«Кармен», «Вишиванка» і просто рогалики: випічка на щодень і свято від Магдалини Шершун

14.12.2021
«Кармен», «Вишиванка» і просто рогалики: випічка на щодень і свято від Магдалини Шершун

«Вишиванка».

Будинок, у якому мешкає родина Шершунів, примостився на околиці мальовничого села Порошково, що на Закарпатті.

 

У хаті затишно й пахне ароматною випічкою. Ще б пак! Господиня цього двору Магдалина Шершун знає усі секрети куховаріння, бо ще невеликим дівчам крутилася біля мами, коли та щось готувала на кухні.

 

Коли Магдалині було лише 13 років, родина смакувала першу спечену нею пасочку за рецептом бабусь. Ох, яка ж це була радість!


А потім тих пасочок були сотні, а може, й тисячі, бо, отримавши диплом кухаря, жінка працювала в кондитерському цеху в рідному селі. А на свята випікала силу-силенну тортів та тістечок на кілька сіл.

Магдалина Шершун.


Нині ж кулінарія для пані Магдалини перетворилася на справжнє мистецтво. Тож жінка готує різну смакоту не тільки для своєї родини, а й для рідних і навіть сусідів!

 

«Кулінарія та випічка — це моє натхнення. Вони надихають експериментувати, фантазувати, створювати за власними рецептами нові й нові смаколики, які я готую з душею та великим задоволенням», — каже господиня.


Разом із чоловіком Михайлом пані Магдалина виростила доньку Уляну та сина Віталія. Як і належить у селі, тримають велике господарство. Утім час для приготування смачненького завжди знайдеться. Бо для неї як для жінки й берегині головне, щоб родина була щасливою. А ще кулінарка любить приймати гостей та частувати їх своїми смачними стравами.


Тож на святковому столі Шершунів ви не побачите чогось приготовленого нашвидкуруч. Натоміть милуватиметеся справжніми кулінарними шедеврами.

Пляцок «Кармен»

«Цей пляцок — справжній кулінарний шедевр, — каже кулінарка, — він завжди вдається, бо рецепт перевірений і ніколи не підводить. Випічка неймовірно смачна, красива, ошатна і легко нарізається. Родина просто у захваті».


Отже, до роботи. Для випічки знадобиться форма 25х35.


Готуємо тісто. 150 г масла змішайте з 130 г цукру, додайте 3 жовтки та вимішайте все до однорідності.


300 г просіяного борошна змішайте з чайною ложкою розпушувача, замісіть м’яке тісто. Розділіть його на 4 частини, до двох із них додайте 1 столову ложку какао і вимісіть. Біле тісто покладіть  у холодильник, а коричневе — в морозилку.


Тепер приготуємо сирний корж. 800 г кисломолочного сиру, 4 жовтки, 200 г сметани, 50 г крохмалю збийте блендером. 

 

Окремо збийте білки з дрібкою солі та 200 г цукру до густих піків та додайте до сирної маси. Розділіть її на 2 частини. До однієї додайте 40 г перетертого маку, до другої — цедру з одного лимона.

Пляцок «Кармен»


Тепер дістаньте з холодильника першу частину білого тіста та розкачайте його на пергаменті, посипаному борошном.

 

Зверху викладіть сирно-макову масу та вишні 0,5 л (у власному соку), легенько втиснувши їх у сирний корж.

 

Розрівняйте все лопаткою, викладіть другу частину сирної маси з цедрою та посипте через ситечко 1 столовою ложкою какао. Вийміть з морозилки коричневе тісто та затріть ним сирний корж.


Випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 170 градусів 45-50 хв.


Корж із вишнями та кокосовим безе: 3 білки збийте зі 160 г цукру, додайте 80 г кокосової стружки та легенько перемішайте.

 

Тепер з холодильника дістаньте другу частину білого тіста, розкачайте його, посипте столовою ложкою какао, викладіть  0,5 л вишень, а зверху кокосове безе.

 

Потріть другу частину коричневого тіста з морозилки й посипте  жменею горіхів. Випікайте при температурі 170 градусів 40 хв.


Допоки коржі вистигають, приготуйте крем. 400 мл соку з вишень доведіть до кипіння. До 100 мл соку додайте 40 грамів кукурудзяного крохмалю або вишневого пудингу, влийте до киплячого вишневого соку та варіть  до загустіння.

 

Вистудіть до кімнатної температури. 250 г м’якого масла збийте, поступово додаючи заварну вишневу суміш,  до пухкої маси.


Тепер зберемо пляцок. На сирний корж викладіть увесь крем, зверху накрийте другим коржем та прикрасьте за бажанням.

 


Довелося «потанцювати» біля «Кармен»? Але ж вона того варта!

Легендарна «Вишиванка»

«Вишиванка» — один із найсмачніших галицьких  пляцків, який господиня пече на найбільші свята. Він виходить м’якенький, високий, красивий у розрізі, ароматний, а головне — смакує всім.


Для випікання знадобиться форма 20х30.


Приготуємо тісто. 500 г борошна та 18 г розпушувача перетріть із пачкою маргарину (250 г), додайте  3 жовтки, 200 г цукру, 120 г сметани та замісіть густе тісто.

 

Поділіть його на 2 рівні частини: до однієї з них додайте какао, вимісіть ще раз та поділіть знову навпіл. Тобто має вийти 2 шматки білого й 2 шматки коричневого тіста.

 

Світле тісто покладіть у холодильник, а темне — в морозилку.


Тим часом готуємо сирну масу. Візьміть 1 кг сиру та збийте з 200 г цукру. Можливо, хтось любить солодше, тоді всипте ще, не шкодуйте. Додайте 3 яйця та 50 г крохмалю і знову все добре збийте міксером.


Але знадобиться ще й макова маса. Для цього 250 г маку перемеліть, долайте 100 г цукру, 75 г кип’ятку та проваріть на невеликому вогні до випарювання рідини.
Допоки маса холоне, збийте 3 білки у пишну піну, додайте її до охолодженої макової маси й обережно перемішайте.


Тепер візьміть одну частину світлого тіста, викладіть її у форму, застелену пергаментом, на неї — половину макової маси, а далі — половину сирної маси.

 

Зверху натріть на тертушці одну частину темного тіста, що лежить у вас у морозильній камері. Випікайте при температурі 180 градусів 45 хвилин. Так само приготуйте другий корж.


Не гаючи часу, готуємо крем: 300 г масла збийте з 250 г згущеного молока, додайте 10 г розчинної кави та 10 г горілки і добре збийте.


Наші коржі вже допеклися, вихололи. Пора збирати пляцок докупи. Візьміть один корж,  покладіть темним шаром догори та змастіть кремом, другий корж покладіть темним донизу і знову змастіть кремом та прикрасьте на свій розсуд. Поставте пляцок в холодильник на 12 годин. Результат вас не розчарує!  

Рогалики з повидлом

Про ці смаколики Магдалина розповідає з особливою любов’ю, бо ж вони готуються за її власним рецептом, вся родина смакує їх із великим задоволенням.

 

«Це смак дитинства, — каже кондитерка, — рецепт перевірений та випробуваний роками. Рогалики з повидлом виходять неймовірно смачні, з апетитною кислинкою».


Візьміть 400 г просіяного борошна, 100 г холодного маргарину та 100 г смальцю й перемішайте до утворення крихти. Додайте 100 г сметани, 3 яйця і столову ложку оцту.

Рогалики.


Замісіть м’яке тісто, загорніть його в харчову плівку та поставте в холодильник на 3 години.


Коли тісто охолоне, дістаньте його з холодильника та поділіть на 3 частини.


Кожну з них розкачайте в коло та поріжте на сектори й викладіть зверху густе повидло (можна навіть варене згущене молоко).

 

 Скрутіть у вигляді рогаликів та викладіть на лист, застелений пергаментом. Випікаємо при температурі 200 градусів до рум’яної скоринки.

Троянди на дзеркальній глазурі

Цей торт складний у приготуванні, але на те ж він і святковий, бо випікається не кожного дня.


Необхідно спекти два бісквіти, тож підготуйте  форму 26 см у діаметрі.


Для жовтого коржа візьміть 6 білків, збийте їх  у густу білу піну, поступово всипаючи 11 столових ложок цукру тоненькою цівкою.

 

Не перестаючи збивати, повільно влийте в яєчну масу 6 столових ложок холодної води, 6 жовтків, попередньо просіяні 11 столових ложок борошна з 1 чайною ложкою розпушувача та легенько вимішайте все лопаткою.


Викладіть тісто у форму, застелену пергаментом та випікайте при температурі 180 градусів 40 хвилин. Готовий корж ви­йміть з форми, дайте охолонути та розріжте навпіл.

 

Тепер печемо коричневий корж: 3 білки збийте в піну до стійких піків, додайте 5 столових ложок цукру, постійно збиваючи, 3 жовтки, попередньо просіяні 4 столові ложки борошна, 2 столові ложки какао та 1 кавову ложку розпушувача.

 

Усе легенько вимішайте та викладіть у попередньо застелену пергаментом форму. Випікайте при температурі 180 градусів 10 хвилин до сухої палички. Вийміть з форми та дайте охолонути.

Святковий торт.


Тим часом приготуйте  крем: 500 мл молока доведіть до кипіння; 3 столові ложки борошна без гірки, 2 столові ложки крохмалю, 9 столових ложок цукру, ванільний цукор перемішайти та в 3-4 етапи додати в кип’ячене молоко.

 

Варити на слабкому вогні до загустіння. Готову заварну масу накрийте харчовою плівкою та дайте охолонути до кімнатної температури.


300 г вершкового масла та 3 столові ложки просіяного какао збийте міксером до пухкої маси, поступово додаючи його в заварну.


Тепер складаємо торт. Просочуємо кожен бісквітний корж цукровим сиропом. Торт матиме такий вигляд: жовтий бісквіт + крем + коричневий бісквіт + крем + жовтий бісквіт, верх та боки змащуємо кремом.


Приготуємо мастику з маршмелоу. Для неї знадобиться: 2 столові ложки вершкового масла, 200 г цукрової пудри, 200 г крохмалю картопляного та 200 г маршмелоу чи зефіру.

 

Зефір та масло поставте у мікрохвильовку на 1 хвилину, щоб інгредієнти трохи підігрілися, але не до повного розчинення! Вийміть та перемішайте, поступово всипте цукрову пудру та крохмаль.

 

Замішуйте до м’якого однорідного стану, щоб не липло до рук. Якщо хочете, щоб мастика була кольорова, додайте харчовий барвник. Поставте в холодильник на 1,5 години.


Коли мастика охолоне, викладіть її на робочу поверхню, злегка посипану цукровою пудрою, та тоненько розкачайте. Викладіть її на торт, злегка притискаючи та розрівнюючи по всій поверхні, і знову поставте в холодильник.


Наостанок приготуємо дзеркальну глазур. Для цього необхідно взяти 100 г вершків 30% (можна взяти домашню сметану), 60 г цукру, 20 г масла й варити 5 хвилин, помішуючи.

 

Замочити 1 чайну ложку желатину в 1 столовій ложці води, вилити його у вершки та добре розмішати все до однорідності.


У кондитерський мішок набрати глазур, нанести її по краєчку, роблячи потьоки. Потім вирівняти по всій поверхні торта.


А який же торт без прикрас? Для цього зробимо крем для троянд. 300 г вершкового масла збийте до побіління, поступово додайте 200 г цукрової пудри і знову збийте до пухкої маси. Крем готовий.

 

«Малюйте» троянди і — смачного!