Їжа має бути не тільки смачною, а й корисною. Думка зрозуміла, але як поєднати ці якості? Чи це можливо?
Вивчаючи традиції харчування деяких народів і порівнюючи показники здоров’я і тривалості життя людей, вчені і фахівці здорового харчування уклали рейтинг найбільш корисних кухонь світу.
1. Японія: краще трохи не доїсти...
У цій країні ожирінням страждає лише 1,5% жителів, а середня тривалість життя — 82 роки. Водорості, свіжі морські продукти, овочі, соя — ось корисна основа їжі японців. Ще один важливий момент — японці не об’їдаються, а мають за правило вставати з-за столу з відчуттям легкого голоду.
2. Сінгапур: майже без м’яса і фрукти на десерт
Середній термін життя там теж 82 роки, а тлусті люди становлять 1,8%. Три кити місцевої кухні — рис, овочі та риба. М’яса сінгапурці майже не їдять, а на десерт віддають перевагу тропічним фруктам і легким стравам із них.
3. Китай: якби не любов до смаженого...
Дві третини їжі китайців — це овочі, фрукти, боби, цільні зернові з додаванням різних трав і спецій. Якби не любов китайців до добре просмажених продуктів, вважають лікарі, то середній термін життя в країні перевищував би 73 роки, а кількість повних була б меншою за 1,8%.
4. Швеція: ягоди, риба і... лижі
У цій північній країні живуть довго — до 81 року, але огрядних людей там 11%. Такі показники зумовлені харчуванням на основі молочних продуктів, риби, ягід. Риба корисна для серця, а ягоди — відомий антиоксидант. І все це — в поєднанні з зимовими видами спорту, які скандинави дуже люблять.
5. Франція: попри круасани й шоколад
П’яте місце Франції, можливо, когось трохи здивує. Проте, попри любов французів до м’яса і випічки, сиру і шоколаду, середній громадянин цієї країни живе до 81 року, а людей з надмірною масою тіла дуже мало — 6,6%.
6. Італія: не пастою єдиною
Можливо, ви думаєте, що, крім пасти (макаронів) і м’яса, італійці більше нічого не їдять? Ні, вони добре знаються на овочах, морепродуктах та оливковій олії. Звідси і результат: середній термін життя італійця — 80 років, а повних жителів у цій країні — 13%.
7. Іспанія: не смажене — тушковане
Іспанці люблять оливкову олію, в їхньому меню — дари моря, овочі і фрукти. Їм не дуже смакує смажена їжа, вони віддають перевагу тушкованій. Завдяки цьому доживають до 80 років, та й повних людей серед них 16%.
8. Південна Корея: більше риби, ніж м’яса
Кухня цієї країни відома низьким вмістом жирів. Головні страви — локшина, риба, овочі. М’яса кореєць їсть уп’ятеро менше, ніж, наприклад, американець.
9. Ізраїль: кухня на бобах
Термін життя ізраїльтян — 81 рік, щоправда, серед них чимало товстунів — 24%. Кухня країни заснована на бобах та овочах з оливковою олією. Самі ж жителі вбачають причину корисності своєї їжі в її кошерності.
10. Греція: легкі сири
Завершує рейтинг грецька кухня, яка надає перевагу овочам, бобам, легким сирам. І хоча надмірну вагу має чверть жителів, у середньому греки живуть 80 років.
Зрозуміло, що тривалість життя залежить не тільки від харчування, а й менталітету та способу життя народу.
А найголовніше — рівень цивілізованості країни, тобто доступність для пересічного громадянина продуктів харчування, медичних послуг та повноцінного відпочинку. Та найкращі традиції варто взяти на озброєння.