Довічне за збитий «Боїнг»: прокуратура Нідерландів вимагає найсуворішого покарання Стрєлкову і Ко

24.12.2021
Довічне за збитий «Боїнг»: прокуратура Нідерландів вимагає найсуворішого покарання Стрєлкову і Ко

Реконструкція збитого літака, яку зробили в Нідерландах для слідства.

Суд у справі про збиття російським ЗРК «Бук» пасажирського літака рейсу МН17 в небі над Донбасом влітку 2014 року вийшов на фінішну пряму.

 

Прокуратура Нідерландів упродовж 20-22 грудня завершила оголошення обвинувального висновку у справі збитого «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній».


Прокуратура Нідерландів 22 грудня запросила довічного ув’язнення для всіх чотирьох обвинувачених у справі збитого цивільного лайнера «Боїнг-777», оскільки їхня вина повністю доведена, повідомила прокурорка Манон Ріддербекс, виступаючи з обвинувальним висновком у судовому процесі.

 

Це троє громадян Росії: колишній «міністр оборони» самопроголошеної «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал-майор Сергій Дубинський (на прізвисько «Хмурий»), полковник Олег Пулатов («Гюрза»), а також громадянин України Леонід Харченко («Крот»). 

 

«Ми просимо, щоб обвинувачені Гіркін, Пулатов, Дубинський та Харченко були засуджені довічно за те, що вони відповідальні за збиття літака та вбивство 298 людей», — зазначила прокурорка.


На думку прокуратури, саме ці сособи відіграли ключову роль у транспортуванні зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого був здійснений постріл. Комплекс у день трагедії 17 липня було доставлено з Росії до району, який контролювали сепаратисти із самопроголошеної «ДНР».

 

На думку сторони обвинувачення, «Буком» мали атакувати український військовий літак, втім це не змінює суті обвинувачення та доказів і складу злочину.


Росія заперечує свою причетність до катастрофи. У жовтні 2020 року в Москві повідомили, що відмовилися від подальших консультацій з Нідерландами та Австралією у справі про катастрофу малайзійського «Боїнга».


Наступний етап судового процесу відбудеться 7 березня 2022 року. Остаточний вердикт у справі про аварію рейсу МН17 очікується не раніше кінця 2022 року.