Активісти хочуть розчистити ліву притоку річки Харків для плавання на байдарках

14.12.2021

Ліва притока річки Харків має досить сильну течію, тому місцеві спортсмени вирішили промоніторити її на предмет облаштування байдаркового маршруту.

 

На воду Немишлі вони спустили одразу кілька човнів і пройшли ними більше восьми кілометрів. У підсумку з’ясувалося, що невелика міська водойма дійсно придатна для таких запливів.

 

Але для того, щоб це стало можливим, доведеться русло та берег очистити від заростей і сміття. Свою пропозицію активісти озвучили чиновникам мерії, і там уже пообіцяли підтримку.


Відео першого моніторингу, що недавно з’явилося на ютубі, стало корисним не лише зі спортивної, а й з екологічної точки зору.

 

Стан води і прибережні частини міста, які потрапили до об’єктива, вразили своєю повною захаращеністю.

 

Протягом тривалого маршруту знайшлася всього лише невелика ділянка, яку можна назвати більш менш впорядкованою.

 

І сталося це лише тому, що нею опікується з якихось власних міркувань в’єтнамська община. Решта території всуцiль поросла очеретом і забита поваленими деревами.


На деяких ділянках спортсменам довелося пхати байдарки вручну, оскільки через сміттєві затори ті не могли пройти водою.

 

Причому всі ці краєвиди розкинулися не десь за містом, а всередині Харкова. Тобто річку, яка могла б стати окрасою обласного центру, людська байдужість перетворила на міську помийницю.


Досвід боротьби з цим лихом у харків’ян уже є. Як «УМ» повідомляла, влітку місцеві волонтери на заклик екоактивіста Артема Приходька організували чищення русла Уди.

 

За кілька субот тут підняли на берег 100 тонн твердих побутових відходів, левову частку яких склали скляні та пластикові пляшки.

 

А недавно на цій же річці було встановлено перший в Україні вловлювач сміття Trash Killer, вартістю 250 тисяч гривень.

 

Цікаво, що за тиждень роботи технічної новинки її корзина була заповнена майже на 80 відсотків.