Президента Болгарії переобрали на другий термін: чи отримає Україна ще одного «друга Путіна» в ЄС

23.11.2021
Президента Болгарії переобрали на другий термін: чи отримає Україна ще одного «друга Путіна» в ЄС

Випускники Гарварду Кирил Петков (ліворуч) і Асен Василєв формуватимуть коаліцію та уряд Болгарії.

Громадяни Болгарії у неділю, 21 листопада, обирали президента країни у другому турі виборів.

 

На найвищу дер­жавну посаду, яка, втім, має радше репрезентативну функцію, претендували чинний президент Румен Радєв та ректор університету міста Софія Анастас Герджиков.

 

Попередні результати було оголошено в неділю ввечері, а остаточні — 22 листопада.


Варто нагадати, що в першому турі 14 листопада чинному президенту країни лише трішки не вистачило голосів для перемоги — 58-річний Румен Радєв заручився підтримкою 49,42% виборців, його голов­ний суперник, висуванець від партії ГЕРБ професор Анастас Герджиков, — 22,83%. Ці двоє претендентів і зустрілися в другому турі.

З надією на вихід iз кризи

Відразу після закінчення виборів були оприлюднені результати паралельного підрахунку голосів трьома провідними соціологічними компаніями, які засвідчили свою достовірність під час попередніх виборів.

 

Всі вони однозначно свідчать про перемогу чинного президента Румена Радєва. Компанія «Альфа Рісерч» нарахувала в Радєва 66,4%, Герджикова — 32,3%; «Тренд» — 67,8% і 31,9% відповідно; «Галлап» — 66,4% та 31,9% відповідно. Близько 3% виборців проголосували проти обох кандидатів.


Таким чином, у Болгарії збереглася хоча б одна легітимна гілка влади — президентська. Бо останній рік замість постійного уряду діє тимчасовий, а новообраний 14 листопада склад парламенту ще не розпочав роботу.

 

Парламентські вибори тиждень тому стали третіми за рік. Аналітики стримано оцінюють шанси все ж таки сформувати кабінет, що заручиться підтримкою депутатів.

«Хлопці з Гарварду» на чолі наступного уряду?

Минулого тижня ЦВК Болгарії подала остаточні результати президентських та парламентських виборів у Болгарії 14 листопада.

 

До парламенту пройшли сім політичних партій та блоків: «Продовжимо зміни» — 25,67%, ГЕРБ — 22,74%, «Рух за права і свободи» — 13,00, Болгарська соціалістична партія — 10,21%, «Є такий народ» — 9,52%, «Демократична Болгарія» — 6,37%, «Відродження» — 4,86%.


Цій «чудовій сімці» і належить сформувати наступну правлячу коаліцію та створити на її підставі постійний уряд. Одразу варто зазначити, що два з семи претендентів на владу є «чорними вівцями».

 

Це передусім попередня правляча партія ГЕРБ га чолі з експрем’єром Бойко Борисовим, яка за сім років перебування при владі скомпрометувала себе корупційними скандалами і була усунута від влади внаслідок масштабних народних протестів 2020 року.

 

Друга «небажана» для прийому в союзники партія — «Є такий народ» на чолі з шоуменом, телеведучим та співаком Славі Трофімовим. Створена 2020 року партія не перебувала у владі, але вже встигла нажити собі репутацію популістської, союзом з якою не варто «бруднитися» тим, хто насправді переймається долею країни.

 

А право формування коаліції та майбутнього уряду отримає переможниця останніх дострокових виборів «Продовжимо зміни». Також «темна конячка», бо була створена лише кілька місяців тому перед третім цьогорічним туром дострокових парламентських виборів.

 

В її достовірності та дієвості болгарських виборців мало переконати те, що молоді співзасновники партії Кирил Петков та Арсен Василєв, які вже встигли попрацювати на посадах міністра економіки та міністра фінансів відповідно. На їхню користь говорить і те, що обоє є випускниками престижного Гарвардського університету (США).

 

Але головним їх козирем є те, що цих двох хлопців з Гарварду підтримує переобраний президент Румен Радєв. Тобто Болгарія має перспективу появи консолідованої правлячої команди однодумців та ідеологічних союзників.

Президент із «вірусом Орбана»

Для Болгарії після останніх виборів вимальовуються якісь оптимістичні перспективи, але... не для України. Напередодні другого туру під час перед­виборчих телевізійних дебатів кандидат на переобрання Румен Радєв фактично заявив про належність анексованого Криму Росії.

 

«Він є російським, як ще може бути?» — відповів Радєв на запитання свого опонента Анастаса Герджикова про півострів. Також він заявив, що санкції щодо Росії через ситуацію в Україні не дають результату.

 

Хоча і визнав при цьому, що анексія українського півострова є порушенням міжнародного права. Натомість Герджиков, висунутий партією ГЕРБ, на передвиборних теледебатах чітко заявив, що Крим — це українська територія, а також виступив за необхідність санкцій проти Росії.


Ми ще пам’ятаємо, що за часів існування так званого соціалістичного табору Болгарію вважали мало не «16-ю республікою СРСР».

 

Після розпаду цього табору правлячі в Болгарії соціал-демократи (наступники комуністів) продовжували «традицію». Лише після приходу до влади партії ГЕРБ і вступу Болгарії до НАТО та Євросоюзу країна почала відходити від іміджу «території, приреченої бути союзником Росії». І ось тепер знову...


На щастя, президент Болгарії має лише репрезентативні повноваження. Але ж варто пам’ятати, що він підтримує майбутній уряд на чолі з iмовірним прем’єр-міністром Кирилом Петковим. І навпаки. Україна опинилася під загрозою отримати в особі керівництва Болгарії наступного «колективного Віктора Орбана» — відданого Кремлю очільника уряду Угорщини.


Наступного дня президент Болгарії пояснив свої слова про Крим.

 

«Драми немає. Питання абсолютно зрозуміле. Анексія Криму — це порушення міжнародного права, але, як я говорив минулого вечора, є реалії в політиці, й на даний момент Крим належить Росії», — заявив він.


Як наслідок, МЗС України викликало посла Болгарії в Україні Костадіна Коджабашева через заяву Радєва. Українська сторона вважає, що слова чинного болгарського президента не сприяють розвитку добросусідських відносин України та Болгарії та різко дисонують з офіційною позицією Софії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

 

У МЗС заявили, що очікують спростування болгарським президентом його заяви. Українські правозахисники звернулися до влади Болгарії із закликом «рішуче засудити» заяву президента Болгарії Румена Радєва.


Натомість у Кремлі заяву Радєва сприйняли з оптимізмом, як iще один крок назустріч стратегічній меті — розколу ЄС. Президента Болгарії Румена Радєва запросили відвідати окупований Росією Крим. Про це повідомляє російське державне агентство «РІА «Новості» з посиланням на голову болгарської громади півострова Івана Абажера.

 

Абажер висловив упевненість, що у випадку, якщо Радєв вирішить відвідати півострів, «його чекає теплий та привітний прийом». За його словами, болгарська громада та «всі кримчани в цілому» будуть раді візиту Радєва, який покладе основу «створення міцних та надійних російсько-болгарських відносин».