Ганебний досвід: «Динамо» та «Шахтар» залишили Лігу чемпіонів без жодної перемоги

10.12.2021
Ганебний досвід: «Динамо» та «Шахтар» залишили Лігу чемпіонів без жодної перемоги

«Гірникам» не вдалося довести поєдинок проти «Шерифа» до перемоги. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Незвично коротким виявився нинішній єврокубковий сезон для вітчизняного футболу.

 

Жодній з трьох українських команд, які восени виступали на євроарені, не вдалося продовжити свій турнірний шлях.

 

Трете місце «Зорі» у своєму квартеті Ліги конференцій, четверті місця «Динамо» та «Шахтаря» у їхніх «лігочемпіонських» групах — таким, загалом невтішним, виглядає підсумковий результат вітчизняних колективів у єврокубковому сезоні 2021/2022 років.


Обидва українські флагмани шанси на єврокубкову весну втратили достроково, тож матчі заключного туру ЛЧ розгладилися ними як нагода для покращення власного реноме.

 

А порція міжнародного позитиву що «біло-синім», що «гірникам» потрібна була як повітря. Що казати, коли до завершального ігрового дня ні «Динамо», ні «Шахтар» не мали в своєму активі переможних результатів.


Виглядало так, що значно більше шансів у заключному турі здобути першу перемогу в поточному розіграші ЛЧ мали «помаранчево-чорні».

 

Усе ж таки їхній візаві — тираспольський «Шериф» — за всіма показниками має скромніший вигляд, ніж динамівський опонент — лісабонська «Бенфіка».

 

І, власне, першими відкривши рахунок у матчі, футболісти «Шахтаря» вже почали подумки святкувати прем’єрну перемогу. Утім передчасна розслабленість призвела до того, що на третій доданій хвилині підопічні Юрія Вернидуба зрівняли рахунок у матчі.


«Другий тайм ми грали гідно: не тільки притискалися до воріт, а в нас були хороші атаки. Дотиснули, забили, зрівняли. Я вдячний за це хлопцям», — сказав після гри український очільник «Шерифа». Ну а італійський «коуч» «Шахтаря» Роберто Де Дзербі знову нарікав на погану реалізацію моментів своїми підопічними.


«Ми повинні були перемогти 5:0, оскільки в нас було багато голевих шансів. Ми створили голеві моменти і в першому, і в другому таймах, але не забили. Я не пам’ятаю ударів «Шерифа». На останніх секундах ми пропустили гол через помилку, але проблема не в цьому. Коли ти повинен «закривати» матч, коли треба забити гол, ти повинен його забити — і крапка», — емоційно висловився італієць.

 

Вочевидь, не такий результат він сподівався отримати в дебютний рік своєї роботи на чолі донецького клубу.


Румун Мірча Луческу з київським «Динамо» працює вже другий рік і каже, що процес побудови команди непростий.

 

«Недостатньо лише просто купувати-продавати гравців. Це не справа одного моменту. Потрібно працювати, треба створити колектив. Важливо, щоб гравці повірили в мене, у те, що я говорю, і в себе», — такими словами підсумував виступ своєї команди на євроарені румунський очільник «біло-синіх».


У матчі, що не мав для динамівців жодного турнірного значення, вони поступилися «Бенфіці» — 0:2, а кращим гравцем матчу став колишній гравець столичного клубу Роман Яремчук, гол якого й приніс перемогу португальському клубу.

 

До слова, завдяки цій перемозі португальський колектив у турнірній таблиці випередив «Барселону», котра після поразки «Баварії» буде змушена продовжити євросезон у Лізі Європи.


«У цих матчах ми здобули важливий досвід, адже поєдинки Ліги чемпіонів суттєво відрізняються від УПЛ», — визнав захисник «Динамо» Ілля Забарний.


Хай там як, а в чемпіонаті країни на українських флагманів чекає запекла боротьба. Після провалу на євроарені вболівальники вимагатимуть від своїх команд сатисфакції на внутрішній арені.

ТАБЛО


    Ліга чемпіонів. 6-й тур. Група D. «Шахтар» (Україна) — «Шериф» (Молдова) — 1:1, «Реал» (Іспанія) — «Інтер» (Італія) — 2:0.
    Підсумкове становище: «Реал» — 15, «Інтер» — 10, «Шериф» — 7, «Шахтар» — 2.
    Група Е. «Бенфіка» (Португалія) — «Динамо» (Україна) — 2:0, «Баварія» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 3:0.
    Підсумкове становище: «Баварія» — 18, «Бенфіка» — 8, «Барселона» — 7, «Динамо» — 1.