Пора для переобліку: в оновленому рейтингу WTA Еліна Світоліна вилетить із «топ-10»

29.10.2021
Пора для переобліку: в оновленому рейтингу WTA  Еліна Світоліна вилетить із «топ-10»

Еліна Світоліна не кваліфікувалася на Підсумковий турнір року й тепер опуститься одразу на вісім позицій у рейтингу WTA. (Фото з сайту sport.ua.)

Прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна нині переживає непростий період у своїй кар’єрі.

 

Наступного тижня, коли оприлюднять оновлений рейтинг WTA, вона вперше за чотири з половиною роки вилетить із «топ-десятки» найсильніших тенісисток планети.

 

Усе через те, що українка не кваліфікувалася на Підсумковий турнір і не зможе захистити очки, здобуті за участь у попередньому фіналі.


Насправді справи в Еліни не клеяться вже давно, однак завдяки замороженому через пандемію коронавірусу рейтингу падіння в табелі про ранги їй вдалося трохи затримати.

 

Здобуття олімпійської «бронзи» в Токіо не надто сильно збадьорило тенісистку, хоча перемога на турнірі в Чикаго дещо прикрасила позбавлений трофеїв 2021 рік.


Тепер Світоліна спробує переосмислити пройдений за минулі роки шлях, на якому їй так і не вдалося підкорити омріяну вершину — один із турнірів «Великого шолома».

 

Півфінали Уїмблдону-2019 та Ю-Ес оупен-2019 досі так і залишаються найкращими здобутками української прими на найбільш престижних турнірах для тенісного бомонду.


Щойно стало відомо про виліт із «топ-10» WTA Еліна одразу оголосила про завершення своєї кількарічної спрівпраці з британським наставником Ендрю Беттлзом.


Роботу з цим молодим спеціалістом, розпочату в 2019 році, важко назвати аж занадто успішною для української тенісистки. Поодинокі спалахи переможної активності — зовсім не те, що звикли бачити у виконанні Світоліної її шанувальники.


«Я хотіла зіграти краще. У мене були шанси виграти партію, але я не змогла діяти так, як хотіла. Потрібно було боротися за кожне очко», — коментар, який Еліна дала після важкої перемоги в 1/16 фіналу представницького турніру в Індіан-Уеллсі над 31-річною румункою Сораною Кирстею, лише підтвердив, що теніс у її виконанні втратив свою легкість та невимушеність.


Як і переважна більшість поєдинків, зіграних українською примою за останні два роки, гра проти Кирсті далася їй з великими труднощами.


Вочевидь у найближчому тенісному міжсезонні Світоліна спробує провести емоційну та ментальну перезарядку.

 

Фани Еліни сподіваються, що подолати ігрову кризу їй допоможе її чоловік Гаель Монфіс, з яким українка одружилася в липні. Уже перебуваючи в новому статусі, на початку жовтня 34-річний француз уперше за півтора року зіграв у фіналі турніру АТР.


Варто сподіватися, що сімейна ідилія допоможе покращити ігрові результати й Еліні. Однак найближчим часом на неї очікує падіння з шостого на 14-те місце в рейтингу WTA.

 

Процедура, звісно, не надто приємна, але можливостей для повернення до авангарду жіночого тенісу Світоліна має достатньо. Головне — віднайти для цього бажання.