За правду і честь! Інститут журналістики університету Шевченка оголосив лауреатів відзнаки «Медаль Ґарета Джонса»

14.12.2021
За правду і честь! Інститут журналістики університету Шевченка оголосив лауреатів відзнаки «Медаль Ґарета Джонса»

Медаль Ґарета Джонса.

Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка оголосив цьогорічних лауреатів відзнаки «Медаль Ґарета Джонса».

 

Престижну нагороду за 2021 рік вручать кандидатці історичних наук, дослідниці Голодомору, генеральній директорці Національного музею Голодомору-геноциду Олесі Стасюк, журналісту, автору документальних фільмів про Голодомори в Україні, лауреату Державної премії імені Тараса Шевченка Леоніду Мужуку та журналісту, ініціатору медійних заходів та радіопередач про Голодомор Віктору Набруску.

 

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Юрій Бондар.


Щиро вітаємо лауреатів з вагомим і престижним підсумком багаторічної праці!

Леонід Мужук.


Нагадаємо, що відзнака «Медаль Ґарета Джонса» — це недержавна нагорода з особливим статусом, започаткована в 2019 році Інститутом журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка для гідного вшанування і нагородження журналістів, науковців, видавців і меценатів за вагомий внесок у дослідження Голодомору та масових штучних голодів 1921—1923 і 1946—1947 років. Гасло нагороди — «Правда і Честь». Рішення про присудження відзнаки ухвалює вчена рада Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.


Нагороду названо на честь британського журналіста Ґарета Джонса. Як відомо, в 1932—1933 роках, коли СРСР намагався приховати правду про голод в Україні, Ґарет Джонс відверто розповів світові про злочини комуністів.

 

Правда і честь, які є гаслом нагороди, дорого коштували британському журналісту — чекісти вбили його під час ризикованого закордонного відрядження на ділянці радянсько-монгольського кордону.

 

Ґарет Джонс став символом високих стандартів журналістики, яким попри все він не зрадив. І саме таким критеріям має відповідати діяльність журналістів і науковців, які досліджують трагічні сторінки української історії.

Олеся Стасюк.


Цьогоріч нагороду вручають уже втретє. У попередні роки відзнаку отримали американський дослідник Голодомору Джеймс Мейс (посмертно), американська журналістка і сценаристка українського походження, авторка сценарію, співпродюсерка фільму про Ґарета Джонса «Ціна правди» Андреа Халупа, доктор історичних наук, професор, голова Асоціації дослідників Голодоморів в Україні Василь Марочко, доктор історичних наук, професор, автор численних наукових досліджень і публікацій на тему Голодомору Володимир Сергійчук та інші дослідники.

Віктор Набруско.