Кілька клубів на противагу Федерації хокею створили Суперлігу: головне про конфлікт

19.11.2021
Кілька клубів на противагу Федерації хокею створили Суперлігу: головне про конфлікт

«Донбас» не зважає на рішення ФХУ й продовжує використовувати відсторонених гравців. (Фото з сайту uhl.ua.)

У вітчизняному хокеї знову неспокійно. Конфлікт між федерацією та клубами УХЛ, котрий перед стартом сезону вдалося, було, загасити, розгорівся з новою силою.


Формальним приводом для нового протистояння став расистський скандал, який виник між гравцем «Кременчука» Андрієм Денискіним та вже колишнім темношкірим захисником «Донбасу» Джаленом Смереком.


Після того як дисциплінарний комітет ФХУ наклав на представника кременчуцького клубу доволі скромні штрафні санкції, генеральний мене­джер УХЛ Євген Количев розкритикував м’якість винесеного вердикту й одразу наразився на гнів очільника федерації Георгія Зубка, котрий прийняв рішення звільнити свого критика із займаної посади.


Звісно, з такою позицією в УХЛ не погодилися і для початку звернулися до суду з проханням дати оцінку законності прийому ФХУ в склад засновників УХЛ. Власне, саме завдяки входженню до керівництва ліги пан Зубко отримав можливість впливати на її кадрову політику.

 

При цьому почесний президент ХК «Донбас» Борис Колеснiков (як представник одного з клубів-засновників УХЛ) наголошує: «Керівництво нашого та інших клубів не вважає ФХУ якоюсь законною організацією. Ми не будемо взаємодіяти з приватними особами. Допоки ж суд розглядає наш позов, узагалі не дуже раціонально порушувати питання порядку денного».


А яскравим проявом небажання взаємодіяти з федерацією став демарш цілої групи вітчизняних хокеїстів з табору національної збірної напередодні її товариських поєдинків з командами Угорщини та Італії.


Відповідь федерації не забарилася: «Хокеїсти «Донбасу» Пилип Пангелов-Юлдашев, Віталій Андрейків, Віктор Захаров, Олександр Пересунько, Микита Буценко та Ілля Коренчук, а також представник «Краматорська» Павло Таран не мають права виходити на лід у будь-яких офіційних змаганнях до тих пір, поки розглядатимуться відкриті ФХУ провадження щодо зриву підготовки національних збірних до чемпіонатів світу-2022 у дивізіоні 1В».


Щоправда, і «Донбас», і «Краматорськ» рішення ФХУ проігнорували, провівши з відстороненими гравцями свої календарні матчі чемпіонату України. Організація Георгія Зубка з відповіддю не забарилася, повідомивши, що за порушення припису команди отримають технічні поразки.


Утім, здається, учасники конфлікту взагалі вже не чують одне одного. За словами Колеснiкова, Георгій Зубко почав ворогувати з усіма, хто виступає проти його дій.

 

А відповіддю незгодних з політикою ФХУ клубів стало створення в Україні хокейної Суперліги. За неофіційною інформацією, її засновниками виступили «Білий барс», «Донбас», «Краматорськ», «Маріуполь», харківське «Динамо» та «Молода Гвардія» з Дружківки.


Паралельно з цим вони продовжують наголошувати на необхідності повної реорганізації федерації. На сторону ображених став і президент федерації баскетболу України Михайло Бродський: «На жаль, ФХУ вибудувана як приватна структура. Хлопці обрали собі президента — й роблять свої справи. Але так не має бути. На це повинні звернути увагу Міжнародна федерація хокею, Міністерство спорту України. Потрібно, щоб уся хокейна спільнота об’єдналася легітимно».

 

А що з цього вийде, покаже час.