Гіпотонія гіпертонії не краща: чому скаче тиск та як попередити хворобу

23.11.2021
Гіпотонія гіпертонії не краща: чому скаче тиск та як попередити хворобу

Кава — напій не для гіпотоніків. Краще обрати зелений чай. (Фото з сайту profile.com.)

Як свідчать медичні дослідження, «лідерство» за смертністю належить серцево-судинним захворюванням.

 

І така тенденція — не лише в Україні, а у світі в цілому.

 

До того ж проблема щороку «молодшає»: нині навіть 20-річні нерідко мають захворювання судин.

 

Найпоширеніші з-поміж них — гіпертонія та гіпотонія. Недооцінювати їх небезпечно. Як ці недуги розпізнати і «обеззброїти»?

Гіпотонія може бути симптомом багатьох недуг

«Якщо тиск постійно нижчий ніж 100/65 міліметрів ртутного стовпчика у чоловіків і 95/60 — у жінок, то маємо справу з гіпотонією, — пояснює столичний лікар-кардіолог Ігор Кравчук.

 

— Ця проблема, до речі, може торкнутися і цілком здорової людини. Іноді у фізично натренованих людей, у спортсменів або тих, хто живе в умовах спекотного клімату, артеріальний тиск нижчий від норми, якою вважаємо 120/80. У таких випадках хворобливі симптоми, як правило, не докучають і потреби в лікуванні не виникає».


Гіпотонія як недуга, каже лікар, найчастіше розвивається через постійний шкідливий вплив на судинний тонус. Тут можуть «долучитися» негативні емоції, виснаження нервової системи через посилену розумову діяльність, шкідливі звички — куріння, зловживання алкоголем.

 

«Дуже часто людина і не підозрює, що має гіпотонію, аж доки не пролунають перші «дзвіночки»: раптові запаморочення, втрата свідомості, — продовжує Ігор Олександрович. — Оскільки внаслідок пониженого тиску кров погано циркулює і надходить до голови в меншій кількості, людина може несподівано знепритомніти».


Гіпотонія часто стає симптомом серйозних хвороб — ендокринних порушень, пухлин, деяких серцевих недуг, виразки шлунка, легеневих захворювань. Тоді, за словами лікаря, вирівняти судинний тонус допоможе терапія основної недуги.

Апатія, розбитість, безсоння...

Як вчасно розпізнати недугу?

 

«Гіпотонія проявляє себе важкістю в голові, підвищеною втомлюваністю, неприємними відчуттями в області серця, — застерігає лікар. — Якщо після тривалого перебування в одному положенні або після різкого нахиляння у вас паморочиться голова, — це теж має насторожити. Може також з’являтися біль у м’язах. Прокидаєтесь уранці — а бадьорості, свіжості немає. Часто це означає, що у вас низький тиск. Потім з’являється апатія, розбитість. Може бути роздратованість, порушення сну, головний біль — ці неприємності також нерідко су­проводжують гіпотонію».


Кардіолог радить регулювати такі стани з допомогою настоянки ехінацеї, меліси, пустирника, валеріани. Та насамперед варто відмовитися від тютюну (якщо палите), забути про алкоголь. Стабілізувати тиск допомагає помірна рухлива активність. Корисно починати день із нескладних гімнастичних вправ.

 

«Пасивний відпочинок гіпотонікам тільки шкодить. Тому вдень знаходьте час для прогулянок на свіжому повітрі, легких пробіжок. Пограйте в м’яча, поплавайте. Рухайтесь — і почуватиметеся краще», — додає Ігор Кравчук.


Велике значення при гіпотонії має харчування. Людям із пониженим тиском лікарі рекомендують їсти часто і невеликими порціями, включати в меню страви з прянощами, які стимулюють діяльність залоз внутрішньої секреції, і солоні страви, які піднімають тиск.


«Про каву часто кажуть, що це улюблений напій гіпотоніка. Однак кава в даному випадку якраз не дуже бажана, — переконаний пан Ігор.

 

— Кофеїн стимулює роботу серцево-судинної системи, навантажує судини, відтак нирки і серце працюють у напруженому режимі. Краще віддати перевагу неміцному чорному або зеленому чаю із цукром чи медом. Це ефективніше діє на тонус судин. Про шипучі напої краще забути — шампанське чи кока-кола спершу злегка підвищують тиск, але лише на короткий термін. А шкідлива дія від «шипучок» — тривала.

Гіпертонія, яку не лікують, провокує інфаркт

Якщо протягом певного часу у пацієнта фіксують стабільно підвищений артеріальний тиск, йому ставлять діагноз «гіпертонія». Недуга небезпечна ускладненнями — високий тиск, якщо його не врівноважувати, часто призводить до інсульту чи інфаркту.

 

70 зі 100 випадків інсультів, за словами лікарів, виникає через гіпертонію, яку не лікували. Артеріальна гіпертензія також провокує порушення мозкового кровообігу, ниркову недостатність, незворотну дегенерацію сітківки ока, відшарування сітківки, що призводить до сліпоти.


У нормі артеріальний тиск не повинен перевищувати 130/85. Якщо ваші показники стабільно переступають цей поріг — ви потребуєте допомоги фахівця.

 

«Часто людина пов’язує головний біль із перевтомою і не поспішає до лікаря, — каже Ігор Кравчук. — Але коли тиск піднімається вище 160/100, пацієнт має перебувати під постійним наглядом кардіолога чи терапевта».


Сильний головний біль (переважно в потиличній частині), шум у вухах, зниження працездатності, слабкість і запаморочення голови, особливо на зміну погоди, — такими є симптоми гіпертонії. У людини також з’являється підвищена емоційність, тривожність, порушується сон.


«Часто причиною гіпертонії та гіпотонії є спадковий фактор, — застерігає лікар-кардіолог. — Тож якщо у вашій родині є люди з судинними проблемами, будьте уважнішими до власного здоров’я. А коли з’являються тривожні симптоми — не відкладайте візит до лікаря».

 

ВАЖЛИВО


«Правила життя» для людей із гіпертонією:


* Уникайте стресових ситуацій, вчіться керувати власними емоціями. Подбайте про повноцінний нічний відпочинок — сон має тривати не менше 7-8 годин у добре провітреному приміщенні.
* Регулярно контролюйте свій тиск.

* Відмовтеся від куріння. Одна викурена цигарка підвищує тиск на кілька десятків пунктів.

* Пам’ятайте, що алкоголь корисний лише в невеликих дозах (не більше 50 грамів міцного напою або 150—200 грамів червоного сухого вина). Категорично не можна поєднувати алкоголь з ліками.
* Стежте за своєю вагою. Зайві кілограми провокують гіпертонію.
* Дотримуйтеся дієти. Обмежте вживання солі, максимально уникайте тваринних жирів та продуктів, що містять багато холестерину (яєчний жовток, печінка, жирні молочні продукти). Не вживайте гострих і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу свіжим овочам і фруктам. При гіпертонії корисний часник, оскільки він пере­шкоджає утворенню тромбів. Добре діють на судини трав’яні та ягідні чаї.