Час «золотих» клозетів: управлінці продовжують збагачуватись на бюджетних потоках

10.12.2021
Час «золотих» клозетів: управлінці продовжують збагачуватись на бюджетних потоках

Убиральні за 3 млн грн та 7,7 млн грн.

Днями інформаційний простір сколихнула новина про те, що в місті Южному Одеської області збудували громадську вбиральню з дзеркальним фасадом.

 

Цікавість до цього об’єкта виникла не лише через футуристичний підхід до дизайну, а й загальну вартість новобудови, що сягнула майже 3 мільйонів гривень. Багатьом критикам ця сума здалася захмарною.


До жвавої дискусії приєдналися й експерти з Харківського антикорупційного центру.

 

«Ми теж здивувались iз цього приводу, — написали вони на своїй сторінці у фейсбуці, — але більше здивувались такому розголосу навколо цього. Ми з Харкова, а тому вартістю будівництва чи реконструкції туалетів нас не здивувати».

 

Мовляв, там, де управлінці з Одещини вчилися, харків’яни вже викладали. Їхні апетити такі ж різні, як у травоїдних та хижаків.


Для доказу і порівняння у ХАЦі створили ілюстрацію із зображенням згаданої футуристичної вбиральні, яка будувалася з нуля.

 

А також туалету, що був недавно реконструйований на території Харківського зоопарку. Вартість останніх робіт сягнула 7,7 мільйона гривень. Тобто ремонт виявився більш ніж удвічі дорожчим за одеський, незважаючи на відсутність дзеркальних стін.


Що ж стосується кошторису аналогічних новобудов, то в Харкові економія і поготів вважається моветоном.

 

Скажімо, в зоні з романтичною назвою «Світ узбережжя», яка розташована на території того ж таки звіринця, недавно звели новий туалет вартістю 22,1 мільйона гривень! Отож бідкання одеситів «за які гроші» харків’янам зрозуміти складно.


Буває й так, що управлінцям східного регіону взагалі ліньки морочити голову з якимись «золотими» клозетами, і вони двічі оплачують одну і ту саму роботу.

 

Для прикладу, в ХАЦі показали кошторис «відновлення елементів благоустрою території по вулиці Полтавський Шлях, 155.

 

«Так, у цьому дворі раніше влаштували два майданчики для стрітболу, майданчик зі штучною травою, дитячий та майданчик з тренажерами, огорожу тощо, — повідомили у цетрі з посиланням на сайт «Прозоро».

 

— А тепер Управління екології укладає ще одну угоду, в якій планує велику кількість земельних робіт для будівництва спортивного майданчика, вкладання штучного покриття та газону, огорожі, встановлення щита для стрітболу. Тобто все те, що вже зроблено за минулим договором».


До речі, під час жовтневих виборів мера політичні опоненти часто критикували представника старої команди за фривольне використання муніципальних коштів. Але на вибір більшості харків’ян, які взяли участь у голосуванні, озвучена статистика не вплинула.