Якщо буде повномасштабне вторгнення РФ: у всіх обласних та райцентрах України формують загони тероборони

21.12.2021
Якщо буде повномасштабне вторгнення РФ: у всіх обласних та райцентрах України формують загони тероборони

Тренування територіальної оборони на полігоні Харківського інституту танкових військ. (Фото з фейсбука Данила ПОЛОЖУХНА.)

Навчання Сил територіальної оборони Харківщини, в яких узяли участь понад 500 резервістів та членів патріотичних організацій регіону, пройшли днями на Слобожанщині на полігоні інституту танкових військ.

 

Під час одноденного тренування на десяти спеціально підготовлених майданчиках були відпрацьовані дії солдатів у наступі та в обороні, способи переміщення військових на полі бою, несення служби на блокпостах, методи евакуації пошкодженої техніки та розмінування територій.


Керували навчальним процесом фахівці 113-ї бригади теро­борони Харківського регіону. А також інструктори військових вузів Харкова, Державної прикордонної служби та Національної гвардії України. Захід проводився за підтримки СБУ.


Подібна підготовка останнім часом проводиться в усіх обласних та районних центрах країни. Причому терміни формування цих частин ЗСУ можуть бути значно скорочені.

 

Як повідомляє сайт Ukrainian Military Pages з посиланням на джерела в Міноборони, раніше був затверджений план, згідно з яким процес організації оборонної вертикалі (від загального командування до невеликих бригад) міг завершитися до літа наступного року.

 

Нині ж, коли загроза з боку РФ стала більш очевидною, кінцевим терміном утворення Сил тероборони військові називають 15 січня.


Наразі йдеться про відкриття чотирьох управлінь у Дніпрі, Чернігові, Одесі та Рівному чисельністю близько 100 осіб. Нині діючі 25 регіональних бригад будуть реорганізовані так, аби кількість батальйонів відповідала числу районів, утворених після адміністративної реформи.

 

У кожній з таких бригад на постійній основі служитиме від 300 до 450 осіб. Вони забезпечуватимуть розгортання батальйонів до повного штату, якщо сусідня держава таки зважиться на відкриту поглиблену агресію.


Загалом постійна чисельність Сил територіальної оборони складатиме 10 тис. осіб. Решту посад у цих частинах комплектуватимуть резервістами та військовозобов’язаними після оголошення мобілізації.


Територіальні центри вже зараз запрошують усіх бажаючих віком до 60 років підписати військовий контракт. Досвід служби в даному випадку необов’язковий. Посади пропонують як офіцерам запасу, так і сержантам, солдатам.


Цікаво, що наразі діє заборона на прийняття на службу офіцерів запасу, але для підрозділів тероборони це «табу» знімуть уже з початку 2022 року. Вимога до віку таких претендентів — 40-55 років. Також планується дозволити переведення у бригади ТрО діючих військовослужбовців з інших частин.


Як повідомив голова РНБО Олексій Данилов, цього разу в Україні вже не трапиться ситуація 2014 року, коли військові, державні та правоохоронні органи управління відмовлялися чинити опір ворогові. На його думку, бригади тероборони будуть дієвою одиницею у разі нападу РФ.

 

«Якщо це станеться, то всі відповідні заклади одразу стануть на захист нашої країни, — запевнив він. — І якщо хтось вважає, що це буде якась легка прогулянка, то повірте — такого не станеться».