Конкурентним шляхом: УЄФА допоможе нарешті створити єдиний телевізійний пул УПЛ

06.01.2022
Конкурентним шляхом: УЄФА допоможе нарешті створити єдиний телевізійний пул УПЛ

Низка вітчизняних клубів — серед яких «Динамо» та «Зоря» — тривалий час відмовлялися від участі в єдиному ТБ-пулі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Уже не один рік в Україні намагаються створити єдиний телевізійний пул УПЛ, проте й досі поєдинки елітного футбольного дивізіону транслюються на каналах різних медіагруп. Допомогти вирішити проблему зголосилися в УЄФА.

 

Як розповів президент УАФ Андрій Павелко, в Європейському футбольному союзі готові сприяти тому, аби в українському футболі з’явилася власна платформа для продажу телевізійних прав.


За свідченням менеджера УЄФА зі стратегічного розвитку Олександра Кучерявого, централізація медіаправ може збільшити доходи клубів і зробити внутрішні змагання більш конкурентоспроможними.


Андрій Павелко каже, що в УЄФА готові надати власну платформу для тендера з продажу телевізійних прав в Україні.

 

При цьому, аби всі без винятку вітчизняні клуби передали свої ТБ-права до єдиного пулу, очільник УАФ пропонує членам виконкому підконтрольної йому організації ухвалити жорсткі рішення, за невиконання котрих на порушників очікуватимуть дисциплінарні санкції.


Подейкують, що УАФ задля отримання клубами атестації на наступний сезон планує зробити обов’язковою вимогою передачі ними прав на трансляцію своїх матчів до єдиного ТБ-пулу.


«Це стосується не лише телевізійних прав — йдеться також про маркетингові права. Водночас нам потрібно прописати й жорсткі вимоги до транслятора, який переможе в тендері, що буде проводитися за допомогою УЄФА», — наголосив Павелко.


Передбачається, що за право транслювати з наступного сезону всі матчі УПЛ боротимуться медiагрупа каналів «Футбол» та інтернет-платформа Megogo. Як відомо, саме останній віднедавна належать унікальні права на трансляцію в Україні єврокубкових поєдинків. Скоріше за все, цьому новітньому сервісу в повному обсязі дістануться й поєдинки УПЛ.


Президент УАФ обіцяє, що з наступного сезону на всіх поєдинках УПЛ буде працювати система ВАР, відтак, за його словами, трансляція кожного матчу має відповідати досить жорстким технічним вимогам.


Можна припустити, що поява відеоасистента рефері, як і створення єдиного ТБ-пулу, додасть певних бонусів у питанні привабливості УПЛ. Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін визнає, що задля підвищення рівня конкуренції в чемпіонаті корисними будуть навіть і штучні методи.


Після того як уперше за останні десять сезонів «гірники» залишилися без єврокубкової весни, у «шахтарському» таборі знову нагадали про потребу якісного відбору клубів для участі в елітному дивізіоні.

 

«Цифри заради цифр результатів не принесуть. Проходячи ліцензування, за рівнем вимог клуби повинні відповідати статусу учасника Вищої ліги України. Вважаю, що вітчизняний чемпіонат наразі не готовий до того, аби в ньому грали 16 команд», — каже Палкін.


Натомість президент УАФ переконаний, що розширення ЧУ, вперше з 2014 року, до 16 клубів — це крок у напрямі позитивних змін.

 

А паралельне відродження легендарних клубів — «Кривбасу», «Металіста», «Карпат», «Чорноморця», на думку Павелка, — це важлива передумова для посилення конкуренції в УПЛ та зміцнення майбутніх позицій українського клубного футболу на міжнародній арені.