ЄС і НАТО хочуть зміцнити свою співпрацю перед «гібридними» загрозами з боку Росії

30.11.2021

Минулого тижня генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг та президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн розпочали спільну поїздку країнами Балтії у зв’язку з загрозливою ситуацією та російсько-білоруськими провокаціями з використанням нелегальних мігрантів на східних кордонах ЄС та можливою широкомасштабною інтервенцією Росії до України.


25 листопада під час візиту до Польщі генсек НАТО Єнс Столтенберг зустрівся з польським президентом Анджеєм Дудою.

 

Столтенберг повідомив, що під час зустрічі з президентом Польщі однiєю з тем розмов, зокрема, була тема скупчення російських військ біля кордону з Україною.

 

«Ми бачимо велике й незвичайне скупчення сил у поєднанні з агресивною риторикою й дезінформацією, яку поширює Москва», — додав Столтенберг.

 

«Ми закликаємо Росію вжити заходів для підвищення прозорості, знизити напругу і припинити ескалацію. НАТО залишається пильним, і ми продовжуємо підтримувати Україну, як у політичних, так і в практичних питаннях. Це не є загроза для Росії. НАТО допомагає Україні захищатися від агресії», — наголосив генсек НАТО.


У свою чергу Анджей Дуда запропонував пану Столтенбергу підвищити готовність сил НАТО в цій частині Європи, на східному фланзі, аби показати потенційним агресорам, що безпеці союзників, з якими співпрацює НАТО, тут приділяють увагу. Президент Польщі наголосив, що таким союзником є Україна, безпека якої наразі перебуває під реальною загрозою.


Під час візиту до Литви Єнс Столтенберг зазначив, що присутність російських військ на українському кордоні викликає занепокоєння, оскільки є нічим не спровокованою і незрозумілою:

 

«Те, що ми бачимо, — це зосереджені сили, ми бачимо важке озброєння, озброєні військові підрозділи, артилерію, танки та безпілотники, системи електронної оборони. Ми спостерігаємо десятки тисяч солдатів, підготовлених до бою. Послання для Росії полягає в тому, що їй необхідно деескалувати свою діяльність і діяти прозоро».

 

Столтенберг укотре закликав Москву до деескалації обстановки поблизу українського кордону та застеріг від «витрат і наслідків» у разі застосування сили з її боку.


Кінцевим пунктом поїздки Єнса Столтенберга та президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн стане Латвія, де у вівторок та середу відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, в якій, зокрема, візьме участь державний секретар США Ентоні Блінкен.

 

На цьому саміті обговорять ситуацію біля російсько-українського кордону і дії НАТО та ЄС у випадку можливої повномасштабної інтервенції Росії до України. ЄС та НАТО обговорять стратегію спільних дій та поведінки у випадку «якщо завтра війна».


«Щоб реагувати на такі події, важливо, щоб Європейський Союз і НАТО працювали пліч-о-пліч», — закликала Урсула фон дер Ляйєн під час спільної прес­конференції з Єнсом Столтенбергом та лідерами Литви в неділю.

 

«Ми обговорили, як могли б активізувати спільну роботу НАТО і ЄС, у тому числі за допомогою нової спільної декларації, тому що ми сильніші й у більшій безпеці, коли працюємо разом», — сказав Єнс Столтенберг.

 

Тож варто очікувати, що кінцевим результатом саміту в Ризі 30 листопада —1 грудня і стане така декларація з «останнім рішучим попередженням Росії».


Столтенберг під час зустрічі з керівництвом Литви сформулював її приблизний зміст: «Послання Росії полягає в тому, що вона повинна знизити ескалацію та напруженість і бути прозорою», — попередив він, бо «якщо вона вирішить застосувати силу, звичайно, будуть наслідки».

 


А ТИМ ЧАСОМ...


Російську агресію проти України визнали реальною двоє з трьох опитаних поляків у віці від 35 до 49 років. 62,9% респондентів вважають, що військова агресія Росії проти України є реальною загрозою; протилежної думки дотримуються 15,8% респондентів.

 

Такими є дані опублікованого у неділю, 28 листопада, опитування SW Research для порталу rp.pl (портал газети «Жечпосполита»). 21,3 відсотка респондентів не мають думки з цього приводу.