У двох лікарнях Харкова з’являться вертолітні майданчики

24.12.2021

В обласній клінічній лікарні та в дитячій лікарні №1 Харкова з’являться майданчики для посадки гелікоптерів.

 

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк, гвинтокрили будуть використовувати для оперативної доставки хворих із віддалених куточків регіону.

 

Кошти для спорудження відповідної інфраструктури були виділені в рамках програми «Велике будівництво». Наразі завершується проєктування посадкових майданчиків і підготовка до оголошення торгів.


Будівництво згаданих майданчиків триватиме орієнтовно два роки. Проблем з гвинтокрилами теж не буде, оскільки медичні заклади області давно співпрацюють з громадською організацією «Цивільний повітряний патруль».

 

До того ж, за словами пана Черняка, харківські клініки зможуть використовувати вертольоти, що були придбані для ДСНС та управлінь Національної поліції.


На обласну клінічну лікарню Харкова чекають й інші інфраструктурні зміни. За інформацією виконуючого обов’язки голови ХОДА Олександра Скакуна, тут не лише відремонтують старі приміщення, а й зведуть нові.

 

«Усе це з’єднаємо в єдиний лікарняний хаб, — повідомив він. — Зокрема, плануємо великий генетичний центр з розвитку сім’ї. Оскільки це буде велика лікарня, то є думка перейменувати її в університетську. Поруч є медуніверситет, тому було б вдалим поєднання науки та практики. На території клініки з’явиться і зелений парк».


Технічне завдання до цього проєкту готувала група харківських медиків, тому він очікувано буде високопрофесійним. Наразі відділення цієї клініки розташовані в різних приміщеннях, тому пацієнтам і медперсоналу доводиться переходити від одного комплексу до другого.

 

«Особливо це незручно взимку, — каже Олександр Скакун. — Така практика не відповідає жодним нормам XXI століття. Тому ми мріємо побудувати там велику красиву функціональну лікарню. Територія зробити це дозволяє».


Водночас у Харкові виникли серйозні проблеми з будівництвом нового онкоцентру, яке розпочалося ще кілька років тому. Львівська фірма «Ромб+», що виграла тендер на зведення першої черги клініки, не встигла освоїти виділені кошти.

 

У результаті 67 мільйонів гривень повернули до бюджету. Причина: як повідомив директор Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергій Жуков, ця компанія не має досвіду роботи на таких складних об’єктах, тому не впоралася з об’ємом запланованих робіт. Після проведення необхідних експертиз чиновники найвірогідніше оголосять новий тендер.