«Біла півонія» пізньої осені: пригощає рецептами родина Костиків із Закарпаття

23.11.2021
«Біла півонія» пізньої осені: пригощає рецептами родина Костиків із Закарпаття

Родина Костиків.

Дружня родина Костиків проживає у невеличкому містечку Іршава, що на Закарпатті.

 

Чоловік Мирослав займається підприємницькою діяльністю, донька Антоніна — журналістка, син Андріан — одинадцятикласник, спортсмен.

 

Тож Оксані — мамі та дружині сімейства — є чим пишатися. Та й сама жінка має дві освіти: педагогічну та економічну, свого часу працювала в різних галузях, але наразі має свій невеликий бізнес, про який давно мріяла.


Кожен вечір у Костиків — справжнє свято, бо знають, що мама неодмінно побалує родину чимось смачненьким.

 

Готувати Оксана почала ще в дитинстві: знайшла мамин, уже трохи пошарпаний зошит з рецептами, і поки та була на роботі, дівчинка «мудрувала» якісь ліпеники з тіста.

 

Щось вдавалося, щось ні... Та коли стала студенткою, навчилася готувати все, причому дізналася багато рецептів з різних регіонів України — від дівчат-сусідок по гуртожитку.


Кілька років тому чоловік подарував Оксані сучасну електропіч, тож останнім часом жінка часто пече різну смакоту.

 

«Найбільше люблю випікати сирники та дріжджові вироби, які зав­жди мені вдаються», — каже Оксана Костик.


Успіхам дітей жінка радіє більше, ніж своїм. Антоніна працює у Львові, а Андріан — це гордість та втіха родини. Він — багаторазовий чемпіон України та призер багатьох чемпіонатів Європи й світу з годзю-рю карате.

 

Уся квартира переповнена його нагородами, медалями та кубками. Тож перемоги сина і надихають пані Оксану на створення нових кулінарних витворів.


А на свята вся дружна родина Костиків збирається разом, обговорюють події і, звичайно, дегустують смачні оригінальні страви. Бо мама не любить повторюватися і щоразу дивує рідних новими рецептами.

Сирник: свято буде особливим

Оксана завжди готує з любов’ю та натхненням, а про кулінарію, здається, може говорити безперестанку, бо рецептів знає силу- силенну.

 

«Це мене втішає і заспокоює, — каже майстриня смаколиків, — але я не обмежуюся тим, що вмію, постійно навчаюся різних тонкощів приготування, черпаючи інформацію на «смачних» сайтах у інших господинь».


Та якщо у випічці «думки» домочадців розійшлися: доня любить тільки шоколадні коржі, син — «Наполеон», а чоловіку до смаку припали торти з сушеною меренгою, то на святковий сирник чекає вся родина.

 

Зроблений за власним рецептом кулінарки, він виходить меганіжний і смачний, а головне — великий. Його зазвичай пані Оксана готує до Різдва. Тож уся сім’я зможе вдосталь посмакувати й пригостити двох бабусь та іншу рідню. Ви ж можете взяти продукти на пів порції.


Отже, 250 г холодного маргарину перетріть із борошном у крихту. Його вам знадобиться приблизно 350—400 г. Додайте 2 жовтки, 200 г цукру, 10 г розпушувача, 30 г просіяного какао.

 

Добре вимісіть тісто. Воно має вийти м’яким та трохи липкуватим. Замотайте його в харчову плівку та поставте в морозилку на пів години.


А тим часом готуємо сирну масу. Сиру для смаколика знадобиться чимало — 2 кг 300 г, але повірте, ви не зчуєтеся, як на таці залишаться самі крихти. Сир перебиваємо бледером зі 150 г сметани та склянкою цукру. Якщо ви солодкоїжка — цукру можна взяти більше.

Улюблений сирник.


Далі візьміть 8 яєць, відділіть окремо білки, а жовтки вилийте в сирну суміш. Додайте ваніль, 2 ложки кукурудзяного крохмалю та 2 магазинні пудинги.

 

Це додасть особливого смаку вашій випічці. Однак замінювати цей інгредієнт на якийсь інший господиня не радить, оскільки ви не відчуєте потрібного аромату.

 

Окремо збийте білки до пишної сніжно-білої маси, не забудьте додати ті, що залишилися з тіста, та викладіть до сирної маси. Вимішайте усе ретельно лопаткою. Маса має бути однорідною, повітряною.


Вийміть тісто з морозилки, розкачайте його на пергаменті, викладіть у прямокутну форму для випічки розміром 27 на 37 см, сформувавши навкруги бортики, та вилийте сирну масу.

 

Випікайте годину при температурі 170 градусів до готовності, але пильнуйте за своєю духовкою, щоб не запеклися боки. Не кваптеся готову випічку виймати з печі: вимкніть духовку, відкрийте дверцята та зачекайте пів години, допоки сирник вичахне.


Через 3-4 години полийте розтопленим шоколадом. Повірте, результат вас втішить. Пухкий та повітряний сирник не залишить байдужим нікого.

Горіхами пляцок не зіпсуєш

Багато хто скоса поглядає на бісквітну випічку, мовляв, багато часу витрачається, не хочеться морочитися. Однак за рецептом Оксани Костик все набагато легше, ніж здається на перший погляд. Ніжні шоколадні коржі у поєднанні з меренговим прошарком та повітряним кремом сподобаються усім любителям десертів.


Бісквіт готуємо за звичним методом. Візьміть 5 яєць та відділіть окремо жовтки від білків. Збийте жовтки зі 75—100 г цукру до білої піни, а білки з такою ж кількістю цукру до пишних піків.

 

Влийте у жовткову масу 50 мл води або молока, 50 мл олії, додайте ванільний цукор, чайну ложку розпушувача, 30 г какао, 130 г борошна. Перемішуємо і наостанок викладаємо збиті білки.

 

Знову перемішуємо та виливаємо у заздалегідь підготовлену прямокутну форму розміром 20х30 см. Випікаємо при температурі 170 градусів 50 хв. Але пам’ятайте, що кожна духовка пече по-різному, тому періодично перевіряйте готовність бісквіту шпажкою.


Готовий, охолоджений бісквіт переріжте навпіл.

Горіховий пляцок.

Тепер займіться приготуванням найсмачнішої частини — горіхової меренги. Для цього збийте 5 білків до дуже пишної снігової маси, поступово всипаючи 150 г цукру та додавши дрібку солі. Пам’ятайте про ванілін, який додасть неймовірного аромату випічці.


До стійкої збитої маси додайте повну жменю подріблених на блендері горіхів, приблизно 200 г, 20 г крохмалю та акуратно перемішайте лопаткою, щоб білки не осіли. Рівномірно викладаємо у форму й випікаємо горіховий бісквіт, як звичайний, за температури 170 градусів приблизно 35 хвилин. Зверніть увагу, він не має бути твердим, як той, що сушиться.


А поки меренга випікається, приготуємо крем. Нам знадобиться 600 мл молока. Пів літра виливаємо в сотейник, додаємо 200 г цукру й нагріваємо. В окремий посуд виливаємо решту — 100 г молока, розводимо 1 столову ложку кукурудзяного крохмалю, 1 пудинг та змішуємо із жовтками.

 

Яєчну суміш вводимо тонкою цівкою в молоко, що гріється, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Коли крем добре охолоне, додаємо 300 г масла й до однорідності збиваємо міксером.


А тепер найважливіший момент — збирання смаколика: перерізаний шоколадний бісквіт просочуємо сиропом або солодкою кавою.

 

Крем розділяємо на три частини і зверху наносимо товстий шар та накриваємо меренговим прошарком. Зверху також викрадаємо крем. І врешті-решт, останній корж — шоколадний. Верх добре змастіть кремом та присипте молотими горіхами. Дуже смачно! Нехай вам вдається.

Шифоновий торт «Біла півонія»

Оксана Костик розповідає, що за своє кулінарне життя бісквітів випекла силу-силенну, однак за цим рецептом завжди виходить вдалий та вологий.

 

А все тому, що в цей смаколик господиня вклала всю свою душу й любов, адже придумала й створила солодкий шедевр саме на день народження чоловіка Мирослава, коли так рясно цвіли білі півонії.


Отже, до роботи! Окремо збиваємо 5 жовтків із 100 г цукру, допоки маса не побіліє, та 5 білків із такою ж кількістю цукру до білих стійких піків. З’єднайте яєчні суміші та ретельно перемішайте.

Тоненькою цівкою влийте 120 мл води та 80 мл олії, ще раз збийте міксером. Додайте маленькими порціями сухі складники: 1 столову ложку крохмалю, 1 чайну ложку розпушувача, ванільний цукор та 200 грамів борошна й вимішайте усе лопаткою. Випікайте у прямокутній формі 27х37см 45-50 хв при температурі 170 градусів до готовності.

«Біла півонія».


Та не ховайте далеко рецепт, адже для нашого смаколика необхідно спекти два такі бісквіти.


І поки корж рум’яниться в духовці, займемося сирною масою. Візьміть 1 кг жирного сиру (можна солодку сиркову масу) та 200 г згущеного молока (якщо сир кислий, додайте більше), добре збийте блендером. Окремо збийте 500 г вершків до стійких піків. Вершки краще взяти 33% жирності.

 

У гарячій воді розчиніть 25 г желатину, щоб не було грудок. Сирну масу змішайте з вершками та збийте міксером, поступово вливаючи желатин. І ще раз усе збийте. Маса спочатку буде рідкувата, але потім швидко загусне.


А тепер збираємо торт докупи: візьміть один бісквіт, змастіть його готовою сирною масою, прикрийте зверху другим та поставте у холодильник.


Для верхівки готуємо заварний крем: 5 жовтків перебийте зі 150 г цукру (хто любить солодке — додайте більше), влийте 600 мл молока, всипте 2 столові ложки борошна, 1 столову ложку крохмалю і знову все ретельно перемішайте вінчиком, щоб не було грудок.

 

Додайте ванільний цукор і поставте на слабкий вогонь. Постійно помішуючи, доведіть масу до кипіння. Вона вийде густа. Окремо збивайте 200 г масла і змішайте з охолодженою заварною масою.


Готовий крем наносимо на верх торта, притрушуємо шоколадом і ставимо в холодильник на декілька годин. Результат виходить дуже ніжний та смачний!


Смачного! Нехай і у вас восени квітнуть «Білі півонії».

 

Олена ЧЕРКАСЕЦЬ