Пальчики, гармошка та інші страви з м’яса: рецепти страв, які перетворять звичайну вечерю на святкову

16.11.2021
Пальчики, гармошка та інші страви з м’яса: рецепти страв, які перетворять звичайну вечерю на святкову

Відбивні з ананасом.

Що може бути кращим, ніж шматок соковитого м’ясця, замаринованого у спеціях та запеченого в духовці чи приготованого на грилі? Хіба що два такі ароматні шматки.

 

Тож господині й вишукують різноманітні рецепти, аби потішити небанальною стравою свою родину.

 

Та й треба встигнути добряче наїстися стегенець, тефтель, котлет, фрикадельок чи голубців, бо ж піст не за горами.

М’ясна гармошка

Ця страва сподобається навіть найвибагливішим м’ясоїдам. М’ясна гармошка зі свинини — це дуже смачна й соковита страва, яку можна подати з будь-яким гарніром. Це смачне м’ясо стане прикрасою святкового столу або вечері вихідного дня.


Для страви м’ясо слід узяти першосортне  — карбонат або корейку. А сир можна використовувати будь-якого сорту.


Отже, візьміть кілограмовий шмат м’яса, ретельно промийте, просушіть серветками та наріжте на смужки у два сантиметри завтовшки, причому не до кінця, а так, щоб шматок залишався цілим.

Гармошка з м’яса.


Тепер готуємо соус: для цього змішуємо в піалі 20 грамів гірчиці, 2 зубки вичавленого часнику, 20 грамів соєвого соусу та стільки ж соку лимона, добре перемішуємо суміш і натираємо м’ясо отриманим маринадом.

 

Не пропускаємо місця між розділеними «скибками». Сіль використовуйте за смаком, але обов’язково врахуйте, що у соєвому соусі її досить багато.


Тепер візьміть сир, кілька помідорів та наріжте їх на тоненькі пластини. Свинину викладіть на застелене фольгою деко та вставте між м’ясними скибочками по шматочку помідора і сиру, формуючи виріб у вигляді гармошки.


Тепер загорніть продукт у фольгу та поставте її на 2 години в розігріту до 1800 С  піч. За 30 хвилин до закінчення процесу відкриваємо фольгу, щоб наш кулінарний «музичний інструмент» отримав апетитне золотисте забарвлення.

М’ясо по-французьки

Ця досить популярна страва періодично з’являється на столі кожної господині. За класичним рецептом використовують телятину або яловичину, проте ми пропонуємо використати свинину, тоді м’ясо вийде соковитим, ароматним та привабливим. Отже, гайда до роботи.


Пів кілограма балика нарізаємо сантиметровими скибочками завтовшки. Приблизно отримаємо 6 порцій. 2-3 цибулини шаткуємо кільцями.

 

Якщо використаєте більше, ваша м’ясна страва стане ще соковитішою. Викладаємо нарізані кільця в посудину з товстим дном, а зверху рівномірним шаром — пласти балика. Солимо-перчимо за смаком.


Далі ріжемо на тонкі кружечки два томати та викладаємо поверх м’яса, приправляючи  їх густою сіткою майонезу. Зверху щедро посипаємо дрібною стружкою сиру і ставимо на 40 хвилин в духову шафу. Коли розплавлений сир підрум’яниться, стане схожим на залиті сонцем снігові вершини гір, виймаємо наш кулінарний шедевр з печі.


Оскільки м’ясо по-французьки приготовлене  без єдиної краплі олії, його можна сміливо зарахувати до дієтичних страв, що корисні і дорослим, і малятам.

Соковиті реберця

Можете уявити, яке неземне блаженство відчують під час трапези ваші чоловіки, які люблять свинину. Тож рецепт запечених свинячих реберець повинна знати кожна турботлива і любляча господиня.

 

І який же чоловік відмовиться від апетитного шматочка м’яса в соусі чи медово-гірчичній заливці з зарум’яненою картопелькою…


Рецептів приготування реберець  — безліч. Та за цим вони виходять надзвичайно м’які та смачні.


Для приготування цієї  страви візьміть кілограм свинячих ребер, промийте і просушіть паперовими рушниками. Важливий етап у приготуванні свинячих реберець — маринування, від нього залежить результат, смак страви.

Реберця.


Разом з приємною солодкуватістю цей маринад  додасть вашому м’ясу ніжної специфічної кислинки. Змішуємо 2 столові ложки томатної пасти з 3 столовими ложками соєвого соусу, ложкою меду і спеціями — коріандром, перцем, кунжутом та пропущеним через прес часником.

 

Вичавлюємо столову ложку лимонного соку, додаємо сіль за смаком, перемішуємо соус до повної однорідності та заливаємо ним реберця, щоб м’ясо повністю покрилося масою. Накриваємо ємність і залишаємо маринуватися на 1-2 години.


А тим часом відварюємо 5-6 картоплин у мундирах. Кілька цибулин нарізаємо тонкими півкільцями й обсмажуємо на вершковому маслі. Зварену картоплю ріжемо на кубики й обсмажуємо разом з цибулею.

 

Форму застеляємо пергаментом і викладаємо реберця, зверху поливаємо залишками соусу. Накриваємо пергаментом і запікаємо при 200 градусах близько 20—30 хвилин.


Допоки реберця смажитимуться, приготуйте салат зі свіжих або маринованих овочів. Така розкішна вечеря не залишить нікого байдужим, а аромат стоятиме по всій кухні.

М’ясні пальчики з грибами

Немає, мабуть, такої людини, якій до смаку не припали б відбивні. Утім для вишуканих господинь це так банально. А якщо ці шматочки м’яса постукати молоточком, зробити начинку та загорнути в трубочку, вийде чудова оригінальна закуска, зовні схожа на пальці рук. Пальчики готуються просто  і мають насичений смак, а подавати можна з гарніром або як самостійну страву.

Пальчики з грибами.


Півкілограмовий шмат свинячої вирізки наріжте на тоненькі шматочки товщиною 1 см. Відбийте їх з обох бонів, поперчіть та  посоліть за смаком. Нашинкуйте 200 грамів печериць пластинами, додайте дрібно посічену цибулину та обсмажте на сковороді до готовності.

 

Змішайте 2 столові ложки майонезу з такою ж кількістю сметани та змастіть цією сумішшю кожну відбивну з одного боку. Викладіть на край м’ясного шматочка грибну начинку й акуратно загорніть у рулетики, щоб зберігалася форма пальчиків, та заколіть їх зубочисткою. Обсмажте їх на сковороді до рум’яності, потім перекладіть в чавунчик.


Цибулю дрібненько поріжте й посмажте на олії до золотистого кольору та викладіть до пальчиків. Додайте трішки води. Не забудьте про лавровий лист та перець. Тушкуйте на повільному вогні до готовності рулетиків 30 хвилин.


Але цю страву можна і випікати в духовці приблизно пів години або смажити на сковороді по 15 хвилин з кожного боку. І — смачного!

Фрикадельки з картоплею

Якщо у вас обмаль часу, а ваші домочадці вже стукають по столу виделками, ця страва точно «стане вам у пригоді».


Ніжні і дуже соковиті фрикадельки виходять такими ж смачними й ароматними, не гірші, ніж у незабутньої Фрекен Бок, а готуються дуже просто і легко.


Візьміть 500 грамів фаршу, вбийте 2 яйця, змішайте його з дрібно нарізаною зеленню, зеленою цибулею, тертою цибулею, часником. Додайте 2 столові ложки борошна, 2 столові ложки олії, сіль, перець та різні спеції — за смаком. Добре вимішайте масу.

Фрикадельки з картоплею.


Тепер формуємо фрикадельки. Візьміть фарш та зліпіть із нього кульку розміром як невеликий мандарин. У середині кожної робимо заглиблення столовою ложкою і вкладаємо картопляні кульки на деко, змащене олією.

 

Для цього заздалегідь приготуйте картопляне пюре з тертим сиром, шматочком вершкового масла, кропом та іншими добавками. Розведіть томатну пасту з водою та ароматними травами, сіллю та полийте  фрикадельки соусом, а зверху гарненько посипте тертим сиром.


Запікайте при 180 градусах близько 10—15 хвилин, залежно від вашої духовки. Запевняю, що ця страва вам точно сподобається і її можна подавати з будь-яким гарніром.

Свинина з ананасами

Ця страва дуже гарно пасує до святкового столу, бо виглядає красиво та оригінально. Стосовно приготування — важливо її не пересушити в духовці, щоб м’ясо не зробилося твердим. А перед випіканням свинину краще помаринувати подовше.


800 грамів свинячої вирізки поріжте шматочками товщиною близько 1 см, відбийте та змажте кожен тонким шаром гірчиці, посоліть і поперчіть за смаком. Залиште м’ясо маринуватися на 1-2 години в холодильнику.

 

Після цього викладіть свинину у форму, застелену папером для випікання, та змажте м’ясо майонезом. Майонезу не шкодуйте, тоді свинина вийде ніжніша й соковитіша.

 

На кожен шматок покладіть по кільцю ананаса, присипте тертим сиром і встроміть по оливці, закриваючи дірку ананаса. І в духовку. Випікайте при температурі 200 градусів 30—40 хвилин.


Приготувавши за нашими рецептами, ви переконаєтеся, що домашні страви — найсмачніші. А якщо ви будете готувати їх з любов’ю та гарним настроєм, тоді навіть звичайні інгредієнти — кільця цибулі, томати чи гриби — перетворяться на шедевр. Головне — вміння подати. 

 

Смачного!