В Україні планують зробити платними маленькі одноразові пакети

26.11.2021

В Україні планують запровадити плату за традиційно безкоштовну пакувальну тару — так звані одноразові пакети, які покупці нині ще можуть брати безкоштовно в овочевих відділах, відділах сипучих продуктів чи на касах.

 

Детальні норми прописано в постанові Кабінету Міністрів, яку урядовці планують розглянути вже найближчим часом.


Утім, як зазначають експерти, шляху назад у влади вже немає і, зробивши перший крок у напрямку поліпшення екології, вона рано чи пізно буде змушена піти цим шляхом до кінця.

 

Закон про обмеження обігу пластикових пакетів Верховна Рада ухвалила ще в червні 2021 року, підтримавши в повторному другому читанні законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який забороняє продаж пластикових пакетів із 2022 року. Рішення підтримали 297 народних депутатів.


Утім для впровадження цієї норми в життя необхідна постанова Кабінету Міністрів про ціни на пластикові пакети, оскільки їх в Україні можна тільки купити.

 

Мінімальні роздрібні ціни повинен встановити уряд. Урядовці вже розробили необхідний документ, хоча розгляд його постійно відкладають.


У тексті постанови вказані такі ціни на пластикові пакети. Так, пакети «без ручок і бічних складок — у рулонах» коштуватиме 2 гривні за одну штуку, «без ручок із бічними складками або з ручками, але без бічних складок» — 2,50 гривні за одну штуку, «з ручками й бічними складками» — 3 гривні за одну штуку.

 

Ці ціни стосуватимуться всіх пакетів у формі рукава, з дном, відкритою горловиною і зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів.


Якщо уряд підтримає постанову, мінімальна вартість пластикових пакетів буде введена вже з 10 грудня 2021 року. Щоправда, закон набере чинності тільки в січні 2022 року. До 1 січня 2023 року будуть дозволені надтонкі пластикові пакети для упаковки продуктів.

 

За використання пакетів із січня 2022 року доведеться платити штраф — від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 гривень. Пластикові пакети планують замінити пакетами та сумками багаторазового використання, біорозкладними або паперовими пакетами.

 

Інф. «УМ»