Україна підписала контракт із Pfizer на постачання таблеток від коронавірусу

17.12.2021
Україна підписала контракт із Pfizer на постачання таблеток від коронавірусу

Адаптивний карантин діятиме в Україні ще принаймні до 31 березня 2022 року. Таке рішення напередодні ухвалив уряд.

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив: це означає, що правила носіння масок, дотримання дистанції та відвідування публічних місць із ковід-сертифікатами залишаються чинними.


Тим часом понад 9,5 тисячі випадків коронавірусу підтвердили в нашій країні за передостанню добу. Госпіталізували більш як 2 тисячі пацієнтів. 355 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих у Києві. Лідерами за поширенням ковіду також є Полтавська, Запорізька та Львівська області.

 

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я не виключають, що найближчим часом ще чотири регіони вийдуть із «червоної» зони.

 

Однак, попри нібито сприятливу ситуацію, штами «омікрон» і «дельта» можуть створити нову мутацію. Повідомили про це у фармацевтичній компанії «Модерна».

 

Науковці кажуть, що люди з ослабленим імунітетом здатні інфікуватися відразу двома штамами. Якщо обидва вразять одну й ту саму клітину — з’явиться найнебезпечніший різновид коронавірусу.


«Омікрон» виявили вже в 77 країнах світу. У ВООЗ заявляють — цей варіант коронавірусу поширюється рекордними темпами.

 

І навіть якщо «омікрон» викликає легший перебіг захворювання у порівнянні з «дельтою», його висока заразність може призвести до чергового перевантаження систем охорони здоров’я.

 

Щоб зберегти людські життя, гендиректор ВООЗ закликав до щеплення третьою дозою вакцини, а ще наголосив на важливості справедливого розподілу вакцин по світу.


Через новий штам ковіду Італія закриває кордони для українських туристів, навіть повністю вакцинованих. Нові правила діятимуть щонайменше до 31 січня 2022 року.

 

Пропустять до Італії лише власників посвідки на проживання, тих, хто їде в країну на роботу, навчання, лікування або за важливої потреби. Утім перелічені вище особи зобов’язані про­йти 10-ден­ний карантин після прибуття в країну.

 

А от Польща з 15 грудня почала вимагати у всіх людей, які прибувають не з країн ЄС, негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту. Це стосується й вакцинованих.

 

Тести мають бути зроблені не раніше, ніж за 24 години до перетину кордону, а документ про це має бути польською або англійською мовами.

 

Також стало відомо, що Україна підписала договір із компанією Pfizer про закупівлю ліків від коронавірусу «Паксловід» для амбулаторного лікування. Законтрактовано 300 тисяч курсів пігулок. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

 

Чиновник зазначив, що використання цих ліків дозволить не допустити ускладнень, госпіталізації та смертей пацієнтів із груп ризику.