До 2050 року населення України скоротиться до 35 мільйонів — прогноз ООН

30.11.2021
До 2050 року населення України скоротиться до 35 мільйонів — прогноз ООН

За останні 30 років кількість населення скоротилася майже на 10 мільйонів. (novyny.live)

Демографічне питання завжди було наріжним каменем будь-якої держави в той чи інший історичний період.

 

В одних країнах можновладці були стурбовані вимиранням нації, в інших (переважно це стосується Азії, Африки тощо) — навпаки, шаленими темпами приросту співгромадян.


Не минула ця чаша й України: «завдячуючи» трагічним історичним подіям, які довелося пережити чи не кожному з поколінь співвітчизників, українців ставало то досить багато, то катастрофічно мало.

 

Якщо говорити про наш час, то, згідно з даними статистики, станом на 1 жовтня поточного року чисельність населення в Україні становила 41,32 млн осіб (до цих даних не входять мешканці тимчасово окупованих територій). Тобто лише за січень-вересень нас поменшало на... 268,5 тисячі осіб.


При цьому на 100 померлих припадає 42 народжених (кожного місяця поточного року народжуваність стає все меншою). Наприклад, порівняно з січнем-вереснем минулого року народилося на 152 тисячі 272 особи менше.

 

Смертність за дев’ять місяців 2021 року становила 487 тисяч 855 осіб. При цьому померло в 2021 році на 61 тисячу 168 осіб більше, ніж за аналогічний період 2020-го. Водночас, з України виїхало 340 тисяч 879 осіб, а в’їхало вже 354 тисячі 833 особи.


На жаль, за останні 30 років кількість жителів України постійно зменшується — населення скоротилося майже на 10 мільйонів.


Перший і поки що єдиний Всеукраїнський перепис відбувся у 2001 році. Тоді реєстратор опитував жителів щодо місця проживання, статі, рівня освіти, мови спілкування, сімейного стану тощо. Загальна кількість населення становила 48 мільйонів 457 тисяч.


У грудні 2019 року в Україні провели так званий електронний перепис населення: згідно з ним населення країни становило 37 мільйонів 289 тисяч людей. Цей показник враховує тільки чисельність населення на підконтрольній нашій владі території України.


Додамо, що Комітет Верховної Ради погодив виділити понад 80 млн грн на підготовку до перепису населення, який запланували на 2023 рік.

 

ДО РЕЧІ


Згідно з аналітичною довідкою Організації Об’єднаних Націй «Демографічні процеси», опублікованою 19 листопада, населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів та, ймовірно, зменшиться до... 35 мільйонів не пізніше 2050 року.


Основними причинами скорочення населення там називають низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійне зростання масштабів зовнішньої міграції.


Одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей, в ООН вважають недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за новонародженими.


Натомість на високу смертність, особливо серед чоловіків, впливає їхня часта ризикована поведінка та неінфекційні хвороби. За даними організації, приблизно третина українців помирають у віці до 65 років.


В ООН вказують, що низький рівень народжуваності навряд чи зміниться за будь-якого сценарію. Тому владі треба забезпечити розвиток та ефективне використання людського капіталу країни, а також соціального захисту людей на достатньому рівні.


«Політика повинна засновуватися на сучасних, точних, правдивих і деталізованих даних про населення, щоб забезпечити належне формування бюджету та надання товарів і послуг, орієнтованих на людей», — вказують в ООН.


В організації додають, що регулярне проведення перепису населення має ключове значення для отримання таких даних.

 

Також, щоб зменшити очікуване зниження чисельності робочої сили та забезпечити фінансову стабільність, варто переглянути умови участі на ринку праці та встановлений законодавством вік виходу на пенсію.


У свою чергу Міжнародний валютний фонд у квітні цього року дав прогноз чисельності населення України до 2026 року: за шість років населення скоротиться майже на 1 млн осіб.