Без паніки: звідки береться та як приборкати псоріаз

02.11.2021
Без паніки: звідки береться та як приборкати псоріаз

При будь-яких підозрілих висипах і плямах на шкірі звертайтеся до фахівця! (Фото з сайту adeliz.com.ua.)

Стреси, ожиріння, інфекції

Ці червоні плями на шкірі так докучають… Звідки вони взялися? Чому саме зараз? Не досить того, що ця прикрість завдає дискомфорту, так ще й зустрічні незнайомці поглядають пильно, ніби ти їм щось завинив. Звідки те лихо взялося?

 

І тільки лікар після детального огляду й аналізу може сказати: це псоріаз. Однак руки опускати не варто. Так, хвороба складна, однак із нею можна «домовитися».


Псоріаз — хронічне неінфекційне ураження шкіри. І починається він із характерного висипання на шкірі — однієї або кількох невеликих червоних плям.

 

Шкіра на них лущиться, стає дуже сухою. Новоутворення (лікарі називають їх псоріатичними бляшками) злегка піднімаються над поверхнею шкіри. І саме вони є осередками хронічного запалення. Плями можуть бути не тільки червоними, а й набувати рожевого, білого, сріблястого кольору.

 

Уражена шкіра потовщується, лущиться. Висип може і не викликати неприємних відчуттів, а може свербіти, тріскатися і кровити. Але якщо плями починають мокріти, це свідчить про стрімкий, агресивний перебіг захворювання. Висипи псоріазу з’являються на будь-яких ділянках тіла.

 

Та найчастіше хвороба «обирає» лікті, коліна, волосисту частину голови.


Спровокувати недугу, за словами лікаря-дерматолога Олександра Літуса, може тривале нервове напруження, а також — стреси, травми шкіри, алергія, реакція на медикаменти, інфекційні та вірусні захворювання, надмірна вага, ожиріння.

 

Розвитку захворювання сприяють і шкідливі звички: зловживання алкоголем, куріння. Та основний фактор виникнення недуги — спадковий, наголошує лікар.

Недуга — не заразна, однак хворих дискримінують…

Лікування захворювання необхідно розпочинати негайно, інакше й ускладнень та рецидивів не уникнути. При неадекватній та несвоєчасній терапії, наголошують медики, хвороба може зробити з людини інваліда: спровокувати псоріатичну артропатію (важке ураження суглобів).

 

Псоріаз також підвищує ризик серцево-судинних захворювань: 70 відсотків хворих ризикують отримати інфаркт. Недуга може призвести до серйозних порушень ендокринної системи.


Якщо завважили на шкірі підозрілі плями — йдіть на прийом до лікаря-дерматолога. Фахівець назначить дослідження зіскрібка шкіри, обов’язково перевірить стан усього організму.


«На жаль, значна частина українців, хворих на псоріаз, нічого не знає про те, де отримати професійну консультацію та високоякісну спеціалізовану медичну допомогу — із застосуванням апаратних, медикаментозних методів лікування, бальнеотерапії, психотерапії, — зауважує фахівець. — Варто остерігатися послуг та ліків сумнівної якості, що призводять до тяжких наслідків захворювання та інвалідності».


Медики наголошують: псоріаз може з’являтися в будь-якому віці. І новонароджені, і малеча, і люди літнього віку можуть зіткнутися з такою проблемою.

 

Однак важливо знати: недуга не передається від людини до людини. За всю історію не зафіксували жодного факту, коли б хворі заразили інших.

 

Та попри це багато пацієнтів розповідають про випадки неприхованої дискримінації, коли їх просили залишити басейн, перукарню, спортзал та інші місця загального користування. Тому обізнаність щодо недуги необхідна кожному.

Головний засіб — спокій

«Боротися з псоріазом треба у національному масштабі, — зауважує Олександр Літус. — Тому лікарі постійно потребують методичних вказівок з діагностування та лікування псоріазу, пацієнтам не завадило б мати книгу з порадами та рекомендаціями щодо контролю захворювання і догляду за собою. Такі книги й інформаційні матеріали поширюємо в усіх регіонах під час щорічних Днів псоріазу, сподіваємося, це допоможе зацікавленим отримати глибше розуміння проблеми».


Хоча псоріаз — діагноз «на все життя», з недугою можна повноцінно жити, переконаний Олександр Літус. Пацієнт здатен контролювати захворювання з допомогою лікування.

 

Воно поділяється на загальне й місцеве. Системну терапію здійснюють із допомогою таблеток, ін’єкцій, крапельниць, препаратів для зміцнення імунітету. Зовнішню терапію (з використанням крему, мазі, гелю) застосовують при легкій і помірній формі недуги. Помічною є і фітотерапія, і лікування з допомогою ультрафіолетових променів. Усі методи ефективні, головне — не зволікати з візитом до фахівця.


Однак чи не найважливіший чинник у терапії псоріазу — внутрішня готовність людини до лікування. Так, псоріаз — серйозна проблема зі здоров’ям, яка впливає на життєдіяльність, але ставитися до неї потрібно не як до діагнозу, а як до способу життя. Не панікувати, адже спокій — головна зброя проти недуги.

 

Що важче в психологічному плані людина сприймає свій діагноз, тим агресивніше прогресує хвороба. Лікарі радять сприймати псоріаз просто як шкірне захворювання. Воно жодним чином не по­значається на особистості людини. Відкиньте зайву ніяковість, вам немає чого соромитися!

 

Лікарі запевняють — регулярно доглядаючи за шкірою, дбаючи про здоров’я, можете жити повноцінним життям: навчатися, подорожувати, закохуватися й одружуватися, народжувати дітей, будувати кар’єру. Псоріаз — не вирок. Не впадайте у відчай: все буде добре!

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!


Майже чотири відсотки населення світу хворіє на псоріаз. Майже два мільйони українців мають цю недугу, значна частина недужих — діти.

 

Однак медики наголошують: попри те, що повністю позбутися проблеми неможливо, хворий на псоріаз може вести повноцінне життя, якщо навчиться тримати хворобу «під контролем» і дотримуватиметься рекомендацій лікаря. Найголовніше — не намагатися «приховати» недугу, а звертатися за підтримкою до медичних фахівців.