Ходить огірок по городу... Як ласувати хрусткими овочами з власної землі до заморозків

02.11.2021
Ходить огірок по городу... Як ласувати хрусткими овочами з власної землі до заморозків

В руках у Мілани сорт Лимон.

Для моєї родини огірок — один з основних овочів, який ми споживаємо майже щодня.

 

З весни і до пізньої осені на нашому столі завжди є свіженькі огірочки з грядки.

 

За роки вирощування я підібрав сорти з різним терміном дозрівання.

 

Саджаю їх у декілька етапів, і тому ми до осінніх заморозків смакуємо власними огірочками.

 

Полюбляємо їх у свіжому вигляді та в різноманітних салатах. А от моя донька Мілана обожнює огірочки просто так, без основної страви.

 

Взяла і хрумтить смачненьким соковитим огірочком. Консервуємо огірків також багато, щоб і взимку було чим смакувати.

 

А для донечки саджаю на підвіконня декілька кущиків кімнатних огірочків. Великого врожаю з вікна не отримуємо, але все ж таки зимою майже кожного дня маємо 1-2 соковиті огірки.


У минулому році ми вирощували близько 40 сортів огірків, у тому числі й екзотичні.


Кращою новинкою минулого сезону був сорт із незвичайним забарвленням Біла Анаконда. Цей сорт ми отримали зі  США. Кущі міцні, можна як на землі вирощувати, так і пускати на шпальту. Плоди довгі — до 25-35 см, біло-молочного кольору з тонкою шкіркою.

 

За смаком вони набагато солодші за звичайні огірки і ніколи не гірчать. Цей сорт став родзинкою в салатах та на бутербродах. Дуже смачні консервовані, ми їх ріжемо шматочками, щоб помістилися в банку. Сорт стійкий до перепадів температури та хвороб, плодоносить до середини осені.


Іще одна новинка — кущовий сорт Лимон — здивував жовтими круглими плодами з носиком, що схожі на лимони. Огірки цього сорту не лише гарні, а й смачні. Плодоносив Лимон до вересня і за цей час не був уражений жодними хворобами. Це значить, що він гарно прижився на нашій землі і його можна вирощувати в усіх кліматичних зонах країни.


Середньостиглий сорт китайської селекції Китайські Палички відзначився дуже красивими темно-зеленого кольору плодами завдовжки 25-30 см і діаметром 2-3 см. Вони солодкі, з тоненькою шкіркою та сильним ароматом.


Ідеальні для консервування плоди сорту Бочковий Засіл дозріли одними з перших. Ці маленькі зеленці завдовжки всього 3-5 см дуже красиво виглядають у банці. Бочковий Засіл практично не уражується хворобами і добре витримує знижену температуру — кущі вистояли при 0 градусів. Такі характеристики зробили цей сорт дуже популярним серед дачників.        


Плоди середньостиглого сорту Тайський Довгий Язик досягли 40-сантиметрової довжини. Вони дуже красиві — з яскраво вираженими ребрами, темно-зелені, солодкі й соковиті. Для консервування моя мама нарізала плоди на шматочки.     


Із довгоплідних непогано себе зарекомендували такі цікаві сорти, як Шань Дунь №8, Чиньянь №4, Жуандикфлейт та ін.   


Дуже сподобався салатний сорт Суперазія, насіння якого я придбав в овочівника-любителя з Казахстану. Правда, не певен, що це його правильна назва, оскільки той купив на ринку в китайця.

 

Світло-зеленого кольору плоди цього сорту, які довго не перезрівають, важили до 4 кг. Я не міг повірити, що бувають такі огірки. Та ще більше мене здивувало те, що цей гігант виявився смачним. Єдина вада — такі огірки не підходять для консервування цілими, їх треба тільки нарізати.

 

Бувають і огіркові
альбіноси — сорт Біла Анаконда.


Сорт Хіманджі, виведений у 1992 раці інститутом сільського господарства Індії, вирізняється кремовими, невеликими (до 12 см) і солодкими плодами. Зірвані, вони зберігалися довше за всіх, тому придатні для продажу. До речі, цей сорт чудово росте не лише у відкритому ґрунті, а й у теплиці.


Уже багато років вирощуємо сорт Малюк, який за цей час ні разу не підвів і завжди тішить дружним зав’язуванням плодів.


Екзотичний огірок Китайський Жовтий з невеликими (6-8 см), смачними, без гіркоти плодами жовтого кольору, як і всі новинки, не хворів і був урожайним.


Справжнім відкриттям став для нас новий сорт зі США Яйця Дракона. Він плодоносив до вересня, не хворів, до того ж добре витримав спеку. Плоди яйцеподібної форми, білого кольору, вагою близько 300 г, дуже смачні у свіжому і консервованому вигляді.


Кілька років тішать нас стабільним урожаєм і сорти Степовий, Фенікс Плюс, Білий Ангел, Йоккао, Талісман, Бірюза, Пуна Кіра тощо.


Попри те, що огірок — теплолюбна культура, його можна мати на столі цілий рік, вирощуючи у відкритому ґрунті, в парнику, весняній теплиці, заскленій зимовій теплиці і навіть на підвіконні. На грядці ми вирощуємо огірки, висіваючи насіння безпосередньо в грунт. Для них відводимо гарно освітлену ділянку.

 

Насіння висіваємо наприкінці квітня, коли ґрунт прогріється до температури 18-25 оС. Паростки зазвичай з’являються на 9-й день. Щоб вони гарно плодоносили, не забуваємо регулярно поливати.

 

При обмеженому поливі ріст рослини призупиняється. Додаткових підживлень не проводимо. Плоди збираємо кожні 2-3 дні, позаяк нерегулярне збирання зменшує врожай і погіршує товарні якості.


Для збереження сортової чистоти ми використовуємо ручне запилення. Звісно, в більшості городників немає можливості провести всі ці процедури. Тому щороку потрібно купувати сортове насіння, і тоді будете з урожаєм. Вирощуйте і ви унікальні сорти огірків, а насінням я готовий поділитися.

 

Пишіть та не забувайте вкладати підписаний конверт для відповіді. Моя адреса: вул. Тюркіна, 41, с. Мишурин Ріг, Кам’янський район, Дніпропетровська область, 51610, Духову Руслану. Мій вебсайт: www.doohoff.com.