця, збільшивши ціну свого товару, чи зменшити власний прибуток. Утім, як передбачають експерти, спиртне у вітчизняних магазинах подорожчає.


Проте не все — закон передбачає розширити перелік алкогольної продукції, що не підлягає маркуванню марками акцизного податку. Мова про натуральні вина без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%.

 

«Йдеться, зокрема, про звичайні (неігристі) вина та зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься в готовому продукті, має повністю ферментне походження», — пояснили в податковій.

 

Іншими словами, пільги отримають виробники якісних спиртних напоїв, на відміну від продавців шмурдяку.


На сьогодні маркуванню акцизними марками підлягають усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць.


Цікаво, що торік імпорт ігристих вин до України у грошовому вимірі становив 54,7 млн доларів — це на 44% більше порівняно з аналогічним показником попереднього року і в 2,6 раза більше проти показника 5 років тому.

 

Експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» пояснюють це зниженням обсягів виробництва українських вин на 39% за останні п’ять років. При цьому основними постачальниками ігристих вин в Україну є Італія, Франція, Іспанія, Німеччина та Грузія.

Податок на продане житло

Ще одна важлива зміна — податок з продажу нерухомості. Наразі дохід від продажу одного об’єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Це дозволяє забудовникам оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

 

Ресурсний закон має закрити цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік, має оподатковуватися за стандартною ставкою — 18%.


До другого читання проєкту цю норму пом’якшили: тепер сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.


Оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину, квартиру чи її частину, а також кімнату, гараж, садовий будинок та господарські споруди, землю під ними, земельну ділянку.

ФОП: аналітика дешевша за картоплю

З початком 2022 року всі фізичні особи-підприємці, які проводять розрахункові операції, мають користуватися касовими апаратами.

 

Йдеться про бізнес, який отримує гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів або розрахунків з використанням банківських карток та інших платіжних систем, здійснює розрахункові операції.


Як пояснили експерти, якщо особа купить кілограм картоплі у ФОПа та проведе безготівковий розрахунок, це буде розрахункова операція.

 

Але якщо компанія замовить послугу з дослідження ринку картоплі у ФОПа, це не вважатиметься розрахунковою операцією, бо оплата буде здійснюватися у вигляді банківського переказу за реквізитами і відповідно до акта виконаних робіт.


В Україні зареєстровано близько 2 млн ФОПів, з яких 1,5 млн працюють за спрощеною системою оподаткування. За оцінками ДПС, касовий апарат знадобиться 10% або 150 тис. підприємців, з яких понад 50 тис. уже використовують РРО.

 

При цьому сума штрафу за порушення залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша — 100% від суми чеку, друга та наступні — 150%.

А ТИМ ЧАСОМ...

Банки «під ковпаком»

Національний банк посилив вимоги до капіталу банків.

 

«Ці вимоги покликані збільшити стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистити сектор від  накопичення системних ризиків і сприяти збереженню фінансової стабільності», — повідомили в НБУ, зазначивши, що висока прибутковість банків та наявний запас капіталу свідчать про готовність до запровадження нових регуляторних змін.


Відтак, починаючи з 1 січня, запроваджуються мінімальні вимоги щодо покриття капіталом операційного ризику в розмірі 50 % розрахункового розміру зі збільшенням до 100 % з 1 січня 2023 року.

 

Підвищуються норми резервування для незабезпечених споживчих кредитів фізичним особам, загострюються вимоги до роботи з ОВДП в іноземній валюті тощо.

ДО РЕЧІ

Готувалися до свят

В Україні в листопаді 2021 року випуск горілки порівняно з попереднім місяцем збільшився на 8,6%, або на 0,405 млн літрів, до 5,075 млн літрів. За даними Державної служби статистики, в січні-листопаді 2021 року порівняно з січнем-листопадом 2020 року виробництво горілки збільшилося на 0,4%, або на 0,181 млн л, до 45,476 млн.