Вчені виявили новий штам коронавірусу «омікрон»: країни закривають кордони, хоча ВОЗ не радить

30.11.2021
Вчені виявили новий штам коронавірусу «омікрон»: країни закривають кордони, хоча ВОЗ не радить

За минулу добу в Україні зафіксували майже 6 тисяч нових хворих на Covid-19.

 

Госпіталізували з коронавірусом чи підозрою на нього понад 2 тисячі людей.

 

Найбільше випадків захворювання зафіксували в Дніпропетровській і Донецькій областях, а також у Києві.

 

Водночас поступово покращуються показники вакцинації по країні. Загалом в Україні від коронавірусу щеплено понад 13 мільйонів людей, а от повністю імунізовані, тобто отримали дві дози, майже 11 мільйонів.

 

Терміни введення другої дози вакцини від Covid-19, визначені інструкцією, пропустили близько 150 тисяч українців. Про це повідомив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

 

На його думку, стримувати громадян від отримання другої дози може те, що в «помаранчевих» зонах є заклади, в яких дозволяють використовувати так звані «жовті» сертифікати, які можна отримати після першої дози вакцини.

 

Ігор Кузін зазначив: «Люди вважають, що сертифікат їм потрібен не для захисту від вірусу, а щоб користуватися закладами громадського харчування».


І поки в Україні частина населення уникає вакцинації, у світі науковці вивчають новий штам коронавірусу «омікрон». За словами експертів, він заразніший і стійкіший до вакцини, ніж усі попередні. Такі припущення зробили в Європейському центрі з запобігання та контролю захворювань.

 

Через це вчені рекомендують людям, старшим 40 років, терміново зробити третю дозу вакцини проти ковіду. А всім повнолітнім — щепитися не пізніше, ніж через пів року після повного курсу вакцинації.

 

Жителям ЄС лікарі радять уникати поїздок у райони, де виявлені випадки зараження новим штамом. Вони впевнені, такі заходи допоможуть зменшити кількість нових хворих та летальних випадків.


Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я закликає не впроваджувати заборон на подорожі через штам оmicron. Про це у ВООЗ заявили за підсумками екстреної наради.

 

За словами лікарів з ПАР, де вперше виявили цей «варіант» — симтоми «омікрона» досить легкі, їх можна лікувати вдома без госпіталізації. Загалом перебіг хвороби швидший, ніж при «дельті». Голов­ні ознаки — втома, головний біль і ломота в тілі.

 

При цьому нюх чи смак у хворих не зникає, не знижується і рівень кисню в крові. Вражає «омікрон» переважно молодих людей — до 40 років. Та все ж науковці схиляються до думки, що південноафриканський варіант має понад пів сотні мутацій, тож може бути стійкішим до виготовлених вакцин і швидше проникає в людський організм.

 

Однак, незважаючи на заклики ВООЗ, відсьогодні повністю закривають кордони для іноземців Японія та Ізраїль, де виявили два випадки захворювання на новий штам. Своїм громадянам, які повертаються з-за кордону цими днями, Ізраїль пропонує на авто проїхати додому на карантин.

 

Контакти та місцеперебування тих, хто заразився, відстежуватимуть за геолокацією телефону. Нову мутацію спочатку виявили на півдні Африки, найбільше заражених — у ПАР.

 

Низка країн вже припинили авіасполучення з регіоном. Але, незважаючи на всі заходи, «омікрон» уже виявили в Бельгії, Австрії, Чехії, Данії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Канаді та Австралії.