З аматорами — на противагу: новий президент IIHF особисто займається конфліктом в українському хокеї

17.12.2021
З аматорами — на противагу: новий президент IIHF особисто займається конфліктом в українському хокеї

Керівництво ФХУ новостворену хокейну суперлігу називає «аматорським» турніром. (Фото пресслужби ХК «Донбас».)

Інформація про розкол в українському хокеї швидко дійшла до керівної верхівки найшвидшої гри в світі.

 

А вникати в деталі цієї неординарної історії до Києва прибув безпосередньо сам керівник Міжнародної федерації хокею на льоду Люк Тардіф.


Ключові ж питання конфлікту очільник світового хокею обговорив у компанії міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, президента НОК України Сергія Бубки та президента ФХУ Георгія Зубка.


Згідно з інформацією, котру оприлюднила пресслужба ФХУ, представників новоствореної суперліги на зустрічі не було.

 

Генеральний менеджер цього турніру Сергій Варламов напередодні візиту Тардіфа до Києва скаржився, що вітчизняна федерація приховує від команд-учасниць суперліги інформацію про приїзд керівника Міжнародної федерації хокею на льоду й на зустрічі з поважним гостем не запросила жодного з представників цієї структури.


Зрештою, Люк Тардіф пояснив: «Міжнародна федерація хокею на льоду співпрацює з національними федераціями. Я як керівник IIHF не можу спілкуватися з клубами, адже їх понад десять тисяч. Але я зобов’язаний спілкуватися з федераціями, які представляють хокей у своїй країні».


Водночас у ФХУ, намагаючись пояснити відсутність уваги до клубів суперліги, новостворені змагання назвали «аматорськими» й одразу спробували розставити всі крапки над «і» в питанні статусу того турніру.


«Власне, ФХУ не зобов’язана реагувати на проведення усіх без винятку аматорських турнірів, але в цьому випадку йдеться про підміну понять. Так звана «суперліга» позиціонує себе альтернативним національним турніром, тож вважаємо за необхідне визнати захід, який має назву «суперліга» (згідно з інформацією в ЗМІ) таким, що не визнається Федерацією хокею України, не є офіційним, порушує статут Федерації хокею України, статут  Міжнародної федерації хокею, норми трансферного регламенту IIHF та інших нормативних документів,  чим загрожує розвиткові виду спорту хокей з шайбою загалом», — йдеться в заяві Ради ФХУ.


При цьому, зауважимо, шестеро засновників новоствореної суперліги (серед яких і чинний чемпіон країни — «Донбас») вже зіграли по кілька стартових матчів.
Загалом же випадок, що призвів до розколу у вітчизняному хокеї, президент IIHF називає унікальним.

 

Нагадаємо, що від’їзд одразу сімох гравців (серед них шестеро представників «Донбасу» та один — «Краматорська») з табору національної збірної спричинив їх відсторонення від участі в чемпіонаті України.

 

Коли ж клуби тричі проігнорували вердикт дисциплінарного комітету ФХУ, федерація виключила клуби з національного чемпіонату.

 

«Будь-який відсторонений гравець не має права брати участі в тих чи інших змаганнях. Порушення цього правила може призвести до анархії», — каже Тардіф, закликаючи таким чином протиборчі сторони дотримуватися міжнародних спортивних норм.


При цьому керівник світового хокею додає: «Клуби повинні забезпечити участь гравців у міжнародних змаганнях. Це правило, на якому базується принцип проведення всіх міжнародних турнірів. Це правило підтримують клуби різних країн світу, незважаючи на свій статус і свою велич».