Телеміст і пам’ятник бійцям УНР: на Одещині вшанували лицарів Зимового походу та нинішніх військових

10.12.2021

Пам’ятник військовослужбовцям, які загинули під час І та II Зимових походів УНР у 1919-1920 роках, відкрили в смт Чорноморське на Одещині в день 30-ї річниці Збройних сил України.

 

Символічно, що пам’ятна стела розташована на території військової частини 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу.


Перед відкриттям пам’ятника військовослужбовців 28-ї бригади урочисто нагородили грамотами та орденами «Лицарський хрест».

 

На церемонії був присутній командир першого механізованого взводу Олексій Свистун. Про службу в Мар’їнці, де молодий офіцер перебував кілька місяців, він так розповів журналістам «Суспільного»:

 

«Це була перша моя ротація, з грудня місяця і по вересень, ми були 9 місяців у Зоні. Було не те щоб складно, не те щоб просто. Свої нюанси, свої складнощі. Перший раз завжди важко. Із сусідніх рот були люди, які постраждали, яких було вбито від снайперського вогню. Я сподіваюсь, що таке не трапиться ні зі мною, ні з моїми колегами-офіцерами. Це найстрашніше — втратити особовий склад».


У зоні ООС служив і Володимир Радченко, який також лаконічно поділився про пережите на «передку»: «До ворога було недалеко, 400 метрів. Ми його спостерігали, говорили з ним, перекрикувалися. Були снайпери, вирахували нас, і загинув один із наших побратимів».


В Одесі того ж дня на території причалів Морського вокзалу проходила виставка катерів, зразків військової техніки та озброєння українських ВМС та інших видів Збройних сил України.

 

Також військові демонстрували водолазне спорядження, автомобільну техніку, артилерійське озброєння, системи реактивного залпового вогню, броньовану техніку, протикорабельний комплекс «Нептун» та катери ВМС. Увечері 6 грудня на Морському вокзалі міста грав військовий оркестр національного флоту.


Додамо, що 6 грудня о 18.00 урочистості з нагоди 30-ї річниці Збройних сил України відбувалися одночасно в Харкові — на площі Свободи, Одесі — біля Морського вокзалу, Краматорську — на площі Миру, селі Озерне Житомирської області, Львові — біля Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдочного, на перехресті вулиць Героїв Майдану та Стрийської та Києві — на Михайлівській площі. У межах святкування між цими містами було проведено телеміст «Харків—Київ—Краматорськ—Львів—Одеса—Озерне».

 

Відбулися демонстраційні покази новітніх зразків озброєння та військової техніки, пройшли церемонії вручення бойових прапорів та почесних найменувань військовим частинам, нагородження військовослужбовців державними нагородами. Виступали військові оркестри, а діти мали змогу роздивлятися зразки бойової техніки.