Свято забитого гола: «Динамо» та «Шахтар» зазнали мінімальних поразок від іспанських грандів у Лізі чемпіонів

05.11.2021
Свято забитого гола: «Динамо» та «Шахтар» зазнали мінімальних поразок від іспанських грандів у Лізі чемпіонів

Динамівці й далі не можуть відзначитися на груповій стадії поточної Ліги чемпіонів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Відтоді, як УЄФА підвищила кваліфікаційні вимоги до учасників Ліги чемпіонів, рівень суперництва на груповому етапі турніру значно зріс.

 

Тепер представники скромних європейських чемпіонатів мають складнощі не тільки з потраплянням до групового етапу. Серйозна проблема — здобуття залікових очок.

 

І неважливо, що до основного раунду вдалося потрапити напряму, без усіляких відборів.


Київське «Динамо» як чинний чемпіон України у своєму квартеті перебуває в статусі четвертого сіяного й у компанії «Барселони», «Баварії» та «Бенфіки» почувається вельми некомфортно.

 

Після чотирьох турів в активі динамівців так і залишається один пункт, здобутий у стартовій грі проти «Бенфіки».

 

Наставник «біло-синіх» Мірча Луческу так коментує ситуацію: «Ми потрапили до дуже складної групи. Усі три суперники сильніші за нас. Команда працює і росте, але наразі не дотягує до їхнього рівня».


У повторному матчі з «Барселоною» київські футболісти виглядали значно краще, ніж на «Камп Ноу», і навіть отримали компліменти від уболівальників та експертів.

 

Однак навіть в умовах більш привабливої гри досягти позитивного результату не вдалося. І дарма, що напередодні візиту до Києва «Барса» залишилася без головного тренера.

 

За незадовільні результати в національному чемпіонаті керівництво каталонського клубу достроково розірвало контракт з нідерландцем Рональдом Куманом.


До столиці України «гранатово-синіх» привіз очільник каталонського «дублю» Серхі Бархуан, якого тимчасово призначили виконуючим обов’язки головного тренера першої команди.


Яскравою та видовищною від того гра «Барси» одразу не стала, утім і одного гола на НСК «Олімпійський» їй вистачило для другої перемоги над київським колективом.


«Ми добре зіграли з «Барселоною», на рівні з цією великою командою, і  як мінімум заслуговували на нічию», — заявив Луческу.

 

Проте в активі «Динамо», як і раніше, лише один бал і колектив румунського наставника посідає останнє місце в своїй групі, серйозно ризикуючи взагалі залишитися без єврокубкової весни.


У наступному турі динамівці прийматимуть у Києві «Баварію», котра вже оформила вихід до «плей-оф». Мірча Луческу обіцяє гідно зіграти з лідером квартету, хоча переможного результату й не обіцяє.


Водночас очільник іншого українського повпреда в Суперлізі — італійський наставник «Шахтаря» Роберто Де Дзербі — розраховує на те, що його команда в заключних двох турах візьме шість очок і вийде з групи, бодай у Лігу Європи.


При цьому другий поєдинок з «Реалом» залікових очок «гірникам» знову не приніс, хоча після домашнього розгрому (0:5) «помаранчево-чорні» зробили правильні висновки і були близькими до того, аби в Мадриді відсвяткувати нічию.

 

Утім «дубль» нев’янучого Каріма Бенземи забезпечив перемогу «вершковим», а «Шахтарю» залишалося хіба що потішитися першому забитому українськими командами голу в нинішній Лізі чемпіонів.

 

Чергова невдача змусила італійця Де Дзербі визнати, що для успішного виступу на євроарені його команді потрібні три принципові речі: «Виграти в нинішньому сезоні чемпіонат України, забезпечити прогрес молодим виконавцям клубу, а також підсилити проблемні позиції».

 

А поки «гірники» готуються до повторних побачень з «Інтером» та «Шерифом», яких вони все ще мають можливість обійти в турнірній таблиці.

ТАБЛО
    

Ліга чемпіонів. 4-й тур.


Група D. «Реал» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 2:1, «Шериф» (Молдова) — «Інтер» (Італія) — 1:3.
    

Турнірне становище: «Реал» — 9, «Інтер» — 7, «Шериф» — 6, «Шахтар» — 1.
  

Група Е. «Динамо» (Україна) — «Барселона» (Іспанія) — 0:1, «Баварія» (Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 5:2.
    

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Барселона» — 6, «Бенфіка» — 4, «Динамо» — 1.