Носіння масок знижує захворюваність на коронавірус на 55% — довели вчені

19.11.2021
Носіння масок знижує захворюваність на коронавірус на 55% — довели вчені

Коронний МАСКАрад.

Понад 20 тисяч випадків коронавірусу підтвердили в Україні за останню добу.

 

Госпіталізували майже чотири тисячі пацієнтів. Понад 750 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих на Дніпропетровщині. Лідерами за поширенням ковіду також є Київ, Запорізька, Донецька та Полтавська області. Водночас за останню добу проти covid-19 вакцинували майже 270 тисяч українців.

 

Загалом, від початку вакцинальної кампанії щеплено понад 21 мільйон людей, з них повністю імунізовані та отримали дві дози майже 9 мільйонів.

 

У МОЗ підкреслили, що 90 відсотків госпіталізованих із сovid-19 — невакциновані й не мали жодної дози антиковідної вакцини.


Тим часом у Миколаєві відкриють окремі пункти ковід-вакцинації дітей. Про це повідомили в міськраді. Пункти щеплення планують облаштувати на базі поліклінічних відділень міської дитячої лікарні номер два.

 

Відповідні документи вже подали до Міністерства охорони здоров’я. Зазначимо, наразi щеплення від коронавірусу в Миколаєві вже отримали понад 600 підлітків від 12 до 18 років. Їх вакцинують лише препаратом від Файзер.


Натомість в Одесі лікарі Обласного клінічного центру скаржаться, що не отримують доплати за роботу з хворими на коронавірус.

 

За словами медиків, обіцяні урядом 300 відсотків доплат їм не виплачують з вересня. В Одеській облдержадміністрації вважають у цій ситуації винним керівництво медичного закладу.

 

Вони подавали неправильну інформацію про роботу медиків і доплати в Національну службу здоров’я. А відтак гроші не надходили на рахунки лікарні. Затримки, за словами лікарів, тривають з початку літа.

 

Але тоді був спад захворюваності, а вони не отримували навіть половину обіцяних сум. Нині одеські лікарні переповнені пацієнтами. У Міністерстві охорони здоров’я пообіцяли перевірити медичний заклад.


А ось у Дніпрі лікарі попереджають про ускладнення від коронавірусу. Кажуть, він вражає майже всі системи організму. Медики лікарні Мечникова зазначають, що 80% пацієнтів, які перехворіли на ковід у важкій формі, мають проблеми з нирками.

 

Частина їх змушена звертатись у відділення діалізу. Причиною тяжкого перебігу найчастіше стає пізнє звернення до лікарів та відсутність вакцинації.

 

Одиниці з хворих, які потрапили до стаціонару, мають документи про щеплення. Серед тих, хто перебуває в реанімації, вакцинованих немає, вкотре наголошують медики.