Переворот! Який переворот? Анонсований Зеленським заколот не відбувся, він відмовчався

03.12.2021
Переворот! Який переворот? Анонсований Зеленським заколот не відбувся, він відмовчався

Опозиція звернулася з питаннями до Зеленського за допомогою плакатів. (Фото з відкритих джерел)

У день «перевороту», 1 грудня, про який iще минулого тижня попереджав президент Володимир Зеленський, сам гарант Конституції не згадав «заколотників» жодним словом під час свого щорічного послання до Верховної Ради в урочистій атмосфері.

 

Опозиційні політики, експерти і громадські активісти не вгамовувалися і наступного дня, 2 грудня (коли державний переворот, за даними Банкової, також мав би відбутися): мовляв, як може Зеленський мовчати про озвучену ним самим загрозу державі Україна і її президенту, обраному українським народом?


Дивувалися мовчанці і тисячі українців, які ввечері у середу вийшли на акцію «Захисти Україну — зупини переворот» в центрі Києва.

 

Хотіли ж бо запобігти заколоту, але де ж він? Утім глава держави мовчав. Мабуть, йому було не до цього: треба ж розвивати «успіхи» влади, які в Україні нібито з’явилися «вперше», та готуватися до анонсованої і бажаної зустрічі з господарем Кремля — Володимиром Путіним, як про це було заявлено під куполом ВР.

«Хто з них кріт?»

«Стільки пафосу і радості від вигаданих успіхів у цій залі не було з часу з’їздів КПРС. Кожна байка про «досягнення» потопає в аплодисментах та оваціях, періодично зал зривається в екстазі на ноги. Бракує лише про «збільшення надоїв молока», — таке враження склалося в історика і нардепа Володимира В’ятровича від реакції «слуг» на щорічне послання свого лідера Зеленського з трибуни парламенту.

 

«Слуги» в однакових футболках надійно перекривали опонентам доступ до президента.


Водночас нардепи від опозиційної «Європейської Солідарності» з плакатами намагалися нагадати виступаючому про скандали влади і невиконані обіцянки.

 

Втім від очей Зеленського їх надійно закривали спинами у повний зріст обранці від монобільшості, які з такої нагоди ще й одягнули однакові білі футболки з написами «За президента! Проти олігархів».


Мало цього, телеканал «Рада», вперше у своїй історії, «глушив» вигуки від опозиції записами «оплесків» під час прямої трансляції!


«Слуги» намагалися перекрити своїми «спинами» наш мовчазний протест проти зради і дискредитації української армії і розвідників. Квінтесенцією виступу Зеленського, який був апофiгеєм популізму, стала заява… про прямі переговори з Путіним. Це і є зрада, і сценарій Кремля», — коротко оцінила послання президента до Ради згодом нардепка Ірина Геращенко.


Тож майже непоміченими лишилися плакати опозиції із запитаннями до президента: «Чому преЗЕдент здійснює репресії проти журналістів і політиків?», «Чому преЗЕдент постійно бреше українському народові?», «Чому Україна б’є рекорди зі смертності від COVID-19?», «Чому на складах рекордно мало вугілля?», «Чому преЗЕдент зрадив українських розвідників?», «Чому Україна повернулась в енергозалежність від Путіна?» тощо.


Також депутати тримали фото морпіха Ярослава Журавля, який загинув під селищем Зайцеве на Донеччині у липні 2020 року і якому ніхто не прийшов на допомогу без наказу Верховного Головнокомандувача.


На відміну від колег з фракції «Слуга народу», опозиціонери від «ЄС» одягли футболки з фотографіями Зеленського і Єрмака та запитанням «Хто з них кріт?», натякаючи на провал спецоперації із затримання «вагнерівців».

 

                  Ірина Геращенко і Давид Арахамія — різні футболки і різні позиції.

 

Знову «подивитися в очі Путіна»

П’ятий президент Петро Порошенко так оцінив послання свого наступника у Раді 1 грудня:

 

«Якщо не помиляюся, на сьогодні був анонсований так званий «державний переворот». Я хотів би вибачитися перед нашими закордонними партнерами за цей абсолютно дурний жарт Зеленського. Це — приклад брутальної безвідповідальності перед країною і перед світом. Але чи є загроза сьогодні українській демократії, українській державності? Чи є загроза європейському вибору? Є. Це — спроби Зеленського побудувати в Україні режим за лекалами Путіна і Лукашенка».


Найбільше ж обурення опозиції викликало чергове бажання президента Зеленського «подивитися в очі Путіна», але вже без свідків. Адже глава держави переконаний, що неможливо зупинити війну і повернути під контроль окуповані райони Донбасу без прямого діалогу з Росією.


«Ми повинні сказати правду. Ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин із Росією, і наразі це визнали всі. Всі зовнішні партнери, а деякі внутрішні це не визнають. Ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна потужна армія, і не боятися зараз говорити один одному правду. Якщо ми хочемо повернути Донбас, то давайте, а якщо хочемо просто ходити і про це говорити, то давайте нічого не робити», — сказав Зеленський під куполом Ради.


За його словами, він «не боїться прямого діалогу з росіянами» і прямо говорить їм про це.

 

«Ключове в зверненні Зеленського до ВР — це прямі переговори з Путіним. Аби за столом перемовин сидів старий КДБіст і той, хто мріє заглянути йому в очі. Без наших міжнародних партнерів. Це — шлях до зняття санкцій з РФ, це сценарій Кремля. І Банкова планує цьому підіграти», — обурюється у відповідь Ірина Геращенко.


Нардеп Олексій Гончаренко додає, що Володимир Зеленський має відмовитись від ідеї особистої зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним, адже «рівень гравця КВН і агента КДБ — це різні вагові категорії».


І підкреслив, що Зеленському слід зрозуміти, що Путін веде війну не проти президента, а проти самої України. Тому на зустрічі Путіна та Зеленського обов’язково повинні бути західні партнери, адже незрозуміло, про що може домовитися чинний президент України, який «з журналістами українськими не може поговорити нормально».


Тим часом екссекретар РНБО нардеп Олександр Турчинов вважає, що Путін, під час можливого тет-а-тет із Зеленським, говоритиме лише про капітуляцію України.


«Останнім часом Путін демонструє, що він не готовий на дипломатичному рівні домовлятися про ситуацію з безпекою, шукати формат миру. Путіна цікавить, і він це демонструє всіма своїми діями, винятково капітуляція України, і розмова Зеленського з Путіним може бути лише навколо цього», — сказав пан Турчинов під час Київського безпекового форуму.


На його думку, переговори Зеленського й Путіна «будуть сигналом для суспільства, що нездоровий процес колаборації у вищому керівництві країни вже розпочався».

 

                                  Мирна акція проти бездіяльності влади «Захисти Україну — зупини переворот».

 

«Зраджуватимеш дружину, а не Україну!»

Утiм суспільство вже почало реагувати і без сигналу. Кілька тисяч активістів зібралися в середу ввечері на Майдані на мирну акцію проти бездіяльності влади під гаслом «Захисти Україну — зупини переворот».


Спочатку планували розпочати акцію на Банковій, але напередодні там встановили льодовий каток, а центральні вулиці перекрили силовики — саме ці заходи, мабуть, мали зупинити міфічний «переворот».


Раніше представники організаторів акції з «Руху опору капітуляції» та «Демократичної сокири» закликали відправити у відставку Андрія Єрмака й обіцяли, що якщо Банкова й надалі продовжить бездіяльність, вони оголосять безстрокову акцію протесту.


Поки що ж учасники акції вийшли з прапорами та плакатами з написами «Зраджуватимеш дружину, а не Україну!», «Розбійнику, вийди», «Україна зради не терпить», «Тікай з ОП», «Єрмака — у Сибір», «Кроти сліпі, народ — ні».


Один iз засновників партії «Демократична Сокира» Юрій Гудименко виголосив меморандум, головною вимогою якого стала відставка президента України Володимира Зеленського.


«Усвідомлюючи небезпеку, яка нависла над Україною внаслідок російської агресії та проникнення російської агентури у вищі органи влади, усвідомлюючи загрозу поновлення курсу на капітуляцію у зв’язку з заявою Зеленського про прямі перемовини з Володимиром Путіним, розуміючи, що президент здійснює державний переворот, передавши владу в країні ніким не обраному фавориту, Андрію Єрмаку, та знищивши практично всі державні інституції, ми, громадяни України, беремо на себе відповідальність захищати Конституцію України та суверенну волю українського народу», — зазначив Гудименко.


Наступну акцію протесту анонсували на неділю. А цього разу активісти пройшли до Банкової і закидали стіни президентського офісу дрібними монетками, що мало символізувати збори грошей на квитки керівництву держави до російського Ростова-на-Дону.

 

Також, за словами людей, монетки є метафоричною відповіддю на закиди Зеленського, що в Україні планували «проплачений державний переворот».


«Це таке попередження владі. Політики тепер намагаються ставити владі ультиматум, а люди хочуть, щоб влада їх почула. І це значно важливіше. Тому що вийшли люди, які кажуть, що якщо Зеленський не хоче чути людей, то люди можуть достукатись до нього так, що він почує і побачить. І нагадують йому, що колись так само не хотів їх чути Янукович», — зазначив про акцію в центрі Києва колишній нардеп Борислав Береза.