Українцям пророкують морози у листопаді та холод зі снігопадами аж до весни

22.10.2021
Українцям пророкують морози у листопаді та холод зі снігопадами аж до весни

Радійте, поки тепло, бо зима буде довгою.

Нетривале потепління наприкінці жовтня порадувало жителів півдня країни аномальним теплом до 20 градусів вище нуля вдень, але ось ночами все-таки буде холодно — не вище п’яти градусів.


В інших регіонах синоптики також спостерігають потепління, але не настільки виразне, наприклад, кияни змогли розслабитися лише 21-22 жовтня, коли вдень стовпчики термометрів показали 17-18 тепла, але вже у вихідні дні температура повітря впаде до 7 градусів удень та до 3-5 iз позначкою плюс уночі.


«До нас прийшло потепління, у більшості областей України вулиці наповнилися щасливими людьми, — втішила синоптик Наталка Діденко.

 

— 22 жовтня тепла погода охопить практично всю нашу територію, а у західних областях повітря місцями прогріється до плюс 19— 22 градусів! Синоптична ситуація зараз виглядає так, що з північного заходу давить потужний циклон, а на півдні Європи розлігся упертий антициклон. Їхнє протистояння зумовило сильний, навіть місцями до штормових поривів, вітер.


Але — бебебе — 22 жовтня у Києві, ймовірно, навіть до плюс 18 градусів! Хай дме, хоч лусне. І — традиційна ложка українського дьогтю: 23-24 жовтня в Україну почне заходити холоднюще повітря арктичного похо­дження».


Холодно буде й у Західній Україні, де настрій зіпсують ранкові тумани та дощі. До епіцентру похолодання традиційно потрапляють Закарпаття, Вінницька область, Львів та Івано-Франківськ.

 

Там також прогнозують нічні заморозки та відсутність опадів. Водонепроникні плащі та парасольки знадобляться винятково жителям східних регіонів, де дощова погода виявиться у пріоритеті.


На думку завідувачки відділом кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, доктора фізико-математичних наук Вазіри Мартазинової, зима цього року буде трохи м’якшою, аніж торічна, але нестійкою.


Зимова холоднеча до України прийде вже у листопаді, а Новий рік виявиться дуже холодним, але, швидше за все, таки безсніжним.


Солідарний з професійними кліматологами й популярний народний синоптик Леонід Горбань, який переконує, що зима 2021-2022 років в Україні буде сніжною та холодною.

 

Підступні морози прийдуть уже у грудні, коли також можливі й крижані дощі, а ось сильні морози, швидше за все, вдарять наприкінці лютого.