Дуже хочеться в Катар: Олександр Петраков став повноцінним керманичем збірної України

19.11.2021
Дуже хочеться в Катар: Олександр Петраков став повноцінним керманичем збірної України

Показавши характер i виконавши тренерські установки, збірна України перемогла в гостях непоступливу Боснію та Герцеговину. (Фото з сайту УАФ.)

Національна футбольна збірна України продовжує свій похід за путівкою на чемпіонат світу 2022 року.

 

Завдяки перемозі над командою Боснії та Герцеговини, а також допомозі збірної Франції, котра пригальмувала на фініші фінів, колектив Олександра Петракова посів у своїй групі другу позицію й пробився до «плей-оф» кваліфікації катарського «мундіалю».


На радощах від отриманого результату виконком УАФ миттєво позбавив наставника «синьо-жовтих» статусу «в. о.» й призначив Петракова головним тренером збірної України на строк до 30 грудня 2022 року (тобто до завершення чемпіонату світу в Катарі) з можливістю пролонгації контракту за згодою сторін до 30 липня 2024 року (до кінця фінальної частини Євро-2024).


Як зазначив очільник УАФ Андрій Павелко, Олександр Петраков прийняв українську національну збірну в непростий час — уже після початку відбору на ЧС-2022 прийшовши на зміну Андрію Шевченку, під орудою котрого наші збірники здобули три нічиї в трьох перших матчах кваліфікації.


Однак, незважаючи на серйозний психологічний тиск та відсутність досвіду роботи з дорослими командами, Петраков показав, що може досягати результату.


«Абсолютно переконаний, що Олександр Васильович своєю роботою та результатами повністю заслужив зміну формального статусу на чолі збірної», — відзначив Павелко.


Груповий етап відбору на ЧС-2022 українська команда завершила на мажорній ноті. Аби посісти прохідне друге місце, «синьо-жовтим» вистачило й двох перемог (ще було шість нічиїх).


Тепер на українську команду чекає «плей-оф», який складатиметься з двох етапів. Під час жеребкування, яке відбудеться 26 листопада, визначаться потенційні суперники «синьо-жовтих».

 

Збірна України матиме статус несіяної, тож у першому раунді її суперником буде хтось із наступного переліку — Португалія, Шотландія, Італія, Швеція, Уельс.

 

Зазначимо, що до когорти сіяних також потрапила й збірна Росії, проте, за регламентом УЄФА та ФІФА, можливості провести стикові матчі з Україною в неї не буде.


«Ми нікого не боїмося. Будемо грати на перемогу, бо хочемо пробитися на чемпіонат світу. Хто б нам не дістався, думаю, ми переграємо цього суперника й поїдемо до Катару», — заявив очільник української збірної.


Ну а Олександр Петраков довів, що може досягати потрібного результату, незважаючи на складні обставини.


Виїзний поєдинок заключного туру групового раунду — проти Боснії та Герцеговини — став вельми непростим для його команди іспитом.

 

«Трохи нервували, щось не вдавалося. Але я задоволений грою хлопців, характером, який вони показали. Такі поєдинки дуже тяжко грати. Це була гра на результат, і ми його досягли», — зазначив Петраков.

ТАБЛО


Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. 8-й тур. Боснія та Герцеговина — Україна — 0:2, Фінляндія — Франція — 0:2.
Підсумкове становище: Франція — 18. Україна — 12, Фінляндія — 11, Боснія та Герцеговина — 7, Казахстан — 3.