МОК може виключити з програми Ігор-2028 три класичні види спорту

17.12.2021
МОК може виключити з програми Ігор-2028 три класичні види спорту

Аліна Марущак — перша в історії української важкої атлетики абсолютна чемпіонка світу. (Фото з сайту xsport.ua.)

Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив список із 28 видів спорту, котрі планується включити до програми літньої Олімпіади-2028 в Лос-Анджелесі.

 

Але виявилося, що в цьому переліку не знайшлося місця одразу для трьох «класичних» дисциплін, які понад століття перебувають в олімпійській сім’ї, — боксу, важкої атлетики та сучасного п’ятиборства.


При цьому їхнє місце в програмі ОІ-2028 займуть скейтборд, серфінг та спортивне скелелазіння. За словами очільника МОК Томаба Баха, рішення включити ці три види спорту, котрі орієнтовані на молодь, було прийняте після їх серйозного успіху на Олімпіаді-2020 в Токіо, а також з урахуванням серйозного інтересу та глибокого коріння, котре вони мають у Каліфорнії.


Щоправда, рішення про виключення чи пак невключення є неостаточним. Свій фінальний вердикт щодо присутності боксу, важкої атлетики та сучасного п’ятиборства на Іграх-2028 в Лос-Анджелесі виконком МОК має прийняти в 2023 році.


Власне, аби потрапити до програми Олімпіади-2028, міжнародним федераціям цих трьох видів спорту необхідно буде довести керівникам олімпійського руху, що вони вирішили свої проблеми. Так, міжнародна асоціація боксу мусить прозвітувати щодо покращення своєї фінансової прозорості та суддівства.

 

Міжнародному союзу сучасного п’ятиборства у МОК радять сформувати пропозиції стосовно заміни кінного спорту, зміни формату змагань, зниження витрат на проведення турнірів та підвищення привабливості виду спорту серед молоді і широкої глядацької аудиторії. Що ж до Міжнародної федерації важкої атлетики, то вона має продемонструвати надійність, цілісність та незалежність своєї антидопінгової програми.


До слова, цими днями в столиці Узбекистану — Ташкенті — проходить чемпіонат світу з важкої атлетики. І там 24-річній українській важкоатлетці Аліні Марущак підкорилася історична висота.

 

Вигравши поштовх (113 кг), ривок (135 кг) та двоборство (248 кг) в категорії до 81 кг, вона стала першою українкою, котра здобула титул абсолютної чемпіонки світу. До цього подібного успіху в українській важкій атлетиці досяг лише Тимур Таймазов, котрий зібрав повний комплект «золота» на ЧС-1994.


Водночас на «великий» п’єдестал пошани ЧС-2021 в Ташкенті піднялася ще одна представниця жіночої збірної України. У ваговій категорії до 55 кг за сумою двох вправ (201 кг) 18-річна Світлана Самуляк посіла третю сходинку, ставши при цьому першою за останні вісім років українською важкоатлеткою з планетарною нагородою.


Зауважимо, що хороший шанс потрапити у «великі» призи мала наша співвітчизниця Марія Гангур. Першу фазу своїх змагань у категорії до 59 кг вона завершила з першим показником (101 кг). Проте не надто переконливий результат у поштовху не дозволив їй за підсумками двох вправ (215 кг) піднятися вище четвертої позиції.